Populær fantasyforfatter skrev for at inspirere sin søn til at læse

I anledning af ’Fantasyfestivalen’ i Esbjerg er australske John Flanagan i Danmark. Hans hitserie ’Skyggens lærling’ startede egentlig som et forsøg på at få hans egen søn til at læse.

John Flanagans to døtre elskede som børn at skrive og læse, men sønnen Michael var derimod ikke grebet af bøgernes verden. Som et forsøg på at vække sønnens læselyst fik John Flanagan derfor den ide at skrive nogle helt særlige historier, der forhåbentlig kunne fange hans interesse.

- Jeg fortalte min søn, at jeg overvejede at skrive nogle korte historier og at jeg manglede en, som kunne læse dem og vurdere, om de var interessante for børn. Hver fredag gav jeg ham en historie, og efter bare tre uger kom han hjem fra skole og spurgte: ’Hvor er min historie?’. Det fortæller australske John Flanagan, da DR møder ham på et hotel i indre København. Han er netop nu i Danmark for at deltage på ’Fantasyfestival’ i Esbjerg.

Historierne handlede om den forældreløse dreng Will, der ligesom sønnen Michael var en lille fyr - og inspireret af sønnens interesse for bueskydning foregik de i middelalderen. Seriens morale var, at 'helte kommer i alle størrelser', fortæller John Flanagan.

Omtrent fem uger inde i skriverierne, kom John Flanagans dengang 12-årige søn en dag hen til ham, efter at have læst en historie, hvor hovedkarakteren Will bliver forskrækket af en hånd, der pludselig rækker ud efter ham i et mørkt værelse. Scenen fik sønnen Michael til at udbryde: ’Jeg vidste ikke, man kunne blive bange for noget, der stod i en bog!’.

- Det var simpelthen en kæmpe ’yes-oplevelse’ og den bedste kompliment, jeg nogensinde har fået. Jeg har ændret en del i historierne undervejs, men lige den her scene fik lov til at stå præcist, som da jeg skrev den, fortæller John Flanagan.

Fra skuffeliv til hitserie

Han fortsatte i fem måneder med at skrive de ugentlige historier til sønnen Michael, men på grund af et tilbud om at blive manuskriptforfatter på en tv-serie, måtte John Flanagan opgive at fortsætte historierne om drengen Will.

I 1990’erne arbejdede John Flanagan som tekstforfatter på et reklamebureau og som manuskriptforfatter. Han havde altid drømt om at skrive fiktion, men de korte historier til Michael var egentlig ikke tiltænkt udgivelse. De levede i mange år et hengemt skuffeliv, inden de senere endte som den populære serie ’Skyggens lærling’ (på engelsk: ’Ranger’s apprentice’).

- Det var først, da min datter en del år senere læste J. K. Rowlings Harry Potter-serie og spurgte til mine historier, at jeg fandt dem frem igen, siger John Flanagan og fortæller, at han tog kontakt til et forlag, som godt kunne lide både karakteren og universet.

- Men jeg manglede en bærende historie - og så udviklede jeg blandt andet den onde krigsherre Morgarath, som Will kæmper imod, siger han og overdriver udtalen af navnet ’Morgarath’ med ekstra tryk på første stavelse.

- Jeg elsker konventionerne inden for fantasygenren, der for eksempel foreskriver, at de onde altid skal have navne, der starter med ’Mor’.

Debutant i pensionsalderen

I en alder af 60 år debuterede John Flanagan i 2004 som forfatter med de fire første bøger i serien om drengen Will, som efterfølgende udkom på dansk i 2006. Siden er det blevet til tyve bøger om Will, et par andre serier og nogle romaner for voksne. John Flanagan fortæller, at han stadig har fuld gang i produktionen - og på opfordring fra mange fans, skal den næste serie have en pige som hovedperson.

Han kalder det ’en fantastisk oplevelse’ at få lov til at indfri sin drøm om at blive forfatter og rejse verden rundt for at møde sine unge fans. De allerførste gange kom der ikke mange for at få signeret hans bøger, men efterhånden som bøgerne blev populære, fik omtale, og vandt priser, voksede køerne af dedikerede fans.

- Jeg husker en mor, som begyndte at græde til en bogsignering, fordi mine bøger havde fået hende søn i gang med at læse og forbedret hans karakterer. Bagefter kom en pige hen og fortalte, at det samme var sket for hende – og det rørte mig virkelig, fortæller John Flanagan, som selv er tydeligt rørt over historien.

Det samme sker, da John Flanagan på et tidspunkt i interviewet gengiver en scene fra bogen, hvor læremesteren Halt omsider udviser medmenneskelighed over for sin lærling Will og smiler til ham. At genfortælle scenen animerer John Flanagan, så han næsten ser ud til at være der selv. Det gælder også for de mere muntre dele af bøgerne, som får ham til at le højlydte flere gange i løbet af interviewet.

- Livet er da humoristisk, så selvfølgelig skal der også være humor i mine bøger, siger han.

Æresgæst på fantasyfestival

- Mine bøger er ikke stor litteratur. Men de er gode historier, og det er egentlig det eneste, jeg altid har drømt om at blive: en historiefortæller, siger han og fortæller, at han efter mange år i reklame- og tv-branchen så godt som havde opgivet sin forfatterdrøm, da den pludselig blev virkelighed i en alder, som for de fleste er lig pensionsalderen.

- For at være ærlig, er jeg stadig ret forbløffet over, at alt det her faktisk er sket og at jeg har fået lov til at få så mange vidunderlige oplevelser, siger den 73-årige forfatter, som er dette års æresgæst på Fantasyfestivalen i Esbjerg. Her skal han blandt andet holde åbningstalen, og undervejs i interviewet øver han sig derfor et par gange på at den korrekte udtale af ’Skyggens lærling’ og ’Våbenbrødre’, som er en af hans andre fantasyserier.

Projektleder Jannie Tolstrup fortæller, at folk kommer langvejsfra for at være med på festivalen, som i år finder sted for tredje gang.

- Gæsterne kommer rejsende fra både Aalborg og København, så der skal være et hovednavn hvert år, som man ikke kan opleve på det lokale bibliotek. Vi er nødt til at brænde igennem med noget – og det gør vi med de her store navne, fortæller hun og håber, at førnævnte J.K. Rowling en dag kan være æresgæst ligesom John Flanagan er det i år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk