Malte droppede New York efter vandretur på Fyn: 'Den tur åbnede min verden'

Malte Tellerup troede, at han skulle have en international karriere som akademiker.

To unge brødre drager ud på en vandretur for at finde deres rødder – og undervejs lærer de både noget om dem selv og om det sted, de kommer fra.

Det lyder som et klassisk eventyr. Det var det næsten også; turen endte i hvert fald med at inspirere den ene af brødrene til at skrive en roman om oplevelsen.

- Vi havde et behov for at komme af med en rastløs energi og bare gå på eventyr, fortæller Malte Tellerup, som er den ene af de to brødre, der i 2014 satte sig for at gå fra deres fars hus i Søfælde på Sydvestfyn til landsbyen Tellerup længere mod øst, hvor morens side af familien stammer fra.

- Af at gå den her tur og forholde mig til mit fynske ophav fik jeg en følelse af, at jeg havde fået forskubbet nogle værdier og mit blik på, hvor der var spændende, og hvad der var eventyr. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Han skrev efterfølgende sin debutroman 'Markløs' om turen.

Den udkom i 2017 og fortæller historien om, hvordan de to brødre spontant får den ide at drage ud på tur uden nogen nærmere rute eller plan.

Undervejs taler de om deres barndom, forældrenes skilsmisse, bedsteforældrene og om det fynske landskab.

- Vi havde ikke planlagt, hvad der ville ske. Men der opstod en særlig intimitet og kedsomhed mellem mig og min lillebror - også i den måde, vi mødte landskabet på. Og dét satte gang i nogle tanker om, hvor meget jeg var formet af det landskab, og hvor fremmed jeg samtidig følte mig over for det, fortæller Malte Tellerup.

I løbet af turen begyndte han at tage noter, som senere blev til bogen.

Ville videre og have det vildt

Umiddelbart efter den tre dage lange gåtur flyttede Malte Tellerup, som på det tidspunkt læste litteraturvidenskab på Københavns Universitet, til New York for at studere et semester.

Han forestillede sig, at det kunne være starten på den internationale, akademiske karriere, han dengang drømte om. København og Berlin, hvor han havde været en del, var ikke spændende nok. Der skulle være 'højere til loftet'.

- Jeg var låst i et storbyfikseret ambitionsniveau, og den der gåtur overrumplede mig i høj grad, siger Malte Tellerup, som efter sit semester i New York droppede udlandsdrømmen og vendte hjem til Danmark.

Kort tid efter flyttede han med sin kæreste ind på et nedlagt landbrug i Vestjylland.

Men som teenager var han virkelig frustreret over at bo på Fyn, hvor han følte, der var 'kedeligt, småt og stillestående':

- Jeg ville gerne videre og have det vildt.

De første seks år af sit liv boede Malte Tellerup med sine forældre og lillebror i Elmelund, i et bindingsværkshus fra 1600-tallet. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Tog pludselig sin opvækst alvorligt

Malte Tellerups forældre blev skilt, da han var seks år gammel. Sammen med sin lillebror voksede han primært op hos deres mor, men begge forældre flyttede en del - og derfor har de boet en del forskellige steder, både i små fynske landsbyer og forstæder til Svendborg og Odense.

- Min rastløshed har nok farvet meget af min ungdom, og den gjorde mig også skeptisk, næsten hadsk, overfor den selvtilfredshed, der ligger i den fynske ide om skønhed, som er et velholdt, stråtækt hus med nykalkede vægge, et opmalet bindingsværk, stokroser i gårdspladsen - muligvis havudsigt, siger han.

Irritationen over den fynske skønhed ændrede sig dog på det vestfynske eventyr med lillebroren. De tanker, han havde gjort sig på turen, blev ved med at rumstere i hovedet på Malte Tellerup, mens han var i New York.

- Det har været en rørende, men også en krævende oplevelse at skrive om sin nærmeste familie og at indgå i dialog med dem om det. Min far brød sammen og var dybt ulykkelig over at læse manuskriptet. Men så sad vi hjemme ved ham en hel dag, læste det og gennemgik det, som han syntes var hårdt eller usandt - og det var også ekstremt givende. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Da han igen var tilbage i Danmark, begyndte han at arbejde videre med sine noter herfra. Her opdagede han, at han havde fået et andet perspektiv på flere ting:

- Det var som om, turen åbnede verden på en helt anden måde. Noget af det, som den åbnede, var, at der er ekstremt meget værdi forbundet med min opvækst og med at forholde mig til min familie, til landskabet, det sprog og den dialekt, som jeg havde med derfra - og tage det alvorligt på en helt anden måde, end jeg havde turdet gøre før.

'Der sker vildt meget i den mest intetsigende grøftekant'

Da Malte Tellerup gik i gang med at skrive sin første bog, begyndte han at læse op på planter og botanik for at forstå, hvad det egentlig var, han havde set i den fynske natur. Det var også en stor øjenåbner.

Han indså, at jo mere man ved om sine omgivelser, jo tydeligere kan man se og forstå, hvad der sker. Og som forfatter var det særligt brugbart for ham at træne sin sanselighed og udvide sit sprog for, hvad naturen indeholder.

I Tellerup kender de godt til den unge forfatter. Her er det et ægtepar fra en af landsbyens få gårde, som er stoppet op for at hilse på. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

- Jeg fandt ud af, at der sker jo helt vildt meget i den mest intetsigende grøftekant. Det var også sindssygt inspirerende i forhold til mit rastløse teenage-selv, som ikke syntes, der skete en skid på Fyn, siger han.

Der er ingen landmænd i Malte Tellerups nærmeste familie. Hvis der havde været det, og han som teenager havde haft mulighed for at tage del i arbejdet, havde han måske tidligere fået et andet syn på naturen, vurderer han:

- Når jeg ser på mig selv anno 2019, så har jeg en vis svaghed for fysisk arbejde, der er lokalt forankret eller meget tæt på naturen. Jeg har blandt andet arbejdet som skovarbejder i Vestjylland. At bruge landet og jorden og have et formål med det kunne måske have afmonteret mit store behov for at flygte fra det.

- Og det tror jeg ikke, jeg er den eneste, der kan have brug for at fatte. Derfor var det også fedt at skrive en bog om det og dele det med nogle andre.

- Efter tre år i Vestjylland og en tur tilbage til København kan jeg godt mærke, at vi måske godt kunne flytte til Fyn. Indtil nu har jeg virkelig været kritisk over for ideen om at flytte hjem. Også fordi jeg er bange for at stagnere - og på en måde forbinder jeg nok hjem med stagnation. (Foto: Betina Garcia © Betina Garcia)

Malte Tellerup

  • Født i 1989

  • Uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab.

  • Debuterede i 2017 som forfatter med 'Markløs'

  • Han skriver lige nu på en bog, der foregår i Vestjylland.

Facebook
Twitter