Piger om Kvinde kend din krop: Kussebillederne er lidt grænseoverskridende

'Kvinde kend din krop' udkommer i dag i en ny udgave. Men er den overhovedet relevant i 2013? 15- og 16-årige Johanne og Lulu udforsker nærbilleder af kussen, tekster om feminisme og hårvækst.

'Kvinde kend din krop' udkommer i dag i femte udgave. DR Kultur har bedt 16-årige Johanne Marie Herbst Pallisgaard og 15-årige Lulu Skov Andersen om at vurdere, om bogen stadig er relevant. (Foto: Annegerd Lerche Kristiansen)

Det er lidt vildt, synes Johanne.

Hun sidder på sin seng sammen med veninden Lulu. Foran sig har de bogen 'Kvinde kend din krop'.

Bogen er slået op på side 82, og de to studerer sidens billeder. Fotografierne er nærbilleder - som i rigtig-tæt-på-nærbilleder med synlige detaljer som piercinger, hårstubbe, forskellige kropsåbninger og den slags.

En lang række fotografier "af det der ord... kussen", som Johanne siger.

- Aj, jeg synes altså, at det er lidt grænseoverskridende. Sådan tror jeg ikke, min ser ud... eller... det ved jeg ikke, siger hun.

Bagefter fniser hun. Lulu fniser også.

- Det er vildt, at de kan se ud på så forskellige måder, siger Lulu.

- Ja, det er mærkeligt. For udenpå ser sådan nogle jo meget ens ud, og så gør de det bare ikke rigtig alligevel. Det er vildt, siger Johanne.

Alt kan findes med et klik

I dag udkommer femte udgave af 'Kvinde kend din krop'. Den kønspolitiske klassiker udkom første gang i 1975 og var oprindelig ment som en guide til selvundersøgelse af kvindekroppen og alle dens funktioner. 'Kvinde kend din krop' ville formidle kvinders egne erfaringer og viden om deres krop.

Udgaven, som udkommer i dag, har helt nye tekster og masser af billeder, der zoomer ind på kvindekroppen - helt ned i selv den mindste hudfold. Intet skal være tabu.

Bøger er ikke længere nødvendigvis det, som teenagepiger tyr til, når de skal finde ud af, hvordan de egentlig ser ud der forneden eller, hvis de har helt personlige spørgsmål om deres krop.

Alt kan findes med et enkelt klik på internettet.

Så er den overhovedet relevant, den 527 sider tykke bog om kvindekroppen?

Jeg kunne godt tænke mig at ligne hende der

16-årige Johanne Marie Herbst Pallisgaard og 15-årige Lulu Skov Andersen er enige: Den er relevant.

Ved at læse 'Kvinde kend din krop' kan unge piger få et mere realistisk billede af, hvad en kvindekrop egentlig er. For selv om alt kan googles, gør man det ikke nødvendigvis - og det er et helt bestemt billede af kvindekroppen, der promoveres i dag, synes de.

- Jeg synes, bogen er en god idé. For hvis nu, der er nogen, der føler, at der er noget, der er underligt ved deres krop - så kan man se her, at der er mange, der ser forskellige ud. Samtidig kan det også være rarere at have en bog i stedet for at søge på computeren. Det er lidt mere privat på en måde, siger Lulu.

Lulu Skov Andersen og Johanne Marie Herbst Pallisgaard har læst den nye udgave af 'Kvinde kend din krop'. De mener, at bogen stadig er relevant. (Foto: Annegerd Lerche Kristiansen)

- Jeg synes også, det er fedt. For vi er teenagere og unge. Og nogle gange tænker jeg: "jeg kunne godt tænke mig at se sådan der ud, eller jeg kunne godt tænke mig at ligne hende der". Og så er det fedt, at man kan se, at vi faktisk alle sammen ser forskellige ud, og at det er okay, siger Johanne.

Vidste ikke hvad hår under armene var

Faktisk er der mange ting, unge piger ikke er klar over i dag, selv om internettet er tilgængeligt døgnet rundt, mener Johanne og Lulu.

Som kvinde opfører man sig på en bestemt måde. De fleste fjerner deres hår på benene og under armene for eksempel. Det gør, at unge piger kan blive overrasket, når de pludselig begynder at få hår alle mulige steder, hvor de slet ikke var klar over, det var muligt.

Dengang Johanne begyndte at få hår under armene, blev hun helt forskrækket, for eksempel. Hun vidste ikke, hvad det var. Hun havde aldrig set en voksen dame med hår under armene.

Da hun fortalte det til sin mor, fik hun nogle lyserøde engangsskrabere, og senere var de sammen ude at købe en rigtig skraber med barberskum og det hele. Men havde hun haft bogen, ville hun måske have vidst, hvad det var, der skete med hende.

- Jeg tror, der er mange ting, man ikke snakker om, siger hun.

Mange unge er usikre på sig selv

Ud over at handle om bryster, baller, kønssygdomme og al den slags, handler 'Kvinde kend din krop' også om meget andet. Om feminisme, køn og identitet for eksempel. Det er fedt, synes Johanne og Lulu. Især afsnittet søsterskab, der handler om, at man sagtens kan have en veninde, som ikke er en blodsøster, men som føles sådan, som Lulu forklarer.

Alligevel er det vigtigste, som bogen gør, at den formidler, at der er mange måder at være kvinde på og mange måder, man kan se ud på.

- Man skal være glad for sin krop lige meget, hvordan den ser ud. Det er jo meget det, som billederne også viser. Og det kan jeg godt lide. Det er det, der er det vigtigste ved bogen, for der er mange unge, der er usikre på sig selv, siger Lulu.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk