Prisbelønnet dansk forfatter: Der kan være meget humor i et komma

Sproget er også en del af handlingen, mener Helle Helle, der er aktuel med en ny roman.

Helle Helle nye roman er udelukkende skrevet i nutid. 'Det hænger sammen med den sorg, der er i bogen', fortæller hun. (Foto: Mikkel Carl © Rosinante)

- Jeg tror måske, at mine romaner er i gang med at organisere sig som et grantræ, siger forfatter Helle Helle, som for nylig udgav romanen 'de'.

Hun ser sine romaner som sammenhængende par, der spejler og reflekterer hinanden - og altså udgør et grantræ:

- I toppen er ‘Dette burde skrives i nutid’ fra 2012. Under den, på hver sin side ‘Ned til hundene’ fra 2008 og ‘Hvis det er’ fra 2014. De to romaner afspejler i forskellige henseender hinanden. Lidt længere nede er så på hver sin side ‘Rødby-Puttgarden’ fra 2005 og ‘de’ fra 2018.

Romanen er sproget

Helle Helle forklarer, at det helt konkret er bestemte sætninger og billeder, der binder bøgerne sammen. Det gælder også for ’de’, som udkom forrige uge.

Den starter med sætningen ’Senere går hun over markerne med et blomkålshoved’, som hun har hentet næsten ordret fra ’Rødby-Puttgarten’-romanen.

- Jeg har meget tit den første sætning, når jeg skal i gang med at skrive en roman, altså flere år før, jeg begynder at skrive, forklarer Helle Helle.

Hun er kendt for sit enkle, letforståelige sprog og realistiske handling, og hun skelner ikke skarpt mellem sprog og handling.

- Jeg tænker sådan på det, at jeg ikke arbejder med sproget, men at romanen er sproget. At indholdet er bygget af sprog. At for eksempel noget sørgeligt eller sjovt afhænger lige så meget af grammatikken, som af selve ordenes betydning. Der kan være meget humor i et komma.

- Derfor er den stemme, jeg leder efter, når jeg går i gang med at skrive, også dybt påvirket af, om romanen er skrevet i første eller tredje person, datid eller nutid. Det er nogle meget afgørende valg, siger hun.

Til ’de’ har Helle Helle valgt en meget konsekvent nutidsform, og der indgår slet ikke datid eller fremtid i romanen.

Næsten helt umulige sætninger

- Romanen handler om en datter på seksten og hendes mor, moderen bliver alvorligt syg, dødeligt faktisk, og den insisterende nutid føltes som det eneste rigtige valg.

Det har været 'en foræring' for hende, fordi hun har været nødt til at skrive på en anden måde, forklarer hun. Hun ønskede fra starten, at formen skulle påvirke indholdet.

- Nutiden hænger sammen med den sorg, der er i bogen. Jeg ønskede, at man skulle kunne mærke sorgen i tiden. Hvis man skriver i datid, findes der implicit en slutning, fordi så skriver man fra et punkt, hvor handlingen allerede har fundet sted.

Helle Helle har tidligere skrevet romaner i nutidsform, men det er første gang, hun gør det så konsekvent. Og det betyder, at sætningerne indimellem bliver ’næsten helt umulige’, indrømmer hun.

Som fx et sted i romanen, hvor der står: ’Hun skal også have fat i syltetøjsglas, der står nogle nede under bagtrappen, men hun kan ikke hente dem nu, lyset går i går’.

Åndedræt = komma

Hendes karakteristiske og meget omhyggelige måde at gå til sproget på er noget, hun blandt andet har med sig fra de syv år, hvor hun arbejdede som studievært på P4, fortæller hun.

- Der var utrolig meget omhu med sætningerne. Vi kunne godt finde på et lægge et ekstra åndedræt ind for at få den rigtige rytme. Det er i høj grad også sådan det er at skrive replikker. Et komma kan være ligesom den pause, der er i et åndedræt.

Umiddelbart kan det godt virke som om, at der ikke sker det hele store i Helle Helles romaner og noveller, hvor personerne lever ret almindelige og tilsyneladende udramatiske liv.

- Men der sker voldsomme ting i mine bøger. Der er næsten altid nogen, der dør, tit flere faktisk, siger hun og afviser, at hun nogensinde kommer til at skrive om ’de store udfoldede dramaer’.

- Det er der millioner af forfattere, der er gode til, men hvis jeg begynder på det, går der noget i stykker, som er det bærende for min måde at skrive på.

  • Hør Helle Helle fortælle mere om sin nye roman i Bogselskabet her: http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5aac64466187a40c40ea6570

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk