Sara springer ud som forfatter: 'Det undrer mig, at folk kritiserer noget, de ikke ved noget om'

En PlayStation i barndommen har formet den person, Sara Sadiq Frost er i dag. Nu sætter hun spot på gaming i ny bog.

(Foto: © Betina Garcia, dr)

AFK, faceroll, TTK og suxx0r.

At game handler ikke kun om spiluniverser, hvor du kan fortabe dig i timevis, mens du drøner af sted i et dyrt ride, plaffer hobevis af zombier ned, bygger din egen verden eller forsøger at løse en mission.

Gaming er også et sprog, der tales af millioner på globalt plan. Milliarder faktisk, hvis man forudsætter, at alle verdens 2,4 milliarder gamere taler med.

- Min mor ringede til mig for nylig og sagde: "Alberte bliver ved med at sige, at det "lagger". Hvad er det, der "lagger"?! Det lyder som sådan noget, du kan svare på".

Det er Sara Sadiq Frosts mor i røret. Alberte, der sidder og gamer, er Saras lillesøster.

Og moren har helt ret. Det er sådan noget, hendes ældste datter kan svare på.

For Sara Sadiq Frost har gamet, siden hun var otte år. I 2016 skabte hun desuden gaming-talkshowet 'Alle gamer' på YouTube. Og i dag er hun, sammen med Tobias Cadin Borup, aktuel med en ordbog for gamere: 'Alle gamer – ordbogen'.

En ordbog til dig, der gamer – eller dig, der gerne vil forstå, hvad din gamerven siger.

Sara Sadiq Frost er særligt kendt for sin tid som radiovært på P3. I dag er hun selvstændig og står bag produktionsselskabet PYT, der blandt andet har produceret hendes YouTube-talkshow, 'Alle gamer'. Her møder vi hende på Experimentarium i København. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Lara Croft som forbillede

For Sara Sadiq Frost selv har gaming spillet en central rolle i størstedelen af hendes liv. Lige siden hun var barn, hvor hun hver dag efter skole brugte timer i selskab med særligt adrenalinjunkien Lara Croft fra spillet 'Tomb Raider'.

En spilkarakter, der blev et forbillede og én, Sara Sadiq Frost spejlede sig i.

- Siden jeg var lille, var det at game selskab for mig. Lara Croft var selskab for mig. Jeg var enebarn, og at spille 'Tomb Raider' var ligesom at være sammen med en ven, der ikke krævede andet af mig, end at jeg var der, siger Sara Sadiq Frost, som først senere fik lillesøsteren, Alberte.

- Jeg dør over mine venner – de er de bedste i verden. Men jeg kan virkelig også godt lide at være alene. Sådan har jeg det stadig, forklarer hun.

Hvor andre børn måske fandt forbilleder i bøger eller tegnefilm, var det spilkarakteren Lara Croft fra 'Tomb Raider', der blev Sara Sadiq Frosts første fiktive, kvindelige forbillede. En selvstændig kvinde, der ikke bruger tid på at tænke over, hvad andre mon synes om hende. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Udseendet af den oprindelige Lara Croft, der i 2001 blev spillet af Angelina Jolie i den første filmudgave, er blevet kritiseret for at være en stærkt seksualiseret kvindestereotyp.

Men det var på ingen måde det, der fik den lille pige til at se op til den eventyrlystne arkæolog.

- Det var hendes selvstændighed, jeg spejlede mig i. Og at hun var alene i denne her verden. Hun hænger ikke ud med så mange, og det er der ikke noget forkert i. Den renhed, der er i det, har talt til mig. Hun var bare. Det har nok også været en af de første gange, at jeg har oplevet en kvinde gøre sine egne ting i en fiktiv verden.

Selvom Lara Crofts hæsblæsende missioner og tilværelsen på førsteklasse sponsoreret af en trustfund måske lå lidt langt væk fra pigeværelset i lejligheden i Haderslev, var der alligevel ligheder mellem 'Tomb Raider' og Sara Sadiq Frosts liv.

- I virkeligheden passede en selvstændig kvinde som Lara Croft meget godt ind i min opfattelse af verden dengang. Jeg havde ikke nogen søskende, og min mor har opdraget mig mere eller mindre alene. Det var det, jeg kendte. På den måde har det talt ind i noget virkelighed for mig.

Sara Sadiq Frost bliver ofte mødt med en undren, når hun fortæller, at hun gamer. Fordi hun er kvinde. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Ene høne i hanegården

Nu vi er ved snakken om Lara Croft som forbillede, er det nærliggende at spørge, hvordan Sara Sadiq Frost har oplevet det at være kvinde i den mandsdominerede verden, som gaming trods alt stadig er.

Det er nemlig langt fra nogen nyhed, at kvindelige gamere ofte skal finde sig i langt mere kritik og sexisme i onlinefællesskabet omkring gaming end deres mandlige med-gamere. Det har den danske gamer Sara Miller eksempelvis fortalt om.

Selv har Sara Sadiq Frost i tidligere interviews fortalt, at hun heldigvis ikke selv har været udsat for ubehagelige gamingoplevelser. At folk ofte bliver overrasket over, at hun som kvinde gamer, er den mest iøjnefaldende reaktion.

Men alligevel har de seneste år fået hende til at revurdere de svar, hun tidligere har givet. Svar, hvor hun eksempelvis opfordrede til, at man som kvinde skulle lade være med at bruge energi på de negative kommentarer.

- Det, synes jeg i dag, er ret usolidarisk sagt af mig. Bare fordi jeg kan lade være med at bruge energi på sådan nogle kommentarer, så er det ikke det samme for andre.

- Og bare fordi jeg ikke selv har oplevet noget ubehageligt i gaming-sammenhænge, bliver jeg også nødt til at understrege, at det er der desværre mange andre kvinder, der har.

Det er samme erkendelse, der også ligger til grund for nogle af de ord, der ikke optræder i 'Alle gamer – ordbogen'. Ord, der er unødigt kvindefjendske.

- Så kan det godt være, at ordet er en del af gameruniverset, men det er min og Tobias' bog, og der er ikke nogen af os, der vil fejre ord, som nedgør kvinder.

For selvom hun synes, at man skal gå ind i kulturen "med så åbne arme som muligt", slår hun også fast, at de som forfattere til ordbogen har taget skarp stilling til, hvad de synes, der skal fejres og gives videre i gaming-kulturen.

- Vi behøver ikke tale det samme sprog for at være sammen, men det kan gøre nogle ting lidt nemmere. Jeg håber, vi kan komme hinanden nærmere med denne bog, skriver Sara Sadiq Frost blandt andet i forordet til ordbogen. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Gaming: En udskældt kunst

Og fejres skal gaming. Som kunstart og kultur, mener Sara Sadiq Frost.

For man bliver ikke mødt med samme modstand, hvis man læser bøger eller ser film i samme antal timer, som folk gamer. Og det er et problem, mener hun.

- Jeg er så taknemmelig for, at jeg som barn måtte få den PlayStation, selvom vi ikke havde så mange penge. Og at der ikke var nogen, der var sure over, at jeg spillede. Det blev tværtimod bare fejret, at jeg sad der, helt opslugt, og spillede 'Need for Speed' eller 'Tomb Raider', fortæller Sara Sadiq Frost.

Senere i livet gik det op for hende, at det at komme fra et hjem, hvor hendes mange timers gaming aldrig blev problematiseret, var usædvanligt.

For medier, forskere og ikke mindst forældre har stået i kø for at advare mod "firkantede øjne" og spillenes negative effekt, mener Sara Sadiq Frost.

- Det undrede mig, at der var så mange meninger om et kulturprodukt, som kritikerne ikke vidste noget om, begynder hun.

- Jeg synes, det er virkelig kedeligt for kunstarten, som gaming jo er, at den bliver problematiseret. Kedeligt for de personer, der får rigtig meget ud af at game. Kedeligt for de folk, der skaber spillene – hvilket jo i øvrigt ofte tager længere tid end de fleste store film kræver.

At game er for Sara Sadiq Frost en måde at koble af på og tage en pause fra en travl hverdag. For nogle dage er det selskab, man får i et spilunivers, bare nemmere at forholde sig til end at skulle være social med andre, mener hun. (Foto: © Betina Garcia, dr)

Hvor Lara Croft udfører hæsblæsende missioner på jagt efter værdifulde skatte i hemmelige grave, er Sara Sadiq Frost altså havnet på en mission om at afproblematisere gaming og at vise, at det er en verden, som alle er velkomne i. For alle gamer – eller kan komme til det, mener hun.

- For min skyld må man gerne være ligeglad med gaming. Men hvis man tør at sætte sig lidt ind i det og åbne sine øjne, er der virkelig meget at se og lære fra gaming.

- Det er det, jeg gerne ville vise med både talkshowet 'Alle gamer' og ordbogen.

'Alle Gamer - ordbogen' udkom 5. oktober.