Rusland forbyder berømt tegneserie med nazikatte

I december vedtog Rusland en lov, der forbyder al nazi-propaganda. Loven har ramt den antifascistiske Holocaust-tegneserie ’Maus’, fordi den har et hagekors på omslaget.

Den antifascistiske fortælling om Holocaust 'Maus', er blevet fjernet fra russike boghandlere på grund af nazi-propagandalov. (© Screenshot af forsiden på 'Maus')

​I tegneserien ’Maus’ fortæller forfatteren Art Spiegelman historien om Holocaust gennem sin far, der var polsk jøde og flygtede til USA.

Art Spiegelman vandt pulitzerprisen i 1992 for ’Maus’, som den første tegneserie nogensinde. 'Maus' vandt også et hav af tegneseriepriser og anses som et stort mesterværk, der fortæller en vigtig historie fra anden verdenskrig.

I tegneserien er jøderne afbilledet som mus, mens tyskerne er vist som katte. På omslagets forside er der to mus – far og søn – samt et kattehovede, der skal ligne Hitler.

Bag kattehovedet ses et hagekors, og derfor er tegneserien blevet fjernet fra de russiske boghandlere på trods af dens antifascistiske indhold.

Det skriver The Guardian.

Minderne må ikke slettes

Forfatteren bag ’Maus’, Art Spiegelman, fortæller, at han ikke tror, loven er lavet for at ramme litteratur som ’Maus’, men alligevel ærgrer det ham.

- Det er virkelig en skam, fordi det er en bog omkring minder. Og vi kan ikke have, at kulturer sletter minderne, siger Art Spiegelman til The Guardian.

Og Art Spiegelman er ikke blot ærgerlig, han er også bekymret og frygter de videre konsekvenser af loven.

- Jeg tror, loven har en intention om at kvæle ytringsfriheden i Rusland. Hele målet synes at få folk, der udtrykker sig, til at blive nervøse, siger han.

Propagandaloven rammer forkert

Hos forlaget Corpus, der står bag 'Maus', undrer man sig også over, at den antifascistiske tegneserie bliver trukket tilbage fra de russiske boghandlere.

- Der er intet nazi-propaganda i den. Det er en bog, der burde stå på hylderne. Det er en af de største antifascistiske bøger, der findes, med et dybt og rørende budskab, siger Varvarra Gornostayeva, der er chefredaktør hos Corpus til The Guardian.

Siden Rusland vedtog den nye nazi-propagandalov i december, har de russiske myndigheder også undersøgt legetøjsforretninger og antikforretninger, der kan ligge inde med ting fra eller om den periode.

Tilbagetrækningen af ’Maus’ sker forud for 70-året for de allieredes sejr over tyskerne i anden verdenskrig. Og ifølge Varvarra Gornostayeva burde tegneserien netop stå fremme i den anledning.

'Maus' har solgt omkring 10.000 kopier i Rusland, oplyser Corpus.

Ikke den første forhindring for ’Maus’

Da ’Maus’ skulle udgives i Tyskland, gav tegneseriens omslag med hagekorset også problemer. I Tyskland er det kun muligt at vise hagekors på bøger, hvis bogen er et seriøst historisk værk.

Men Art Spiegelman insisterede på ikke at ændre omslaget på sin tegneserie, og det lykkedes at få overbevist det tyske kulturministerium om, at tegneserien var et seriøst stykke litteratur, og ’Maus’ kunne derfor blive udgivet med sit oprindelige omslag.

Facebook
Twitter