Litterær fastfood hitter: 30.000 har fået pizzabakker med digte

Litteraturen skal demokratiseres, mener folkene bag et projekt, der har fået trykt nyskrevne tekster af tre danske digtere på pizzabakkerne under festugen i Aarhus.

Hawaii Pizza på Grønnegade i Aarhus er ét af de cirka 30 pizzeriaer i Aarhus, hvor man har kunnet få en pizza leveret med et digt på låget under Aarhus Festuge. (Foto: Trine Birk © dr)

På Hawaii Pizza i Grønnegade i Aarhus får man i disse dage leveret en litterær oplevelse sammen med sin pizza.

Den karakteristiske pizzamand på låget af pizzabakkerne er nemlig blevet erstattet af nyskrevne digte fra de tre danske digtere Kenneth Jensen, Lea Løppenthin og Carsten René Nielsen.

I alt har 30.000 pizzabakker, fordelt på cirka 30 lokale pizzeriaer, fået en litterær 'makeover' under Aarhus Festuge, der slutter i dag.

Carsten René Nielsens digt til børn i kombination med en pizza nr. 3 fra Hawaii Pizza i Aarhus. (Foto: Trine Birk © dr)

Det er litteraturformidlingsprojektet Atlas over Aarhus, der står bag pizzaprojektet. Atlas over Aarhus er en del af 'Aarhus 2017 - Europæisk kulturhovedstad'.

- Når vi gentænker udgivelsesmediet og distributionsformerne, kommer vi ud til andre mennesker end dem, der ellers ville opsøge litteraturen i bogform. Vores projekt går ud på at demokratisere litteraturoplevelsen, siger projektleder Robert Skovmose Christensen i P1 Eftermiddag.

- En vigtig del af vores arbejde er litteraturformidling, og kernen i det arbejde er, at vi gerne vil pege på forfattere, der ikke er så læste og genrer, der ikke har det brede publikum, fortæller han.

’Det er da meget skægt’

Den 44-årige pizzakunde og skadedyrsbekæmper Rasmus Keblovszki kan godt lide tiltaget, og han har også læst og lagt mærke til andre digte i byrummet, fortæller han.

- Det er da meget skægt, i stedet for de der almindelige pizzabakker med pizzamanden på, siger han.

Rasmus og Asta Keblovszki synes, det er sjovt, at der er kommet digte på pizzabakkerne. (Foto: Trine Birk © dr)

Han er ved at hente pizzaer til hele familien sammen med sin datter Asta på ti. Hun vil også gerne læse digtet, når bare indpakningen er sjov.

- Hvis det er på pizzabakker, så ja!, siger hun.

- Fordi det ikke er normalt.

De står og læser på en pizzabakke med et digt, som Carsten René Nielsen har skrevet til børn plus en vejledning til, hvordan børn selv kan lave et digt.

En sætning lyder blandt andet: 'Hvis børn i Aarhus havde superkræfter, så ville forældre ofte være usynlige'.

'Hvis børn i Aarhus kunne holde deres kæft'

Til P1 eftermiddag forklarer digteren, at han på pizzabakken også har tilføjet en vejledning til, hvordan børn selv skriver et digt to og to: Den ene skriver fem sætninger på et stykke papir, der starter med ’Hvis børn i Aarhus’ og den anden skriver fem sætninger, der starter med 'Så'. Og vupti, så har man en digt, ligesom hans på pizzabakken.

- Jeg har selvfølgelig snydt lidt. Jeg har jo måttet lege med mig selv, da jeg skulle skrive det her, så jeg har 'mingeleret' lidt, så tingene passer lidt bedre sammen, siger han.

Asta tror dog ikke, hun selv vil kaste sig ud i at skrive et digt, men hun synes, det er sjovt at læse det på pizzabakken.

- Det her passer i hvert fald, siger hun og peger på første sætning af digtet, der lyder 'Hvis børn i Aarhus var de smukkeste i verden' – tydeligvis med et elegant krumspring over ordet 'hvis'.

Det er ikke hver dag, at der er poesi på pizzabakkerne - og projektet slutter da også søndag sammen med Aarhus Festuge. (Foto: Trine Birk © dr)

- Jeg synes, dét her passer, Asta, siger Rasmus Keblovszki og peger på en anden sætning på pizzabakken, mens han læser højt:

'Hvis børn i Aarhus bare kunne holde deres kæft, så ville lykke være en sygdom', griner han.

Og digtet har tilsyneladende også fanget en ung fyrs opmærksomhed.

'Hvis børn i Aarhus...', når man lige at høre ham læse højt med ansigtet vendt ned mod pizzabakken, mens han forsvinder ud af døren.

Du kan finde hele indslaget fra P1 eftermiddag lige her.

Facebook
Twitter