Christopher Tolkien, søn af forfatteren af 'Ringenes Herre'-bøgerne, er død i en alder af 95 år.
Det skriver flere medier, herunder mediet The Guardian, med henvisning til en meddelelse fra The Tolkien Society - en gruppe, som arbejder med at fremme værkerne fra forfatteren J.R.R. Tolkien, far til Christopher Tolkien.
Christopher Tolkien er blandt andet kendt for at have færdiggjort nogle af de tekster, som hans far efterlod sig efter sin død i 1973.
Det fortæller Lars-Terje Lysemose, der er medlem af Tolkienforeningen Imladris:
- Han var ikke selv forfatter, men tog det som sin livsopgave at videreføre sin fars efterladte værker. Det er ham, der har stået for udgivelsen af alle de bøger, der er kommet efter farens død, siger Tolkien-eksperten og uddyber:
- Det er for eksempel hans fortjeneste, at 'Silmarillion' blev udgivet i 1977. Men han har også lavet serien 'History of Middle-Earth', der simpelthen går bag om de kendte historier, vi blandt andet kender fra 'Ringenes Herre'-bøgerne.
Christopher Tolkien, som var den yngste søn af J.R.R. Tolkien, der havde i alt fire børn, tegnede også mange af de kort, der blev brugt til at illustrere verden i 'Ringenes Herre'-bøgerne, da de første gang blev udgivet i 1954 og 1955.
Ingen indflydelse på filmatiseringer
Selv om 'Ringenes Herre'-bøgerne blev udgivet i midten af 1950'erne, skulle der gå knapt et halvt århundrede, før de for alvor blev kendt af alle og enhver.
I de første år efter årtusindskiftet blev de tre bøger i trilogien filmatiseret, og det var med til at gøre dem ekstremt populære verden rundt.
Filmene faldt dog ikke i god jord hos Christopher Tolkien, selv om de modtog masser af Oscar-statuetter og er blevet set af millioner af mennesker verden over:
- J.R.R. Tolkien solgte filmrettighederne, mens han stadig var i live, og derfor har boet efter ham ikke haft indflydelse på, hvordan de forskellige filmatiseringer er blevet til. Tolkien-familien har ikke haft nogen indflydelse på hverken filmene 'Ringenes Herre' eller 'Hobbitten', fortæller Lars-Terje Lysemose:
- Det har skabt gnidninger, for Christopher Tolkien var ikke begejstret for filmatiseringerne.
Udover et andet syn på, hvordan de tre hovedfilm burde se ud, har Tolkien-boet også tidligere sagsøgt filmselskabet Warner Bros. på grund af uenighed om rettigheder. Sidste år var boet igen på kant med Hollywood, da de meget offentligt gik ud og lagde afstand til en biografisk film om J.R.R. Tolkien.
Kampene med Hollywood ændrer dog ikke på, at familien - inklusive nu afdøde Christopher Tolkien - har tjent godt på, at J.R.R. Tolkien i sin tid solgte filmrettighederne til sit populære univers, slutter Lars-Terje Lysemose:
- Universet er jo stadig en kæmpe forretning og indtægtskilde for hele familien. Og der er ikke noget, der tyder på, at det bliver mindre populært med tiden.
Lige nu arbejder Amazon på en stor ny serie, der skal udforske mere af universet fra 'Ringenes Herre'. Alene rettighederne til serien kostede 1,6 milliarder kroner.