Prisvinder: Her er fire bøger, du skal læse, før du fylder 20

Forfatter Tine Høeg anbefaler bøger, du skal læse, før du fylder 20 - eller indhente nu.

Tine Høeg blev fredag tildelt Bogforums Debutantpris for sin roman 'Nye rejsende'. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Fredag blev forfatter Tine Høeg kåret som vinder af Bogforums Debutantpris 2017.

- Det føles uvirkeligt og dejligt. Det er en anerkendelse, jeg er helt vildt glad for, og som også sætter streg under, at det er det, jeg skal. Det er noget, der booster én og gør, at man får endnu mere lyst til at skrive, fortæller Tine Høeg, der ved siden af skriveriet arbejder to dage om ugen som gymnasielærer.

Prisen og de 50.000 kroner vandt hun for sin bog 'Nye rejsende' som med hendes egne ord handler om at være i slutningen af 20'erne og tynget af alle de forventninger, samfundet har til, hvordan ens liv skal være, når man fylder 30.

Og ikke mindst, hvad man gør, hvis man ikke synes, man hverken kan eller har lyst til at leve op til det.

Vi bad prisvinderen anbefale fire bøger, som hun synes, unge bør læse, inden de fylder 20 – men som man også stadig kan få noget ud af som voksen.

- Jeg tror egentlig ikke, man skal tænke, at det, der interesserer én, når man er ung, skal være specielt ungt. Det er også min egen erfaring af at undervise på gymnasiet, at hvis litteratur er godt, så kan man også godt som ung se dét og få noget ud af det, siger hun.

(Foto: Mikkel Østergaard © Scanpix)

'Drømmefakultetet' af Sara Stridsberg

- Det er én af de bøger, der har betydet meget for mig. Det er en mærkelig flerstemmig roman, der handler om den kvinde, der prøvede at myrde Andy Warhol. Forfatteren prøver at gå ind i den her ekstremt udsatte og sårbare, men stadig også stærke, kvinde og give hende en stemme, siger Tine Høeg.

- Det er ikke en svær bog, selvom det kan lyde lidt vanskeligt, og jeg blev fuldstændig suget ind i den. Jeg synes også, den er vigtig at læse som et ungt menneske, fordi den er et opgør med et partriarkalsk system, blandt andet er hun et misbrugt barn. Jeg synes, det er vigtigt, at man bliver bevidst om de her strukturer, der på mange måder stadig gennemsyrer samfundet og som hendes bog gør op med. Det vil jeg gerne have unge til at blive bevidste om, siger hun.

- Det er virkelig stærk og rørende læsning, som en knytnæve, og samtidig er den også ekstremt sjov.

(Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

'Guitaristerne' af Line Knutzon

- Jeg synes også, man skal læse Line Knutzons dramaer. Jeg vil gerne slå et slag for dramaet, også som læst genre. Det er ikke kun noget, man behøver gå i teateret for at opleve. Man kan også godt kan læse de her skuespil og få helt vildt meget ud af dem, siger Tine Høeg.

- Jeg synes, man skal læse hendes drama 'Guitaristerne'. Det handler om en flok musikere, der skal spille til en begravelse. Der er også mange sange undervejs, og de taler meget om de her sange, de skal spille. Der sker egentlig ikke særlig meget. Det tror jeg er ret kendetegnende for hendes stykker, men dialogen mellem de her mennesker er helt vildt sjov og klog samtidig, siger hun og opsummerer:

- Det er et godt, klogt skuespil, som man kan få meget ud af at læse – også når man er ung.

(Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Nike af Caspar Eric

- Jeg synes, man skal læse Caspar Erics forfatterskab. Især synes jeg, man skal læse 'Nike'. Jeg kan generelt godt lide ham og lide hans 'stemme', men jeg synes, 'Nike' er vildt vigtigt, fordi den sætter fokus på den sårbare og uperfekte krop. Og det er SÅ vigtigt at tale om med unge, der også er under pres på dén front og kan føle et enormt kropspres, fortæller Tine Høeg.

- Han giver stemme til en handicappet og en sårbar krop. Ligesom i 'Drømmefakultetet' er det en sårbar og en udsat person, der taler, som samtidig har en enorm styrke. Og jeg tror, det er rigtigt vigtigt, at de her stemmer også kan få lov til at inspirere, siger hun.

- Den er også sjov. Han har humoren med, men der er også virkelig noget alvor på spil i den og et opgør med det her pres om at skulle se ud på en bestemt måde.

(© Samleren)

'Tilbage til unaturen' af Rasmus Nikolajsen

- Det er naturpoesi, en nutidig digtsamling, som jeg har været rigtig glad for og har læst mange gange. Alle digtene har en lokation, som er et eller andet sted i naturen og så en dato, fortæller Tine Høeg.

- Han prøver at skrive et perfekt solopgangsdigt. Men det kan han ikke, og så kommer det til at handle om alt muligt andet. Hans digte er også samfundskritiske, men i hans digte ligger også bare en beskrivelse af en ung mand, der prøver at finde sig til rette og prøver at gøre sig nogle betragtninger. Om at være et ungt menneske nu og også om tvivl og vaklen og ikke at kunne finde sig til rette og være på vej et sted hen, uden helt at vide, hvor man skal hen.

- Og så er digtene helt vildt virtuose. Rytmen, lydene. Den er virkelig en stor fornøjelse at læse på alle mulige måder.

Bogforum i Bella Center varer til og med i dag, søndag.

Facebook
Twitter