Så på fluetortur i skolen - nu er han mester i makabre mord

Siden sin skoletid har Nordens mest populære forfatter, Jo Nesbø, været optaget af gerningsmandens vej til tortur og sadisme. Nu udkommer han med roman nummer 11 om den fordrukne efterforsker Harry Hole fra Oslo politi.

(Foto: Thron Ullberg © Thron Ullberg)

- Min fascination af gerningsmandens leg med ofrene begyndte allerede i skolen.

Sådan siger den nordiske mester i makabre mord, Jo Nesbø.

I skolen kunne han kigge på en klassekammerat, der sad i vinduesrækken. Drengen havde travlt med sine egne sysler i timerne, for han fangede og torturerede de fluer, der sad i vinduet.

Fra leg til sadisme

- Han havde en pincet med i skole. Med den plukkede han ben og vinger af fluerne. Det var et rent torturinstrument, husker Jo Nesbø.

- Allerede dengang blev jeg fascineret af den hårfine grænse mellem leg og nysgerrighed på den ene side, og så den rene, skære sadisme og ondskab på den anden.

I skolen blev Jo Nesbøs interesse for volden betragtet som et problem. Lille Jo fik en bekymret meddelelse med hjem fra sin lærer, da han afleverede sin fristil over emnet ‘En god dag i skoven’.

I den unge Jo Nesbøs version, endte skovturen uden en eneste overlevende.

- Men bortset fra slutningen havde de en rigtig god dag i skoven, griner Jo Nesbø.

Siden dengang har fascinationen udviklet sig til et forfatterskab, der har gjort Jo Nesbø til mangemillionær.

Udforsker det onde

Jo Nesbøs beskrivelser af blandt andet syge seriemorderes leg med ofre, politi og offentligheden har solgt mere end 30 millioner eksemplarer. De bestialske spændingsromaner er oversat til 51 sprog.

Til efteråret kommer en Hollywood film baseret på bogen 'Snemanden' med Michael Fassbender i hovedrollen.

Selv betegner han sine bøger som 'en lang udforskning af ondskabens væsen', da han møder op til interviewet med DR.

Det foregår på en cafe i hjembyen Oslo som optakt til udgivelsen af 'Tørst', bog nummer 11 i serien om Harry Hole.

Morder på jagt efter blod

Den fordrukne, forladte og jævnligt fyrede efterforsker Harry Hole fra Oslo Politi må i bog nummer 11 modstræbende på den igen.

Denne gang risikerer Harry Hole eget og andres liv på at jage en blodtørstig seriemorder.

  • Jo Nesbø boede selv på den adresse, som han har givet sin romankarakter Harry Hole. Sofies Gate 5 i Oslo. Alle kan snuse rundt i de gader, som beskrives i bøgerne, og man kan komme på officiel rundvisning i Harry Holes Oslo. (Foto: diana bach)
  • Harry Hole er en fiktiv person. Alligevel har han fået sin egen plads på døren ind til Sofies Gata nummer 5. (Foto: diana bach © Diana Bach)
  • I bøgerne om Harry Hole spiller restaurant Schrøder en væsentlig rolle. Det er et af Oslos sidste 'brune' værtshuse. Jo Nesbø har selv tilbragt mange timer på stedet. (Foto: diana bach © Diana Bach)
1 / 3

Blenderstaven fra forsiden af bogomslaget spiller sin egen lille rolle. Ligesom drengen med fluerne i skolen, er morderen nysgerrig på ofrenes reaktion på volden. 'Tørst' udkommer i næste uge, den 21. marts.

Jo Nesbøs krimier hører til i den absolut makabre og voldsudpenslende del af genren.

Men mere end volden for voldens egen skyld er Jo Nesbø optaget af det voldelige monster og det, der skaber gerningsmanden.

- Monstret er et spejl af os selv. Hvem er vi, når det virkelig gælder? Hvor stor forskel er der på helt og forbryder? Og kunne vi, der identificerer os med efterforskeren Hole i virkeligheden krydse grænsen og selv blive et monster, spørger Jo Nesbø med et blidt smil om munden.

Alkohol er kryptonit

Harry Hole har mange svagheder. Han er egenrådig, arrogant, ustabil og alkoholiseret. Selv efter 10 bøger kommer man som læser hver gang i tvivl om, hvorvidt Harry Hole ender med at gå til grunde.

- Alle sagnhelte har en akilleshæl, der gør historien spændende. Superman ville være endnu mere kedelig, hvis ikke der fandtes kryptonit, siger forfatteren.

- Harrys kryptonit er alkoholen. Den hjælper mig med at skabe Harry Holes evige moralske dilemma, tvivlen om han kommer til at vælge rigtigt eller ej. Jeg skriver ikke religiøse bøger, men der finder en kamp sted om Harrys sjæl: Skal den til himmel eller til helvede, forklarer Jo Nesbø.

Helt rigtigt at skrive

Selv om Jo Nesbøs interesse for volden og voldsmanden går langt tilbage, så var det først i en forholdsvis sen alder, at han blev forfatter.

Karrieren begyndte han som fodboldspiller for klubben Molde, men blev stoppet af en knæskade.

Derefter blev Jo Nesbø finansanalytiker og sanger i Norges populære band, Di Derre. Men i en ferie, nærmere bestemt en flyrejse på vej til Australien, begyndte han at skrive. Da var han 37 år.

- Det føltes fra den første side bare helt rigtigt, da jeg begyndte at skrive. Det føltes som noget, jeg skulle være begyndt på for længe siden, siger Jo Nesbø.

Bliv klogere på forfatteren Jo Nesbø

P1 Eftermiddag sender i denne uge en mini-serie om Jo Nesbø. Linket til første del finder du her.

Serien er også udkommet som podcast, den finder du her.

I forbindelse med Krimimessen i Horsens den 1. og 2. april præsenterer DR Krimiklubben publikum for hele det interview med Jo Nesbø, som du kan afspille bidder af i denne artikel.