Linn Ullmann har begået et mesterværk om sine verdensberømte forældre

Anmelderne elsker 'De urolige', der i romanform beskriver norsk forfatters opvækst med forældrene Liv Ullmann og Ingmar Bergman.

Den norske forfatter Linn Ullmann er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for romanen 'De Urolige', der tegner et tredobbelt kunstnerportræt af hende og hendes verdensberømte forældre. (Foto: christian Als © Scanpix)

Da bogen udkom på originalsproget, var de norske medier ved at falde bagover - på den langsomme poetiske måde.

Linn Ullmanns sprog er noget særligt, og hun kan få alt til at dirre, skrev VG.no, mens Aftenposten mente, at den norske forfatter i ’De urolige’ udviser en helt særlig evne til at se de mennesker, hun skriver om.

I dag udkommer bogen så på dansk – til topkarakter hos både Politiken og Jyllands-Posten.

Der er tale om en selvbiografisk roman begået af datteren til den norske skuespiller Liv Ullmann og den svenske teater- og filminstruktør Ingmar Bergman.

Linn Ullmann var sin mors første og eneste barn; sin fars niende og sidste.

Ikke en udlevering af Bergman

Begge forældre var gift med en anden, da hun blev født, og bogen handler om hendes opvækst og om forholdet til forældrene. Faren fylder mest, og man følger ham især tæt de sidste måneder frem til hans død i 2007.

Der er dog ikke tale om ”en minutiøst udleverende beretning om [den] dæmoniske far", forsikrer Lise Garsdal i sin sekshjertede anmeldelse i Politiken.

- ’De urolige’ er for det første en roman, og som sådan i princippet genrebeskyttet mod spekulativ snagen i ’sandheden’, for det andet er det samlede billede af faderen lige så tilbedende, kærligt og overbærende, som det er kritisk, granskende, irriteret og kontant, skriver Lise Garsdal.

Faren kunne få alle til at føle sig som den eneste ene, skriver Ullmann i bogen, mens moren kunne et trick med øjnene, der fik mændene til at blive gale.

De to gik fra hinanden, da Linn var tre år. Hun rejste med sin mor til Norge, men hver sommer tilbragte hun en måned på sin fars elskede ø Fårö i Sverige.

- Jeg var hans barn og hendes barn men ikke deres barn, skriver Linn Ullmann i bogen, og Politikens anmelder bemærker, at forfatterens sætninger altid sidder ”nøjagtigt som de skal”.

Overlegent

Ifølge Jyllands-Posten er ’De urolige’ en "næsten ufatteligt rig, overlegent komponeret og afklaret bog".

Det skriver anmelder Johs. H. Christensen, der også fortæller om det, han kalder "bogens bærende struktur"; nemlig en aftale mellem den aldrende far og hendes datter.

Hun vil interviewe ham til en båndoptager, og han er med på ideen, men lidt for svækket til rigtigt at tale. Først seks år efter farens død, finder datteren optagelserne frem og går i gang med det, der nu er blevet til ’De urolige’.

- Stoffet er modnet gennem seks år og beherskes til fuldkommenhed. Linn Ullmann mobiliserer en erindringsstyrke og nærværende opmærksomhed, som er uden sidestykke, hedder det i Jyllands-Posten.

Også litteratursiden.dk har anmeldt den "fantastiske roman", der er skrevet med "indlevelse, ømhed og forståelse", og hvor sansningerne "går lige i nervebanerne".

- En kæmpelæseoplevelse på flere niveauer venter i dette tredobbelte kunstnerportræt af en pige og hendes verdensberømte forældre, skriver litteratursiden.dk.

'De Urolige' er oversat fra norsk af Karen Fastrup og udkommer på Gyldendal i dag. Linn Ullmann kan opleves under festivalen Louisiana Literature lørdag 20. august klokken 12.

Facebook
Twitter