Samlet bogbranche: Genindfør faste bogpriser

Bogbranchen mener, at politisk indblanding er vejen ud af krisen. Kulturministeren tøver med et konkret udspil.

Forfattere, boghandlere og forlæggere har fremlagt en række forslag til, hvordan man kommer krisen i bogbranchen til livs. (© Colourbox)

Hele den danske bogbranche danner nu fælles front, og ønsker de faste bogpriser tilbage.

Årsagen er, at det hastigt faldende bogsalg påvirker alle industriens spillere, og derfor kalder man nu til samling.

- Den udvikling med lukning af boghandlere, vi ser lige nu i Danmark, vil højst sandsynligt accelerere med frie priser. Så kan man enten lade stå til eller benytte sig af de muligheder, der er for at gøre noget, siger Christine Bødtcher-Hansen, direktør for Forlæggerforeningen, til Berlingske.

Faste priser sikrer bredt udvalg

I går mødtes hun og andre repræsentanter fra bogbranchen med kulturminister Marianne Jelved (R), partiernes kulturordførere og Forbrugerrådet.

Med sig havde de en række forslag til, hvordan man kan give blæse nyt liv i litteraturen, og et af dem var altså, at priserne skal sættes fast - i hvert fald for en periode. Sidenhen skal de gives fri til (super)markedets kræfter.

Det skal sikre, at boghandlerne kan tilbyde et bredere udvalg af litteratur fra forfattere, der ikke har den samme folkelige appel som eksempelvis Jussi Adler-Olsen og andre krimiforfattere, der storsælger i supermarkederne.

- Med faste bogpriser vil boghandlerne få en indtjening, så de fremover har råd til at have et bredt sortiment i butikken, siger Christine Bødtcher-Hansen til Berlingske.

Usikkerhed omkring tallene

På mødet fremlagde bogbranchen en række tal, der peger på, at den gruppe af forfattere, der placerer sig mellem bestsellerne og nichelitteraturen, er presset af det frie marked, for de er usikre at spille på.

Men der er flere meninger om, hvordan tallene skal tolkes, og kulturminister Marianne Jelved (R), ønsker ikke at komme med en konkret udmelding, før hun er sikker på, hvor tallene egentlig peger hen.

- Jeg kan ikke sætte en frist på en afklaring. Der har været forskellige måder at læse en række af de præsenterede tal på, og det er min vurdering, at der er brug for en opklaring, siger kulturministeren til Jyllands-Posten.

På fredag mødes hun med folketingets kulturudvalg for at drøfte, hvad der videre skal ske i sagen.