Når Hollywood slår queer-heltene ihjel, giver Line dem nyt liv

Da en populær lesbisk karakter måtte lade livet i en Netflix-serie, så besluttede 24-årige Line Boye Danielsen at skrive historien om.

(© Netflix)

24-årige Line Boye Danielsen kan ikke spejle sig i særlig mange personer i film og tv. Hvis en karakter er queer, er vedkommende ofte alt for karikeret. Eller også får de en ulykkelig slutning.

For Line Boye Danielsen var det ekstrahårdt, da Lexa fra tv-serien 'The 100' mistede livet. Dels fordi, Lexa var noget så sjældent en kvindelig hovedperson, som havde et kærlighedsforhold til en anden kvinde. Men også fordi, producerne faktisk havde lovet seriens mange LGBT-fans, at det ikke ville ske.

Da det alligevel skete, lød et ramaskrig gennem den store fanbase.

Her kommer internettet og fanfiction til undsætning.

For når det handler om at brygge videre på et kendt univers som fanfiction-skribent, så er det skribenterne selv, der bestemmer.

Og netop dét er en stor gave, fortæller Line Boye Danielsen, som selv begyndte at skrive fanfiction for tre år siden, netop i kølvandet på Lexa-karakterens død i 'The 100'.

Hun savner generelt flere personer i film og tv, som er queer (dvs. ikke heteroseksuelle og i opposition til idéen om to køn, red.), og som rent faktisk er til at spejle sig i.

- Når de endelig er med, er det som om, de ikke er udfoldet nok. Hvad sker der, når de bare laver hverdagsting? Vi skal altid ses i en eller anden party-sammenhæng eller være mega dramatiske, siger Line Boye Danielsen.

- Der er så lidt, at folk hungrer efter det.

Line Boye Danielsen bor, studerer og skriver sin fanfiction i Aalborg. (Foto: Andreas Bro (DR))

Fra skam til fællesskab

Selv i et relativt tolerant land som Danmark kan det være grænseoverskridende at vise sig som queer i offentligheden. Det har Line Boye Danielsen oplevet flere gange. For eksempel for tre år siden, da hun en helt almindelig aften var taget på bar i Aalborg, hvor hun bor.

Hun havde lige mødt en kvinde, og de to sad og kyssede. Det fik de ikke lov til at gøre i fred særlig længe.

- Lige pludselig stod der en kødrand af mænd rundt om os og troede, at det var et show. Jeg havde lige mødt hende! Det var super ubehageligt. Jeg blev så sur. Jeg vil gerne have lov til at gå i byen, uden at jeg skal være et dyr i Zoologisk Have, siger Line Boye Danielsen.

På hendes arm står der: 'Words are the fragrance of the heart'. Groft oversat betyder det: 'Ord er hjertets duft'. (Foto: Andreas Bro (DR))

Line Boye Danielsen studerede en bachelor i digitale medier på Aalborg Universitet, da hun blev introduceret til fanfiction. Det skete i forbindelse med en forelæsning, og lige pludselig gik døren til en helt ny verden op.

Hun begyndte at skrive historier om Lexa og den anden 'The 100'-karakter, Clarke – og pludselig var det Line Boye Danielsen, der bestemte over deres skæbne.

- Jeg skulle først lige overvinde en eller anden skam. Der er et tabu forbundet med at være fan og især det her med at skrive fanfiction. Der er mange, som ikke rigtig snakker om det, selvom de skriver fanfiction, siger Line Boye Danielsen, som også kæmpede med sine egne fordomme overfor fans og fanfiction.

- Er det bare sådan nogle, som sidder i deres kælderværelser og skriver om sex? Men jeg fandt ud af, at det er meget mere end det.

Havde du spurgt hende for tre år siden, havde Line Boye Danielsen måske ikke talt så ærligt om det, som hun gør i dag. Men nu ved hun, hvorfor fanfiction er vigtig for hende.

Ud over magten til at kontrollere, hvordan det går queer-karaktererne, så har hun mødt en masse fantastiske mennesker gennem den verden. Nogle af hendes bedste venner – og endda hendes kæreste – har hun mødt gennem fanfiction.

- Jeg har ikke haft det store queer-fællesskab. Lige pludselig var jeg ikke alene mere, siger hun.

Line Boye Danielsen har både mødt venner og sin kæreste gennem fanmiljøet. (Foto: Andreas Bro (DR))

En anden historie

Når Line Boye Danielsen både skriver og læser fanfiction, værdsætter hun det almindelige. At queer-personerne her kan få lov til at gøre helt almindelige ting. De kan både handle ind og drikke kaffe, uden det skal være ramme for en dramatisk scene.

- Det kan godt være nogle cheesy fortællinger, men jeg bliver så glad. For vi lever jo også bare almindelige liv, fortæller Line Boye Danielsen.

- Der er mange, der siger, at det er vigtigt at vise, hvordan det er at være queer. At der også sker alle de her dårlige ting. Ja, men som queer-person vil jeg fandeme også bare have en pause nogle gange. Det er det, fanfiction er for mig.

(Foto: Andreas Bro (DR))

For der ligger ikke kun et ansvar for at fortælle nogle historier om, hvor svært det kan være at være queer. Der ligger også et ansvar for, hvor almindeligt et liv man kan leve, selvom man ikke er heteroseksuel, mener Line Boye Danielsen.

- Jeg kan sikre, at min historie bliver fortalt rigtigt. Der mangler flere historier derude om flere måder at leve på. Andet end en heteroseksuel, hvid mand, der gifter sig med en heteroseksuel, hvid kvinde og får børn, siger hun og forklarer, at 'fandom' faktisk er ved at blive en karriere for hende.

- Når jeg har afleveret kandidatspeciale, håber jeg, at jeg skal skrive en Ph.d. om, hvordan queer-fællesskaber inden for for eksempel fanfiction opstår og vedligeholdes. Og hvilken betydning de fællesskaber har for identitetsdannelse og mentalt helbred.

Line Boye Danielsen drømmer lige nu om at skrive en PhD om queer-fællesskaber, blandt andet inden for fanfiction. (Foto: Andreas Bro (DR))

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter