Nysgerrig på Nobelpristageren? Her er 5 bøger, du kan dykke ned i nu

Den britisk-japanske Kazou Ishiguro har fået Nobelprisen i litteratur, og hans bøger spænder fra detektivromaner til fantasy.

Det er i år 110. gang, at Nobelprisen i litteratur bliver uddelt. (Foto: Patrick Tomasso © Unsplash)

I dag blev den britisk-japanske forfatter Kazuo Ishiguro tildelt Nobelprisen i litteratur.

Han er blevet sammenlignet med Franz Kafka og Jane Austen, og han spænder over flere romangenrer. Ligegyldigt om man til detektivromaner, historiske øjebliksbilleder, fantasy eller dystopier, så er der værker i hans forfatterskab, der kan anbefales.

Kazuo Isihguro er i modsætningen til mange andre forfattere, der tidligere har fået den prestigefyldte litteraturpris, blevet oversat til dansk flere gange, inden prisen blev tildelt.

Her er fem af hans værker, du kan dykke ned i, uden at skulle have engelskordbogen frem.

Resten af dagen

Den mest berømte af Kazou Ishiguros bøger er ’Resten af dagen’ fra 1989. Den foregår i 1950’ernes landlige England, hvor man følger den midaldrende og meget ordentlige butler Stevens. Han har for en sjælden gangs skyld fået sig en ferie. Det giver ham mulighed for at tænke over sit liv, og om han egentlig har brugt det fornuftigt i sin tjenende rolle, hvor loyalitet over for herskabet og det at holde på formerne har stået i vejen for at opleve kærlighed.

Bogen er blevet filmatiseret med Anthony Hopkins og Emma Thompson i hovedrollerne, og Kazou Ishiguro blev i 1989 tildelt Man Booker-prisen for bogen.

Den begravede kæmpe

Kazou Ishiguros seneste bog er ’Den begravede kæmpe’, der udkom i 2015.

I deres søgen efter deres søn begiver det ældre ægtepar Axl og Beatrice sig ud i en mystisk tåge, der har sænket sig over landet, og som æder alles hukommelse. Historien foregår i det 6. århundrede lige efter sagnkongen Kong Arthurs død, hvor freden mellem sakserne og briterne er ved at bryde sammen, og hvor hovedpersonerne møder den legendariske ridder Sir Gawain og begiver sig på en mission om at dræbe en drage.

Det lyder vældig meget som en fantasyroman, men det er også en historie om at opsøge sandheden, og om det altid er en god idé at gøre netop det.

Nocturner - Fem fortællinger om musik og skumring

I 2010 kastede Kazou Ishiguro sig over at skrive noveller.

I samlingen ’Nocturner – Fem fortællinger om musik og skumring’ fortæller han med et glimt i øjet historierne om musikere, der forsøger at slå igennem. I deres stræben mod toppen kommer de ud i vanvittige og ydmygende situationer. En er for grim til at slå igennem og beslutter sig for at få en plastikoperation, en anden bliver brugt af sine bekendte som målestok for deres eget liv - 'i det mindste klarer vi os bedre end ham'. Deres liv er fyldt med fortrydelse og fortællinger om det, der kunne have været, hvis nu bare nogle få omstændigheder havde været anderledes.

Vi forældreløse

En detektivroman, der udspiller sig delvist i England og delvist i Shanghai i årene inden Anden Verdenskrig.

Her forsøger den forældreløse og selvbevidste Christopher Banks fra den britiske koloni Shanghai at opklare, hvad der er sket med hans forældre. De forsvinder på mystisk vis, da han er barn, og Christopher bliver sendt til England, hvor han vokser op hos sin tante. Gennem Christopher Banks' erindringsbilleder ser vi ham stige til tops som succesfuld privatdetektiv i England, og vi følger ham til det endelige opgør i fødelandet, der er under besættelse af det japanske rige.

Slip mig aldrig

I den dystopiske sciencefictionfortælling 'Slip mig aldrig' fra 2005 stiller Kazou Ishiguro spørgsmålstegn ved, hvor langt mennesker er villige til at gå for selv at overleve.

Bogen følger børnene på kostskolen Hailsham, hvor de vokser op som forældreløse. Det er egentlig en tryg opvækst med skoleaktiviteter, sport og billedkunst ligesom så mange andre børn har. Men disse børn er spærret fra omverdenen af hegn, og de er alle blevet til i et laboratorium. De er kloner, og i løbet af deres liv på kostskolen går det op for dem, at de har ét formål i livet, og det er at levere friske organer til menneskene uden for hegnet. Når de har doneret fire gange bliver de 'afsluttet', de kender ikke til døden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter