Modebog fra Christiansborg er en hyldest til demokrati og dansk mode

Christiansborgs stylist, Pari Khadem, har klædt 25 folketingspolitikere på for at hylde dansk design, det danske parlament og demokratiet.

Rosa Lund fra Enhedslisten valgte at være med for at vise, at man sagtens kan tage en lang gallakjole på, selv om man er venstrefløjspolitiker. (Foto: Elona Sjøgren)

Bogen 'Magt og mode', hvor 25 politikere er blevet klædt på i balkjoler, høje hæle og jakkesæt for at posere foran kameraet, er en hyldest til dansk mode og det danske demokrati.

Det fortæller Christiansborgs egen stylist og initiativtageren bag bogen, Pari Khadem.

I bogen har hun blandt andet fået politikere som Pia Kjærsgaard, Per Stig Møller og Rosa Lund til at lade sig fotografere i danskdesignet tøj og fortæller om deres forhold til påklædning.

- Bogen er en hyldest til det danske demokrati. Det er meget sjældent, at du kan komme så tæt på politikerne og parlamentet, som du kan i Danmark. Og samtidig er bogen med til at brande dansk design, fortæller Pari Khadem til DR Kultur.

Kritik af bogen

På de sociale medier og i medierne i øvrigt har flere sat spørgsmålstegn ved, hvad formålet egentlig var med bogen, og at politikerne hellere skulle koncentrere sig om politik i stedet for tøj.

Men Pari Khadem mener, at man i bogen kommer tættere på politikerne, end man normalt gør, og at de bliver sat i et helt andet lys. For normalt ser vi politikerne, hvor de skal svare på kritiske spørgsmål foran åbne kameraer, efter de har siddet og svedt i et timelangt samråd.

- Du får et andet billede af politikerne, når du træder ind i deres forskellige kontorer. I bogen kan man læse, hvilken former for kunst der hænger på væggene på deres kontorer, og hvordan de klæder sig på - og det signalerer deres personlighed på en anden måde, siger Pari Khadem.

Rosa Lund: Lidt af en prinsessedrøm

En af dem, der har været med er Enhedslistens Rosa Lund, som er iført en stor, rød kjole og høje hæle. Hun fortæller til P1 Morgen, at hun syntes, det lød sjovt, da hun blev præsenteret for ideen.

- Jeg har altid godt kunne lide at klæde mig lidt ud, og jeg vil gerne skubbe lidt til ideerne om, hvem man er, når man er venstrefløjspolitiker, siger hun og tilføjer, at hun altså har lidt af en prinsessedrøm gemt i sig.

Pari Khadem har været stylist på Christiansborg i 17 år, og hun kan tydeligt mærke, at politikerne er blevet meget mere opmærksomme på, hvordan de fremstår. Blandt andet mener hun, at de kvindelige politikere i de senere år er blevet mere stolte af at klæde sig feminint i stedet for at hoppe i et jakkesæt for at vise, at de har magt.

- Min opgave er at skubbe dem over grænsen. Men samtidig må forandringerne ikke være så store, at vælgerne ikke kan genkende dem. Forandringerne skal ske så langsomt, at vælgerne ikke lægger mærke til det, men at man kan se forskellen over flere år, fortæller hun.