'Ringenes Herre'-forfatter var knust, da kritiker klagede over hans illustrationer: Nu får de nyt liv

En udgave af de populære fantasy-bøger vil hylde forfatterens egne illustrationer.

Det menes at J.R.R. Tolkien skrev på bøgerne om 'Ringene herre' i næsten 17 år, før den første bog udkom i 1954. (Foto: Ritzau Scanpix / Getty Images © Grafik: Christian Ellegaard)

Historien om Frodo Sækker og jagten på den gyldne ring har gennem årtier tryllebundet generationer af læseheste og filmnørder, og nu er der godt nyt til fans af 'Ringenes Herre'-universet.

Første bind i trilogien bliver nemlig snart genudgivet – og jo vel, det er der såmænd ikke noget nyt i. De populære bøger er blevet udgivet et hav af gange gennem årene siden første bog udkom i 1954.

Men den nye udgave af bogen 'Ringenes Herre – Eventyret om ringen' er dog helt særlig. Den indeholder nemlig forfatteren bag serien, J.R.R. Tolkiens, egne illustrationer. Det skriver The Guardian.

Det er første gang, at bogen om Gandalf, Gollum og de andre karakterer bliver trykt med alle de originale tegninger.

Selvom forfatterens tegninger sidenhen er blevet udgivet i en række særlige bøger og også er blevet vist frem på udstillinger, er det første gang, at alle de omkring 30 illustrationer bliver trykt side om side med de passager i bogen, som de var tiltænkt.

I 2004 blev en række af J.R.R. Tolkiens illustrationer trykt på en samling britiske frimærker i anledningen af 50-års jubilæet for udgivelsen af den første 'Ringenes herre'-bog. (Foto: Ritzau Scanpix)

Tvivlede på egne evner som illustrator

J.R.R. Tolkien producerede en lang række tegninger og illustrationer, mens han skrev på det de tre bind i 'Ringenes Herre'-trilogien.

Én enkelt tegning af 'Morias Vestport' fandt vej til den første bog, men de fleste tegninger til første bind blev aldrig trykt – måske fordi forfatteren var notorisk usikker omkring sine egne evner som illustrator.

Ifølge The Guardian har J.R.R. Tolkien engang udtalt, at han både var "knust" over de hårde ord, men samtidig enig med en kritikker, der klagede over, at forfatterens tegninger "på ingen måde afspejlede hans litterære talent og fantasi."

Men J.R.R. Tolkiens tvivl på egne evner var ikke berettiget, mener Chris Smith, udgivelseschef ved forlaget HarperCollins, der står bag den nye udgivelse.

- Forfatteren var karakteristisk beskeden og afvisende overfor det tydelige og unikke kunstneriske talent, han besad, selv uden nogen form for formel træning (i at tegne). Den beskedenhed betød, at relativt få af hans tegninger blev kendt eller fremvist i hans levetid, udtaler Chris Smith i en pressemeddelse.

Flere af J.R.R. Tolkiens tegninger blev trykt, da bogen 'Hobitten' udkom i 1937, men det glæder udgivelseschefen, at tegningerne til 'Ringenes Herre' nu får samme skæbne.

- Nu bliver kunsten endelig genforenet med de ord, de flankerer, og vi glæder os over, at folk på den måde vil få lov til at nyde dette mesterværk på ny, siger han om genudgivelsen, der udkommer til oktober.

Den nye udgave af 'Ringenes herre – Eventyret om ringen' med Tolkiens egne tegninger udkommer den 19. oktober. (Foto: Ritzau Scanpix)

Fra global bogsucces til hypet streaming-serie

Trilogien om 'Ringenes Herre' består udover 'Ringenes Herre – Eventyret om ringen' af bøgerne 'De to tårne' og 'Kongen vender tilbage', der alle udkom i årene 1954-1955.

Siden er bøgerne blevet oversat til mere end 70 sprog og er i alt solgt i mere end 150 millioner eksemplarer.

I 2001 udkom en film baseret på den første bog, som første led i instruktøren Peter Jacksons film-trilogi baseret på Tolkiens eventyr.

Med stjerner som Elijah Wood, Liv Tyler, Orlando Bloom og Ian McKellen blev filmene en stor succes, og de tre biograf-baskere er gennem årene i alt blevet hædret med svimlende 17 Oscar-statuetter.

Det anslås, at filmene alene på salget af biografbilletter har indtjent tæt på tre milliarder dollars svarende til omkring 18 milliarder danske kroner.

Om streaming tjenesten Amazon Prime får lige så stor succes med deres kommende tv-serie baseret på 'Ringenes Herre'-universet, må tiden vise.

Det er dog netop blevet offentligjort, at det bliver den kinesisk-britiske instruktør Wayne Che Yip, der skal stå for tilblivelsen af den allerede hypede tv-serie, der blev annonceret i 2017 og efter planen får premiere senere i år.

Wayne Che Yip har tidligere stået i spidsen for serier som 'Doctor Who', 'Hunters' og 'Preacher'.

John Ronald Reuel Tolkien døde i 1973, 81 år gammel. (Foto: Ritzau Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk