Nazists erindringer vækker forargelse

Både jøder og modstandsfolk undrer sig over, hvorfor den danske nazist Søren Kams erindringer bliver udgivet.

Foto fra 1945, der viser SS-Obersturmführer Søren Kam, som likviderede journalist Carl Henrik Clemmesen med otte pistolskud 30. august 1943 sammen med vennen, SS-Rottenführer Flemming Helweg Larsen. (Foto: ukendt © Scanpix)

Danske modstandsfolk er forargede over, at den afdøde nazist Søren Kams erindringer udgives som bog - også selvom det sker med to historikeres fodnoter, skriver Jyllands-Posten.

- Søren Kam blev aldrig retsforfulgt for sine forbrydelser, og han nægtede at stå til ansvar, da han var i live. Derfor er det problematisk, at han kommer til orde nu, da han ligger i mulden, og ingen kan røre ham, siger Anton Nielsen, formand for FIR Danmark, som er den danske afdeling af Den Internationale Sammenslutning af Modstandsfolk.

Også den tidligere overrabbiner Bent Melchior, som i 1943 var blandt de danske jøder, der flygtede til Sverige, kritiserer udgivelsen:

- Vi ved jo, hvad Søren Kam stod for, og jeg mener, at det bedste, der kan ske med ham, er glemslens mørke.

Søren Kam døde i foråret, men efterlod sig erindringer nedskrevet i 1986. De måtte dog først udgives efter hans død. Kam beretter blandt andet om sin fortid som Waffen SS-officer under Anden Verdenskrig.

Han fortryder intet og var hele sit liv en stor tilhænger af nazismen.

Søren Kam er mest kendt for sin involvering i mordet på BTs daværende chefredaktør Carl Henrik Clemmensen i 1943. Et mord, som han aldrig blev retsforfulgt for i Danmark.