Nu skal vi have litteratur tatoveret på kroppen

Glemt alt om sømandstatoveringer - nu er det blevet cool at få yndlingsdigtet eller et citat fra en roman foreviget på kroppen.

Har du fået dit yndlingsdigt eller et par linjer fra en roman tatoveret på kroppen? Så er du langt fra alene.

Københavns Kommune og Kultur Valby får i disse dage tilsendt billeder og historier om folk, der har fået tatoveret et digt eller et citat fra yndlingsbogen på kroppen.

Det er bibliotekar Lise Wesch Kristensen fra Valby Bibliotek, der har fået ideen til at samle tatoveringerne til en udstilling i anledningen af litteraturfestivalen København Læser i marts. Indtil videre har hun hørt fra 50 danskere med litterære linjer på kroppen.

- Det, der nok kendetegner dem allermest, er, at det er historier om et skifte i folks liv. De har måske oplevet en dårlig barndom eller ulykkelig kærlighed. Fælles for dem er, at de er kommet ud på den anden side, og at tatoveringen minder dem om, at de kom videre, siger hun til DR2 Morgen.

Dekoration og opmærksomhed på samme tid

En af dem, der har haft en bog med hos tatovøren er Sisse-Sofie Kofoed Madsen. Hun har fået foreviget Emil Aarestrups digt 'Angst' på ryggen.

- Det er mit yndlingsdigt. Jeg synes, at Emil Aarestrup har skrevet en masse meget smukke digte, og generelt er jeg bare rigtig glad for litteratur og poesi.

Men det handler ikke kun om et digt, der favner livets aspekter. Det handler også om pynt.

- Det er meget en dekoration for mig. Jeg synes, det ser smukt ud, og jeg vil gerne fortælle den historie. Faktisk oplever jeg tit, hvis jeg er i byen og har tøj på, hvor man kan se den, så vil folk gerne høre digtet. Så får man lov til at tale om litteratur på en lidt anden måde, siger hun.

Du kan se klippet, hvor Sisse-Sofie Kofoed Madsen viser sin rygtatovering frem i videoklippet her på siden.

Sådan bliver du den spændende borddame

Spørger man Olav Harsløf, der er professor i performancedesign på RUC, om tendensen, så er de litterære tatoveringer kommet for at blive.

- Fuldriggeren kan vi godt vinke farvel til. Nu bliver det tekst, det er helt sikkert. Vi får nogle år med digte, sentenser og citater, og folk vil jo begynde at overgå hinanden. Måske på denne her måde får vi en ny og spændende interesse for dansk litteratur eller andre sprog, siger han.

Han ser tendensen som et boost til litteraturen og en mulighed for at få lidt ekstra opmærksomhed.

- Man bliver det naturlige centrum for diskussionen. Det gælder om at få sig sådan en borddame, for så er der da snak nok til alle dem, der sidder omkring en. Så det er et ordentligt løft for litteraturen. Det er virkelig noget, der sætter gang i den intellektuelle, æstetiske og litterære kommunikation.

Facebook
Twitter