Norsk krimi-konge: Hollywood har overtaget min helt

Jo Nesbøs hårdkogte norske krimi-efterforsker Harry Hole bliver nu fortolket på filmlærredet. Og det vil ændre vores billede af helten, erkender forfatter Jo Nesbø.

Jo Nesbø står bag krimien 'Snemanden', der udkom i 2007. Her ti år senere har en filmatisering af bogen så premiere. (Foto: Rosdiana Ciaravolo © Getty Images)

- Det er ikke min Harry længere.

Sådan siger den internationale bestsellerforfatter Jo Nesbø. Han har gennem 11 romaner beskrevet den norske efterforsker Harry Holes blodige virkelighed med seriemordere, hævntørst og personlige dyk ned i Helvede.

Nu er det filminstruktøren Tomas Alfredsons tur. I dag har hans film Snemanden verdenspremiere, bygget på Jo Nesbøs syvende bog i Harry Hole-serien.

Her er det en særdeles velbygget Hollywood-stjerne, der træder ind i heltens rolle, nemlig Michael Fassbender. Pludselig er bøgernes senede og hærgede Harry Hole forvandlet til en høj, muskuløs, knap så midaldrende, actionfigur.

Fassbender overtager pladsen

- Alle læsere har hver deres Harry i hovedet. Faren ved filmen er, at man mister sin personlige Harry, fordi filmens billeder er så stærke i forhold til bogen. Når Fassbender spiller Harry vil der være en risiko for, at han overtager rollen helt i mange læseres hoveder, vurderer Jo Nesbø.

Men den risiko er forfatteren indforstået med. Jo Nesbø ser ikke filmen som en udgave af bogen, men som en helt ny fortolkning af materialet.

- Det er instruktør Tomas Alfredson, som skal fortælle sin historie. Det er ikke sikkert, at filmen ligner bogen særligt meget, og det er ikke noget, der bekymrer mig, for det er ikke mit værk længere.

Læste alt andet end Snemanden

Skuespilleren Michael Fassbender satte sig dog grundigt ind i, hvordan den originale udgave er beskrevet, inden han trådte ind i rollen som Oslo-politimanden Harry Hole.

Han har fortalt til den britiske avis The Telegraph, at han inden optagelserne til filmen læste samtlige bøger i serien. Med undtagelse af netop 'Snemanden'.

- Jeg ønskede ikke at blive alt for knyttet til de dele af bogen, som ikke er kommet med i filmmanuskriptet, lyder forklaringen fra Hollywood-skuespilleren til The Telegraph.

Vil ikke ånde instruktøren i nakken

Michael Fassbender roser bøgerne for at være lette at læse, men samtidig fyldt med dybde og kompleksitet. Og de har hjulpet ham til at forstå karakteren Harry Hole bedre.

Selv om instruktør Tomas Alfredson har bedt om Jo Nesbøs input til filmen, så har Harry Holes 'far' gjort hvad han kunne for at holde sig udenfor den kreative proces.

- Jeg er selv historiefortæller og aldrig ville acceptere, at nogen stod bag ryggen og gav mig instrukser. Så jeg har heller ingen ambitioner om at skulle påvirke, hvordan historien skal laves.

Som en gynækolog med patient

Det er ikke første gang, at Jo Nesbø står overfor premieren på en filmatisering af en af hans bøger. Thrilleren Headhunterne med blandt andre Nikolai Coster-Waldau på rollelisten havde premiere i 2011.

Selv om han dengang forsøgte at gå i biografen og se filmen med samme øjne som alle andre i salen, lykkedes det ikke helt, erkender Jo Nesbø.

- Jeg er nok mere analytisk end de fleste. Da jeg blev spurgt efter premieren, hvad jeg syntes om filmen, var mit svar, at det var som at spørge en gynækolog, om hans seneste patient var sexet. Du bliver tvunget til at forholde dig mere teknisk til det, når du selv er forfatteren.

Hold øje med forfatteren

I øvrigt kan du kigge efter forfatteren, når du ser filmen. Jo Nesbø fik lov til at lave en cameo-optræden undervejs. Men du skal holde godt øje.

Jo Nesbø står i siden af billedet, i en døråbning med ryggen til, iført en hættetrøje og med en pitbull i snor, mens Harry Hole foretager sig noget i forgrunden.

Du har cirka tre sekunder til at opdage Jo Nesbø, inden han er væk igen fra filmlærredet.