Ny Game of Thrones-bog bliver kaldt en ''mager ventepølse" - men Karin skal helt sikkert læse den

George R.R. Martins nye bog ’Ild og blod’ kritiseres af anmelderne, men afskrækker det bogseriens fans?

Karin Hald glæder sig til at læse den nye 'Ild og Blod'-bog, der giver forhistorien til 'Game of Thrones'-universet. Også selvom anmelderne er temmelig lunkne.

Mens fans desperat hungrer efter den næste bog i 'Game of Thrones'-universet, har forfatteren George R.R. Martin nu givet dem en luns i form af bogen ’Ild og blod’.

Den udkom tirsdag på engelsk - og i dansk oversættelse samtidig.

En af dem, der har ventet i spænding på bogen, er den 35-årige bogblogger Karin Hald, der længe har været fan af George R.R. Martins forfatterskab. Især på grund af de komplekse karakterer.

- Hans karakterer er menneskelige, der er ikke nogen, der kun er gode eller onde. Nogle gange ender man med at sidde og heppe på karakterer, som man i starten slet ikke kunne udstå, siger hun til dr.dk.

- Jeg kan rigtig godt lide alle de stærke kvindelige hovedpersoner. Der er ingen ungmøer i nød, og det er simpelthen en fornøjelse.

Ifølge Karin Hald er George R.R. Martin blandt andet kendt for at nakke sine hovedpersoner, og du kan aldrig vide dig sikker om netop din yndlingsridder overlever.

- Når man har læst mange fantasybøger, kan man ofte forudse meget af handlingen, men det kan man ikke i George R.R. Martins bøger, siger Karin Hald.

Bogbloggeren Karin Hald roser George R.R. Martin for hans komplekse kvindelige karakterer. Her ses Emilia Clarke som Daenerys Targaryen fra tv-serien 'Game of Thrones'. (Foto: HBO / Album © (c) Scanpix)

En mager ventepølse

’En sang om is og ild'-bogserien blev verdenskendt som tv-serien 'Game of Thrones' i 2011 på HBO. Tv-serien boostede bogseriens popularitet, og tusindvis af fans venter utålmodigt på den næste bog i serien.

Men anmeldelserne af den nye 'Ild og blod' er ligeså frosne som de hvide vandrere, man kender fra serien: Hvis de mange fans havde håbet at kunne stille deres sult med denne baggrundshistorie for Targaryen-klanen, kan de godt tro om igen.

De engelske aviser The Independent og The Times er ikke imponerede. The Independent skriver, at bogen føles som lektier, mens The Times kalder bogen 'et gab'.

Den norske avis Dagbladet mener, at forfatteren har skabt 'en mager ventepølse', som kan gøre selv blod og ild til en kedelig omgang. En ventepølse er sådan en man spiser, mans man venter på bøfferne på grillen.

Den beskrives som en endeløs række af begivenheder med enkelte nedslag i handlingen, som desværre ikke kan redde, at det hele flyder sammen for læseren.

Politikens anmelder Anne-Marie Vedsø Olesen giver to hjerter og kalder bogen en tørvetrillende krønike:

- Hvorfor skal jeg læse en tør historiebog med opremsninger af årstal og slag og hærstørrelser og giftermål og udnævnelser og samfundsreformer om en fiktiv verden?

Derudover mener hun, at et historisk værk om en imaginær verden slet ikke giver mening, og kun kan bruges som baggrundsviden for forfatteren selv.

Karin Hald skriver på bogbloggen Skrivepulten. (© Karin Hald)

Kærlighed til universet

Men de dårlige anmeldelser skræmmer ikke Karin Hald:

- Når man bliver glad for en historie og dens univers, så føler man sig hjemme, når man læser om det univers. Og jeg er så meget fan, at jeg synes, at det er sjovt at nørde baggrundshistorien.

- Jeg har mest koncentreret mig om ’Game of Thrones'-bogserien og hver gang, der kommer en ny bog, der ikke var en del af serien, tænker jeg: Hvorfor er det ikke den nye ’Game of Thrones'-bog? Men 'Ild og blod' er en prequel til ’Game of Thrones’, så jeg skal læse den!, siger Karin Hald.

Den sidste sæson af tv-serien ’Game of Thrones’ får premiere til april 2019, mens George R.R. Martins næste bog endnu ikke har fået udgivelsesdato.

Facebook
Twitter