Professor: Nyt H.C. Andersen-eventyr er et "litterært cumshot"

Det nyopdukkede H.C. Andersens-eventyr vælter med fallossymboler og seksuelle fantasier.

Det nyopdukkede H.C. Andersens-eventyr vælter med fallossymboler og seksuelle fantasier. (Foto: Scanpix © Scanpix)

Det nyopdagede eventyr om "Tællelyset" er indtil videre blevet betragtet som en banal skolestil, der ligger milevidt fra de eventyr, som gjorde H.C. Andersen så berømt.

Men måske giver eventyret også et indblik i den unge Andersens syn på sin egen seksualitet, og den ellers så uskyldige historie kan derfor læses som en særdeles vovet og farlig fortælling.

Det mener i hvert fald sexologiprofessor ved Aalborg Universitet, Christian Graugaard.

Helstøbt, hvid og slank

Ifølge ham kan eventyret om tællelyset læses som en fortælling om H.C. Andersens ambivalente forhold til sit kønsorgan og alt, hvad det repræsenterer af påtrængende lyster.

- Det er ret oplagt at se tællelyset som et fallisk billede. Det bliver jo ordret beskrevet som "formfuldendt, helstøbt, skinnende hvidt og slankt " og udstyret med "Lysten til den flammende Ild". Det kan lede tankerne hen på H.C. Andersens problematiske forhold til sit eget kønsorgan, som han har beskrevet både metaforisk og ganske direkte i andre tekster, siger Christian Graugaard til DR Kultur.

I det hele taget er det korte eventyr ved at svømme over af uforløst seksualitet, og det er slet ikke ulig H.C. Andersen at udtrykke sig på den måde.

- Vi ved, at H.C. Andersen havde et særligt anliggende med kønslivet, og at han var god til at sætte det på kunstnerisk formel i eventyr og romaner. Derfor kan man læse eventyret som en måde at håndtere nogle af hans egne lystbetingede problemer, siger Christian Graugaard.

Tællelyset tændes og dråber triller

Særlig slutningen på eventyret er en forløsning i mere end én forstand. Her møder tællelyset nemlig sit livs flamme. Et fyrtøj, der (an)tænder det, så "Draabe på Draabe som Spirer til nyt Liv trillede runde og buttede ned af Stammen".

- Det er meget svært ikke at se det her som en ejakulationsfantasi. Det er et litterært cumshot, kan man vel sige. Og det undrer mig faktisk, at ingen litterater har bemærket det, siger Christian Graugaard.

Et livsfarligt værk

Havde Christian Graugaards fortolkning af eventyret været kendt på H.C. Andersens tid, ville det være særdeles dårlig nyt for den unge digter.

- Læst sådan her handler eventyret om, hvor farligt seksuelt begær var for en ung mand i 1820'erne. Stort set alle læger dengang mente, at onani medførte blindhed og gav rygmarvstæring. For slet ikke at tale om de moralske problemer, som knyttede sig til emnet. Den slags blev der ikke set med milde øjne på, og "Tællelyset" er måske Andersens måde at give drifterne deres "rette plads i Livet", nemlig i sammensmeltningen med den eneste ene, siger Christian Graugaard.

- Du kan læse hele eventyret om "Tællelyset" her.

Facebook
Twitter