Ny retssag venter dansk digter: Nu pilles han af plakaten til oplæsningsturné

Yahya Hassan, der er varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling, optræder ikke som planlagt i København, Aarhus, Odense og Aalborg næste uge.

Den kontroversielle digter, som tidligere er dømt for vold, har i to måneder siddet varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling. Hans sag skal for retten næste måned. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Yahya Hassan skulle næste uge have optrådt til fire stort anlagte live-shows i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Men nu er den 23-årige aarhusianske digter pillet af plakaten. Det bekræfter arrangøren bag 'Digte & Lyd', der er Danmarks vel nok mest populære arrangement med digtoplæsning og musik.

Yahya Hassan har siden midten af juli siddet varetægtsfængslet på en psykiatrisk afdeling og er tiltalt for 40 forhold, som blandt andet omfatter dødstrusler, indbrud og tyveri. Sagen skal for retten i Aarhus til oktober, oplyser Østjyllands Politi.

Skulle på scenen med Helle Helle

'Digte & Lyd' er udviklet af Vega i København, og har i år også prominente navne som forfatteren Helle Helle og musikeren Bisse på scenen. Men publikum må altså undvære Yahya Hassan, der ellers blev solgt som en af hovedattraktionerne.

Det bekræfter Lene Vive Christiansen, udviklings- og programchef hos Vega, i en mail til dr.dk.

- Yahya Hassan har ikke selv ønsket at kommentere på dette forhold. Vi arbejder pt på erstatninger til programmet, skriver hun.

Da programmet til årets arrangement blev offentliggort i maj måned, stillede Lokalavisen i Aarhus spørgsmålstegn ved, at digteren var på programmet, eftersom han allerede tidligere er dømt for blandt andet at skyde en person i foden:

- Det er ikke i orden at skyde folk i foden, true folk eller gøre andet, der er ulovligt, men vi tager udgangspunkt i det kunstneriske, lød svaret dengang fra Mette Kier, programchef hos Musikhuset Aarhus.

Udgav sidst et digt i marts

Yahya Hassan debuterede i 2013 med den hidtil mest solgte digtsamling i dansk historie. Siden har han været i medierne flere gange for sin kontroversielle opførsel, blandt andet da han i maj måned i år afbrød et live-interview på Tv2 under kronprinsens *Royal Run' i Aarhus.

Den kontroversielle digter har ikke udgivet nogen bog siden debuten ’Yahya Hassan. I marts måned i år havde han et enkelt nyt digt med i DSB-magasinet Ud & Se.

Yahya Hassan optrådte iøvrigt også til ’Digte & Lyd’ på Vega i 2015, og i 2016 stod han igen på programmet.

Her aflyste han dog også og blev i stedet erstattet af den nu afdøde forfatter Marie Gerhardt til tre arrangementer i Aarhus, Odense og Aalborg.