Roman kritiseres for at skildre overgreb som et eventyr

Roman af Louise Østergaard, der var kontaktperson og havde et forhold til den dengang 16-årige Yahya Hassan, får kritik.

Flere kritiserer roman af Louise Østergaard, hvori hun blandt andet beskriver sit forhold til den dengang 16-årige Yahya Hassan, som hun var kontaktperson for. (Foto: Søren Bidstrup © Scanpix)

En 38-årig lærer får ansvaret for en 16-årig tidligere elev, introducerer eleven til litteratur - og bryder alle normer og måske også love ved at indlede et seksuelt forhold til eleven.

Det er en del af handlingen i den nye roman "Ord", der udkommer i dag, af Louise Østergaard - og det var virkeligheden, da samme Louise Østergaard som specialskolelærer i Nordjylland blev kontaktperson for den 16-årige senere digter Yahya Hassan.

Men selvom forholdet nu bliver udgivet i bogform, ændrer det ikke ved, at den slags forhold er både ulovlige og moralsk forkastelige samt uforenelige med fortsat at kunne arbejde som lærer på en specialskole, slår flere kritikere fast, skriver Kristeligt Dagblad.

Klasseeksempel på overgreb

- Jeg er chokeret over, at den her historie har fået lov at passere fuldstændig tavst i offentligheden. Det er slet og ret ulovligt for en lærer, pædagog eller kontaktperson at indlede et seksuelt forhold til et barn eller ung under 18 år. Hvis det havde været en 16-årig pige og en ældre mandlig lærer, var der udbrudt ramaskrig, og han var blevet dømt på stedet. Det her er et klasseeksempel på et overgreb på et udsat barn, der søger kærlighed og tryghed, men det bliver præsenteret som et erotisk eventyr. Det synes jeg er decideret uhyggeligt, siger Lisbeth Zornig Andersen, stifter af Huset Zornig, der arbejder for bedre vilkår for socialt udsatte.

Gert Andersen, formand for specialskole-, heldagsskole- og dagbehandlingstilbudsledernes faglige klub, er rystet over, at Louise Østergaard fortsat kan have sit job efter episoden, som førte til en politianmeldelse, men ikke en tiltale mod læreren.

Facebook
Twitter