Når livet bliver én lang utroskabsodyssé

Norske Trude Marstein har igen begejstret anmelderne med roman om utroskab. Denne gang set fra en mand.

Anmelderne er begejstrede over norske Trude Marsteins nyeste roman om lægen Oves utroskab.

Bella Sky en sen eftermiddag i november. Amagers gadelygter er spots i det gennemtrængende mørke uden for de store ruder. Loungemusikken er ikke dæmpet, men lydkvaliteten er god. Et menneske i baren fanger dine øjne og med ét skærer vielsesringen i kødet. Går du op i baren? Smiler du? Læner du dig over mod den anden?

Det ville Oslo-lægen Ove gøre. Ove er hovedperson i den norske forfatter Trude Marsteins nye roman "Hjem til mig", og han kan ikke holde sig tilbage, når begæret ruller ind over ham. På trods af et velfungerende ægteskab, er han drevet til at begå utroskab og har det allerbedst, når han har to forhold i gang samtidig.

Skønlitteratur på P1 mødte Trude Marstein på Bella Sky, da hun var i Danmark for at promovere sin nyeste mursten af en utroskabsroman. Og hvor hendes foregående bog "Intet at fortryde" beskrev en kvindes utroskab, er det nu mandens begær der revses:

- Jeg kan godt lide at skrive fra et mandligt perspektiv, men jeg synes ikke, at det betyder så meget, om det er en mand eller kvinde, jeg skriver om. Men med det sagt, mener jeg bestemt, at der er forskel på kønnene, siger hun til Skønlitteratur på P1.

Kvinden bekymrer sig mest om børnene

I Trude Marsteins romaner er det ikke dårlige ægteskaber, der fører utroskaben med sig. Ove og hans kone Wenche har et godt, velfungerende ægteskab, men selv ikke det kan få Ove til at holde sig på måtten.

Han ønsker at være en god læge, en god mand og ikke mindst en god far for sine børn, men det glider alt sammen i baggrunden, når en ny kvinde fanger hans blik.

Trude Marstein forklarer, at lige præcis forholdet til børnene er en afgørende forskel på mænd og kvinder, når det kommer til de udenomsægteskabelige fornøjelser:

- I "Intet at fortryde" har den utro hustru en stor bekymring for sine børn, mens Ove, som vi følger fra slutningen af 1970'erne, ikke tænker specielt meget på sine døtre, når han er hos en anden kvinde. Han er bekymret for at miste dem for alvor, hvis han bliver opdaget, men han tænker ikke på dem, mens han er væk. Der er altså den forskel, at han ikke har den nære forældrerelation som far.

- Det har selvfølgelig noget med hans generation at gøre, men jeg tror stadig, at der er en lille forskel den dag i dag.

Utroskabsodyssé med skilsmisser i kølvandet

Det er begæret, der styrer Ove i hans livslange utroskabsodyssé, hvor flere skilsmisser følger i kølvandet. Og Trude Marstein mener, at man sikkert godt kan finde forskelle på kønnenes begær, hvis man ser på den prototypiske mand og kvinde, men det er ikke nogen regel:

- Ud over stereotyperne findes der helt sikkert også kvinder og mænd, hvor der ikke er nogen forskel i begæret. I en situation hvor man forelsker sig i en anden, selvom man er gift, tror jeg, der er vældig meget, som føles ens for mænd og kvinder.

Den norske forfatter har fået mange spørgsmål om, hvorfor hun har skrevet hele to omfangsrige utroskabsromaner i rap, og faktisk har det overrasket hende selv:

- "Hjem til mig" skulle egentlig have været en roman om fire søskende, men så endte det med, jeg interesserede mig for en af dem, nemlig Ove. Og så ser jeg pludselig, jeg har skrevet to romaner om utroskab. Jeg er jo egentlig ikke interesseret i utroskaben i sig selv, men der er så mange klassiske og dramatiske følelser, som lidenskab og raseri i det emne. Og det virker godt at bruge i litteraturen.

- Så man kan sige, at jeg bruger utroskaben som en rekvisit til at vise alle de andre ting, der sker mellem mennesker, siger Trude Marstein.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter