Opfordring fra børnebogsforfatter: Læs med dit barn

Forældre bør tage del i deres børns læsning og være gode forbilleder. Det mener børnebogsforfatter Jørn Jensen, som har skrevet flere hundrede frilæsningsbøger.

Et nyt skoleår starter i disse uger for mange danske skolebørn. Med det følger masser af lektier, og for de yngste er det især læsning, der er i fokus.

Jørn Jensen, som er tidligere dansklærer og talepædagog, lever i dag af at skrive såkaldte frilæsningsbøger til de yngste klassetrin. Han opfordrer forældrene til at tage del i børnenes læsning derhjemme.

Som forælder kan du starte med at tale om illustrationerne og så gå videre til ordene og pege på dem, mens I læser sammen

jørn jensen, forfatter

- Når børnenes interesse for at læse opstår, så skal man understøtte og hjælpe dem. Og det kan godt ske før skolealderen, sig han.

Jørn Jensen foreslår, at forældre starter med det helt basale og viser børnene, hvordan man griber en bog an. Her kan illustrationerne være en god indgang.


- Som forælder kan du starte med at tale om illustrationerne og så gå videre til ordene og pege på dem, mens I læser sammen, siger han og forklarer, at forældre kan være gode ’læsepædagoger’ og forbilleder for deres børn, blandt andet ved selv at læse bøger og ikke kun bruge mobiltelefoner eller tablets.

At skabe læsesucceser

Inspirationen til at gå i gang med at skrive frilæsningsbøger fandt Jørn Jensen, da han som underviser på en læseklinik så, hvordan børnene måtte kæmpe sig igennem ensformige læsebøger uden illustrationer eller egentlig handling.

Udgangspunktet for Jørn Jensens første frilæsningsserie, der udkom for snart 30 år siden, var derfor at give de læsesvage elever mere mod på at komme i gang.

- Jeg ville lave bøger, som børnene syntes var spændende og havde lyst til at læse. De skulle være lette at læse, og på den måde give dem en ’læsesucces’, fortæller han.

Hør Jørn Jensen fortælle om sit fokus på at skabe læsesucceser for børnene (Video: Suvi Andrea Helminen).

Jørn Jensen fokuserede fra starten på, at bøgerne skulle være visuelt indbydende:

- Det første børnene ser er illustrationerne, og så kobler de efterfølgende ordene på. Tegningerne skal give dem lyst til at låne bogen, og der skal være god overensstemmelse mellem tekst og billede.

I skrivende stund er det blevet til i alt 474 frilæsningsbøger, hvoraf flere end 300 er oversat til andre nordiske sprog.

Piger kan også spille fodbold

- Fra begyndelsen har jeg forsøgt at tage udgangspunkt i emner og situationer, som børn kan forholde sig til. Det hjælper meget på deres motivation for at lære svære ord, hvis de er interesserede i det, de læser om.

Jørn Jensen fortæller her om at arbejde med at gøre sproget konkret og letlæseligt (Video: Suvi Andrea Helminen).

Inspiration til historierne finder Jørn Jensen i aviser, på tv og ved at tale med børn. Lige nu skriver han på en serie om fodbold, hvor det selvfølgelig er oplagt at bruge kvindelandsholdets aktuelle succes.


- En af historierne handler om en pige, som skal spille fodbold med nogle drenge, som først er lidt skeptiske. Men så viser hun sig at være rigtig god, siger han og fortsætter:


- En anden historie handler om en indvandrerdreng, som spiller med et fodboldhold, men til sidst må flytte, fordi han skal være fra asylcentret. Den slags er jo virkelighed for nogle børn.

Bibliotekstopscorer

Efter en længere karriere som talepædagog har Jørn Jensen siden 2002 levet udelukkende af at skrive frilæsningsbøger. At dømme ud fra Slots- og Kulturstyrelsens liste over biblioteksafgift givet til danske forfattere, går det ganske fint.

I 2017 lå han på en 7. plads, kun overgået af kendte børne- og ungdomsforfattere som Bjarne Reuter (1. plads), Lene Kaaberbøl (3. plads) og Dennis Jürgensen (5. plads).

- Så længe, der er interesse for mine bøger, og forlagene vil udgive dem, bliver jeg ved, fortæller den 71-årige forfatter.

Her ses blot et lille udvalg af de 474 titler, som Jørn Jensen har udgivet (Foto: Jørn Jensen).

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve