Ny bog afdækker Blixens pagt med sin lillebror

Med ’Tommy og Tanne. Det store i livet’ følger Tom Buk-Swienty op på sin roste tobindsbiografi om Karen Blixens far, kaptajn Vilhelm Dinesen.

Forfatteren Karen Blixens nærmeste fortrolige var broren Thomas Dinesen. Her ses hun i hjemmet Rungstedlund. (Foto: Per Pejstrup © Scanpix)

På en sten i Folehave skov, omgivet af bøgekrat, indgår den 21-årige Karen Blixen og hendes bror Thomas på 14 en pagt.

Karen, kaldet ’Tanne’, og broren ’Tommy’ lover hinanden, at de vil "prøve sig til det yderste" for at finde "det sande i livet".

Det gør de for at ære deres afdøde far, Kaptajn Vilhelm Dinesen, der har begået selvmord år forinden, og i et forsøg på at undslippe det bedsteborgerlige liv, de er født ind i på Rungstedlund.

Historien om de to søskendes tætte forhold foldes ud i Tom Buk-Swientys nye bog 'Tommy og Tanne. Det store i livet', der udkommer i dag. Den portrætterer Karen Blixens bror, Thomas Dinesen og følger dermed op på det roste tobindsværk om søskendeparrets far, kaptajn Vilhelm Dinesen.

Gamle breve fundet i klædeskab

Tom Buk-Swienty har fået adgang til et klædeskab fyldt med Thomas Dinesens ejendele, dagbøger, tekster og breve, som ikke har set offentlighedens lys før, og blandt brevene er en korrespondance mellem Thomas og hans søster ’Tanne’.

I sin research har Tom Buk-Swienty med hjælp fra lokalkendte og et orienteringskort sågar fundet frem til stenen, hvor søskendepagten blev indgået.

Mens Karen Blixen finder sit "sande liv" på den afrikanske farm, prøver Thomas sig til "det yderste" ved at drage i krig. I sommeren 1918, under sidste fase af Første Verdenskrig, kommer han til Vestfronten i Frankrig og bevæger sig med stort mod ud af skyttegraven og fører an i en offensiv mod den tyske modstand.

Anmelderne: Medrivende og bevægende

Bogen får fem hjerter af Politikens anmelder Hans Hertel, der kalder den ”medrivende, bevægende og oplysende.” Også Kristeligt Dagblads anmelder Bo Hakon Jørgensen uddeler fem stjerner. ”Buk-Swienty kan bare det der med krig!” skriver han.

Mindre begejstret er Jyllands-Postens Johs H. Christensen, der giver tre stjerner og mener, at Thomas Dinesen bortset fra slægtskabet med Karen Blixen er uinteressant som person, og at ”bogen fortaber sig i en lang, omstændelig gang skyttegravssmadder.”

Information roser Buk-Swienty for at skrive ”letflydende”, men kritiserer fortællingen for at være ”en anelse altmodisch om overklassens kvaler og dens problemer med at få tiden til at gå.”

Facebook
Twitter