'Provokerende' og 'vanvittigt moderne': Derfor skal du kende Suzanne Brøgger

Den berømte og berygtede forfatter sprænger stadig rammerne for, hvad kvinder kan og må.

Hun mestrer at stille livets allerstørste spørgsmål på en måde, så man bliver nødt til at spørge sig selv, om man lever og elsker, som man gerne vil, siger Jeanett Albeck om Suzanne Brøgger, som i dag fylder 75 år. (Foto: Polfoto/Ritzau Scanpix)

Vilde sexfantasier, orgier og nøgenbilleder.

Det er noget af det, som nogle måske forbinder Suzanne Brøgger og hendes forfatterskab med.

Hvis du ikke har læst hendes bøger, så kender du hende måske for det karakteristiske og markante look med de sorte 'katteøjne', stor hat eller tørklæde om håret.

I dag fylder hun 75 år. Og det er der al mulig grund til at fejre, mener skuespiller og komponist Jeanett Albeck, der for nylig har stået bag og spillet en anmelderrost forestilling om Suzanne Brøgger.

Til stykket har Jeanett Albeck sammen med instruktør Liv Helm udvalgt tekster fra hele Suzanne Brøggers forfatterskab - og omskabt dem til sange. Og hun er netop blevet hædret af Statens Kunstfond for sit arbejde med 'Brøgger'. (Foto: Sara Galbiati © Østerbro Teater)

Selvom det er nogle år siden, hun debuterede, er Suzanne Brøgger nemlig højaktuel – og så var hun forud for sin tid - mener Jeanett Albeck:

- Hun er vanvittigt moderne og taler meget ind i en yngre generation, især i forhold til den seneste feminismebølge - selvom jeg synes, hun spænder over meget mere end feminismebegrebet.

Blev virkelig ramt af teksterne

Suzanne Brøgger blev kendt som en højlydt fortaler for seksuel frigørelse og for sin krasse kritik af kernefamilien og ægteskabet, først som klummeskribent i slutningen af 1960'erne - og senere som forfatter i begyndelsen af 1970'erne.

Det var Jeanett Albeck, der selv fik ideen til den anmelderroste forestilling 'Brøgger', der bliver opsat igen til august næste år. Og hun kalder arbejdet med Suzanne Brøggers forfatterskab 'en livsændrende rejse'.

- Hendes forfatterskab ramte virkelig dybt ind i mig på en måde, jeg ikke havde kunnet regne ud, siger hun og sammenligner hende med en 'filosof og antropolog'.

- Hun mestrer at stille livets allerstørste spørgsmål på en måde, så man bliver nødt til at spørge sig selv, om man lever og elsker, som man gerne vil, siger Jeanett Albeck.

Hun insisterer på friheden

Kærlighed og sex er to af de helt store tematikker i Suzanne Brøggers essays og romaner, som gennem årene har provokeret en del. Hun har for eksempel skrevet om selvoplevede voldtægter og om forholdet til en ældre mand, da hun selv var teenager.

Hun er blandt andet blevet kritiseret for sine budskaber om, at vi bør leve mere frit, og for at bruge sig selv i sine tekster.

- Hun provokerer helt sikkert stadig rigtig mange – og der nok nogle, som synes en hel masse om hende, netop fordi hun simpelthen larmer mere i landskabet end de fleste, siger Jeanett Albeck, der kalder Suzanne Brøgger 'en kærlighedsforkæmper'.

Suzanne Brøgger har aldrig været bange for at stille sig frem og 'bruge sig selv'. Her optræder hun som 'haremspige' i en opførelse af 'Ali Baba' på Christiania i 1978. (Foto: NYHOLM PRESS © RITZAU/SCANPIX)

For hende er en af Suzanne Brøggers klare styrker, at hun altid har udfordret samfundets normer og de 'kasser', vi ofte gerne vil proppe os selv og hinanden ned i. Man kan sagtens være noget den ene dag og noget helt andet den næste, er hendes budskab.

- Det tror jeg også er en del af det, der har provokeret ved hende, og som sikkert stadig gør det. Hun insisterer på den her frihed, og det er enormt inspirerende. Jeg er selv enormt sammensat og har mange gange fået at vide, at jeg var for meget og har følt mig forkert. Derfor har det også været sådan en fornøjelse at stå og synge hendes tekster hver aften.

Hun gør, hvad hun har lyst til

Udover at udfordre

normerne
og stille nogle af livets helt store spørgsmål, så er Suzanne Brøgger også kendetegnet ved en helt særlig 'livssult', mener Jeanett Albeck.

- Hvis man vil være et levende menneske, skal man starte med at være nysgerrig på andre. Det er hendes tilgang – og hendes sult på livet inspirerer sådan til at leve livet fuldt ud, hele tiden.

I forestillingen 'Brøgger' starter Jeanett Albeck med at citere et par linjer fra Suzanne Brøggers debutroman 'Creme fraiche', som netop beskriver den her umættelige sult på livet:

'Jeg vil ha' det hele! Jeg vil suge af verden, jeg vil suge og høste så den bliver endnu mere frugtbar, og ved du, hvad jeg gør, når jeg har udsuget verden? Så begynder jeg forfra!'

- I vores lille land er der mange, som er bange for at være anderledes og forkerte. Derfor er det bare så ufatteligt befriende med et menneske, som ikke kan lade være med at gøre det, hun har lyst til. Jeg er selv typen, der kaster mig ud i ting hele tiden. Men jeg skammer mig nok mindre over at gøre det efter mit møde med Suzanne Brøgger.

Langt fra en kedelig pensionist

Den åbne tilgang til livet, som ifølge Jeanett Albeck er meget karakteristisk for Suzanne Brøgger, var også til stede, da hun første gang kontaktede hende med ideen til stykket:

- Hun har fra start til slut været et kæmpe stort 'ja', og det tror jeg er en del af hele den her nysgerrighed, hun har.

Hun fortæller, at Suzanne Brøgger til et af deres første møder sammen med stykkets instruktør Liv Helm og dramaturg Sanna Albjørk var frisk på at indspille en sang, de havde med.

- Vi tog hjem til hende, så spiste vi smørrebrød - og så indspillede vi nummeret i hendes stue med det samme, fortæller hun.

Suzanne Brøgger er stadig aktiv som forfatter. Hendes seneste bog 'Norsk omelet' fra 2018 er en samling rejsebeskrivelser og essays fra Norge. (Foto: Peter Hove Olesen © Ritzau Scanpix)

På grund af Suzanne Brøggers kritik af kernefamilien og kamp for fri sex og frigjorthed i det hele taget vakte det en del opsigt, da hun valgte at blive gift, få barn og flytte ud på landet i Nordvestsjælland, hvor hun stadig bor.

Men hun er på ingen måde hverken kedelig eller pensionistmoden, understreger Jeanett Albeck, der i går var med til et privat fødselsdagsarrangement hos den nu 75-årige forfatter.

- En del af gæsterne var gået tidligt i seng for at være klar til hendes fødselsdag. Men det var meget sigende, at hun selv lige var kommet hjem fra en rejse til Island for at se nordlys dagen inden sin fødselsdag. Hun suger stadig alt, hvad hun kan, af alt skønheden.

Har du lyst til at høre mere til Suzanne Brøgger? Hun er lige nu aktuel i P1 Dokumentar 'Puk og Suzanne i Syrien', hvor hun tager med Puk Damsgård til militærbase i Raqqa og hører historien om unge kvinder, der har tilsluttet sig den kurdiske hær. Hør programmet her.