Michael Nybrandt skabte Tibets landshold – snart udgiver han tegneserie om forløbet

Intet forlag ville smide penge i Michael Nybrandts fortælling om, hvordan han skabte Tibets fodboldlandshold. Nu har han selv skaffet 190.000 kroner, så hans bog kan udkomme.

Michael Magnus Nybrandt skabte Tibets landshold. Senere i år vil han udgive en såkaldt graphic novel om sin og holdets historie. Her står han sammen med Tibets åndelige leder, Dalai Lama.

Det hele begyndte med en cykeltur på en tandem i det tibetanske højland i 1997. Michael Magnus Nybrandt havde taget turen til det bjergtunge område, der også bliver kaldt verdens tag, sammen med en ven for at udforske Tibet.

En aften på turen slog de to venner sig ned blandt nogle tibetanske munke på et kloster for at overnatte, hvor de to danskere begyndte at spille fodbold med munkene.

Tre år senere skulle Michael Magnus Nybrandt til eksamen på kaospilotuddannelse, og der besluttede han sig for at lave et fodboldforbund i Tibet - og dermed landsholdet.

Bogprojekt fik knap 200.000 kroner

Senere i år kommer Michael Nybrandts og det tibetanske landsholds historie som graphic novel – en slags tegneserie for voksne, hvor han fortæller om både hans og landsholdets udvikling.

’Drømme i tynd luft’, som bogen hedder, har på 35 dage fået 190.000 kroner via crowdfunding-siden Kickstarter.com, hvor personer fra hele verden kan skyde penge i private projekter.

Der var nemlig intet dansk forlag, der ville smide penge i projektet, fortæller Michael Magnus Nybrandt, der sammen med tegneren Thomas Engelbrecht Mikkelsen har lavet bogen.

  • Drømme i tynd luft er en graphic novel, hvor der indgår tegninger og tekst.
  • Fortællingen handler blandt andet om Michael Magnus Nybrandts tur til Tibet.
  • Michael Magnus Nybrandt rejste i Tibet på en tandem.
  • Landsholdet har blandt andet spillet kamp mod Grønland.
1 / 6

- Forlagene troede ikke helt på ideen, da jeg præsenterede den for dem. Jeg havde en drøm om, at jeg blot skulle drikke en kop kaffe med en redaktør, og så var den i hus. Beskeden var bare, at ideen var spændende, men at jeg skulle komme tilbage, når bogen var færdig. Derfor besluttede vi os for at lave en crowdfunding, så vi derigennem kunne få penge til at udgive bogen, siger han.

Flere forfattere vælger crowdfunding

Mens det er blevet sværere for forfattere at få deres bøger udgivet på de traditionelle forlag, ser man en stigning i antallet af forfattere, som går crowdfunding-vejen, når de skal udgive bøger. Det fortæller Bjarke Larsen, der er redaktør på bogbranchebladet Bogmarkedet.

- Mange forlag ser mere kritisk på, om en bog kan sælge, og derfor er der flere, der forsøger at skaffe alternativ finansiering, siger Bjarke Larsen og uddyber, at det primært er børnelitteratur og nicheudgivelser inden for faglitteratur, som har held med crowdfunding.

Han kalder det usædvanligt, at en dansk forfatter har formået at skrabe knap 200.000 kroner sammen og peger på, at danske forfattere normalt kun får indsamlet 30.000 kroner, når de indsamle penge via de danske crowdfunding-sider.

Crowdfunding er hårdt slid

Men selv om flere forfattere vælger at skaffe penge til en udgivelse hos private, så er det ikke let, fortæller Michael Magnus Nybrandt.

- Det har været hårdt slid og hele projektet har været op ad bakke. Man skal skrive pressemeddelelser, skrive ud til sig netværk og være med til at puste til historien. At lave crowdfunding er det samme som en almindelig markedsføringskampagne, hvor man skal kæmpe mod en masse konkurrenter. Men vi har hele tiden troet på projektet, fordi både fodbold og den tibetanske sag er interessant i store dele af verden, siger Michael Magnus Nybrandt.

’Drømme i tynd luft’ udkommer i løbet af efteråret på dansk, engelsk og fransk, og flere udenlandske forlag har allerede vist interesse for bogen. Det er endnu uvist, om bogen vil blive udgivet via et etableret forlag, eller om forfatteren selv vil stå for udgivelsen.

Facebook
Twitter