Prisvindende forfatter: Grønland er som en gammel kæreste, jeg ikke kan slippe

Stofmisbrug, seksuelt grænseløs adfærd, opbrud i familien. Forfatter Kim Leines liv nåede flere lavpunkter, da han boede i det Grønland, han ellers elsker. Nu inviterer DR Læseklubberne dig til at møde ham og se klip fra et kommende DR2-program, hvor han besøger Grønland.

  • Forfatter Kim Leine er tilbage i Grønland for at lave research til sin næste roman. Den fortsætter historien fra 'Profeterne i Evighedsfjorden'. (Foto: Jesper Bonde Nielsen)
  • Under optagelserne til et DR2-program besøgte Kim Leine de berygtede boligblokke 'Sletten' i Nuuk. (Foto: Jesper Bonde Nielsen)
  • Her boede Kim Leine i nogle af de år, der siden er blevet afgørende for hans forfatterskab. (Foto: Jesper Bonde Nielsen)
  • Livet i boligblokkene beskriver Kim Leine i sin selvbiografiske bog 'Kalak'. (Foto: Jesper Bonde Nielsen)
1 / 4

- Man kan godt kalde mit forhold til Grønland for et kærlighedsforhold. Og den slags er ofte kompliceret. For mig er det ligesom en gammel kæreste, man er gået fra, men ikke kan slippe.

Sådan siger forfatteren bag Nordisk Råds litteraturpris-vinderen Profeterne i Evighedsfjorden, Kim Leine.

Han bosatte sig i Grønland med sine kone og børn i 1989 for at arbejde som sygeplejerske. I starten fungerede det rigtigt godt. Men efterhånden begyndte han at dulme sine psykiske problemer, først med sex med tilfældige kvinder, derpå piller og siden morfinmisbrug.

Stærk motor i at skrive

I 2004 blev han fyret fra sit arbejde i Nuuk og satte kursen mod syd. Tilbage i Danmark begyndte Kim Leine at skrive. I 2007 debuterede han som forfatter med den selvbiografiske bog 'Kalak'. Siden da er Kim Leine igen og igen vendt tilbage til Grønland i sine bøger.

- Mit forhold til Grønland er den stærkeste motor i min skrivning. Og jeg er stadig ikke kommet til bunds i alt det, som det rummer. Men når man skriver romaner på 500 sider, er der også brug for, at man har komplicerede, vanskelige følelser overfor stoffet.

For nylig rejste han tilbage til Grønland i forbindelse med optagelserne til et program på DR2.

Formålet var dels at researche til fortsættelsen på 'Profeterne i Evighedsfjorden'. Dels at Kim Leine skulle have et gensyn med nogle af de steder, der rummer hans mest dystre oplevelser i Grønland. For eksempel på arbejdet, hvor han stjal fra morfinskabet på sygehuset i Nuuk.

Kan ikke slippe for problemer

- Før vi tog afsted denne gang, var jeg ængstelig og beklemt, men det gik op i røg, da jeg var der. Det var bare en stor glæde for mig at være der igen, siger Kim Leine.

Ligesom da han mødte Grønland for første gang. Da oplevede han at komme til en natur, der minder om hans barndoms land Norge, og et folk, grønlænderne, som han med det samme følte, han kendte og forstod.

Kim Leine kalder Grønland for ekstremernes land. Mange tager dertil for at lægge problemerne bag sig og opleve et eventyr. Men mange opdager ligesom forfatteren, at det ikke er en løsning at tage nordpå. Tværtimod.

- Ofte sker der det, når man rejser væk, at man føler, man kan flippe ud, og at reglerne bliver ophævet. Man giver slip på den normalitet, som får en til at opføre sig almindeligt derhjemme, forklarer Kim Leine.

Mød Kim Leine i Aarhus

Du kan opleve Kim Leine fortælle om sit komplicerede kærlighedsforhold til Grønland ved et eksklusivt arrangement for DR Læseklubberne. Undervejs vil der blive vist klip fra det tv-program, som er under produktion til DR2.

Det foregår tirsdag den 18. april klokken 19 hos DR i Aarhus. Arrangementet er gratis, men der er kun plads til 50 tilmeldte, der hver må tage en ledsager med.

Du kan tilmelde dig via bogklub@dr.dk. Vi skal have navnet på både den tilmeldte og ledsageren. Billetterne reserveres efter først til mølle princippet.

Facebook
Twitter