Obama og Springsteen skriver ny bog sammen: 'Det er et meget charmerende samarbejde'

Rockstjernen og den tidligere præsidents podcast-samtaler er nu udkommet i bogform.

Barack Obama og Bruce Springsteen har flere gange arbejdet sammen, og nu er de klar med ny bog. (Foto: © Cbs Sunday Morning, Represented by ZUMA Press)

En af verdens største rockstjerner og en tidligere amerikansk præsident.

Lyder det som en slagkraftig forfatterduo?

Hvis du synes det, er du i hvert fald ikke den eneste, for Bruce Springsteen og Barack Obamas nye bog 'Renegades: Born in the USA' får flotte ord med på vejen fra flere anmeldere.

- Hvis du er en beundrer af disse to individer, er der meget at nyde, når de graver ind i et emne, der har skabt fundamentet for deres meget forskellige karrierer: kløften mellem den glødende drøm og revnede virkelighed i den såkaldte amerikanske drøm, skriver anmelderen Neil McCormick fra den britiske avis The Telegraph.

Nyhedsbureaet AP's anmelder, Donna Edwards, har også rosende ord med på vejen:

- Uanset om du er fan af The Boss (Bruce Springsteen, red.) eller USA's 44. præsident, eller du bare er nysgerrig på to fyre, hvis navne har gennemslagskraft, er "Renegades" værd at opleve på egen hånd.

Samarbejdet mellem Obama og Springsteen har udviklet sig fra en podcast-serie til en bog. (Foto: © Piero Oliosi, Piero Oliosi)

Bogen, som netop er udkommet, er lavet ud fra de samtaler Obama og Springsteen har haft i deres podcast 'Renegades', som gik i luften i begyndelsen af året, og hvis otte episoder er at finde på Spotify.

Bogen bliver af I News beskrevet som en lækker coffee table-bog, der er spækket med flotte fotografier samt håndskrevne tekster af Springsteens sange og Obamas taler.

Spørger man journalist og forfatter Sarah von Essen, som beskæftiger sig med amerikanske forhold og blandt andet har skrevet en bog om Hillary Clinton, er bogen en oplagt julegaveidé:

- Jeg kommer i hvert fald helt sikkert til at ønske mig den selv. Det er et meget charmerende samarbejde, og der er noget nostalgisk ved at se de to sammen, efter alt hvad USA har været igennem, siden Obama stoppede som præsident, siger hun med henvisning til de seneste år, hvor USA blandt andet har været præget af Donald Trumps politik samt splittelse og politivold i forbindelse med Black Lives Matter.

Storytelling til fælles

Samarbejdet mellem Barack Obama og Bruce Springsteen har efterhånden mange år på bagen.

Springsteen spillede til Obamas vælgermøder, da han første gang stillede op som præsident i 2008 og gentog tjansen i 2012, da Obama sikrede sig sin anden præsidentperiode.

Barack Obama overrakte i 2016 Presidential Medal of Freedom til blandt andet Bruce Springsteen. Prisen gives blandt andet til personer, der har en stor kulturel eller social betydning. (Foto: © Yuri Gripas, Scanpix Denmark)

For Sarah von Essen giver det da også god mening, at de to giganter har haft et efterhånden mangeårigt parløb:

- Det, de har til fælles, er storytelling, at formulere en drøm om USA og at overkomme den splittelse, der er i USA. Det har de begge to gjort til deres ting, siger hun og tilføjer:

- De er enormt gode til at formulere deres tanker om USA, og de kan svinge sig op på en klinge, hvor det er enormt bevægende og følsomt at lytte til.

Samtalerne mellem Springsteen og Obama, der altså startede i deres podcast og nu er gengivet i bogen, handler blandt andet om opvækst, racisme og det at være forælder.

Sarah von Essen mener dog ikke nødvendigvis på, at makkerparret vinder nye fans med deres bogsamarbejde:

- Jeg tror, at de taler til de samme i forvejen, som primært er mænd og kvinder fra deres egen generation, siger hun og tilføjer, at mange Springsteen-fans formodentlig stemte på Obama, mens mange Obama-tilhængere sandsynligvis er vilde med Springsteen og hans sangkatalog, der især omhandler den amerikanske arbejderklasse.

Lang liste af Obama-bøger

Både Springsteen og Obama har efterhånden en lang række bøger og selvbiografier på deres cv.

Obama udgav eksempelvis selvbiografien 'Et forjættet land' sidste år. Før han blev præsident kom selvbiografierne 'Arven fra min far' og 'Mod til at håbe', mens børnebogen 'Of Thee I Sing: A Letter to My Daughter' udkom i 2010.

Barack og Michelle Obama skrev i 2017 en rekordstor bogaftale med forlaget Penguin Random House, som ifølge Financial Times lød på 422 millioner danske kroner.

Men det er ikke blot de mange bogudgivelser, som sikrer Obamas eftermæle som præsident, fastslår Sarah von Essen.

- Han har været meget opmærksom på at lave et moderne eftermæle med for eksempel sin podcast. Ligeledes er der han og Michelles produktionsselskab, som har en aftale med Netflix, siger hun og tilføjer:

- Han sender også stadig lister ud med sine yndlingssange- og bøger. Han er meget bevidst om sine kommunikationsmidler.