Se højdepunkterne fra DR Romanprisen 2017: 'Det er så fremragende en roman, du har skrevet'

Kunne du ikke være til stede, da Christina Hesselholdt blev afsløret som vinder af DR Romanprisen 2017? Fortvivl ikke. Vi har samlet højdepunkterne til dig her.

- Skal jeg have den med i toget under armen, udbrød en overrasket Christina Hesselholdt, da hun modtog en gigantisk 'mobile pay'-kvittering på 25.000 kroner, efter hun lørdag blev udråbt som vinder af DR Romanprisen 2017 under en prisfest i kulturhuset Dokk1 i Aarhus.

Prisen modtog hun for sin roman 'Vivian' om den amerikanske barnepige og gadefotograf Vivian Maier, der efterlod sig en guldgrube af fotos og negativer med portrætter af amerikanere fra alle samfundslag. De øvrige finalister var Merete Pryds Helle med 'Folkets skønhed' og Mich Vraa med 'Håbet'.

Vi har samlet højdepunkterne fra prisfesten til dig herunder.

'Det er en mærkelig skæbne, du har fundet frem'

Sidste års vinder af DR Romanprisen, Ida Jessen, fik lov til at åbne den vigtige, hvide kuvert og afsløre, at det var Christina Hesselholdt, der løb med titlen, blomsterne og den pæne pengepræmie. Også ordene fra sidste års vinder var særdeles pæne til Christina Hesselholdt.

- Christina, jeg er glad for, at du har fået prisen, for det er så fremragende en roman, du har skrevet. Om den her barnepige, der lever hele sit liv i al ubemærkethed, og som bliver så berømt, da hun dør, og man finder ud af, hvilket værk hun har bag sig. Det er en mærkelig skæbne, du har fundet, sagde Ida Jessen.

Ida Jessen er klar til at afsløre vinderen af DR Romanprisen 2017. (Foto: Suvi Andrea Helminen © (c) DR)

- Det er så interessant i den her selfie-tid, hvor vi allesammen hele tiden skal tale om os selv, så skriver du en bog om én, som absolut ikke vil dét. Og som skildrer og portrætterer hele verden i stedet for sig selv, sagde hun.

Christina Hesselholdts sprog fik en stor ros med på vejen.

- Det er som om, at dit sprog har øjne, og at vi får lov at låne de øjne i det sprog, du bruger. Jeg kender næsten ingen, der som dig kan undgå floskler, og som, i store og små situationer, kan få os til at se som om, det er første gang, vi ser, sagde hun.

'Det er en meget dejlig dag'

Og det var en tydeligt glad vinder, der både modtog blomster og den slags roser, der ikke har noget med blomster at gøre.

En storsmilende Christina Hesselholdt modtager blomster og diplom. (Foto: Suvi Andrea Helminen © dr)

- Det er en meget dejlig dag. Jeg er meget glad for den her pris, fordi det er en læserpris, sagde Christina Hesselholdt, da hun trådte op på scenen.

- Og det er en læserpris, der afviger fra de andre læserpriser her i landet. Hvad de andre angår kan man jo i og for sig, uden at have læst bogen, sms’e sin stemme ind. Men bag den her pris ligger en stor grundighed, fordi de nominerede bøger er blevet læst af læsegrupperne rundt om i landet, sagde hun og fremhævede, hvordan hun mener, at læsegrupperne generelt er en stor gevinst for litteraturen.

Christina Hesselholdt fik masser af klapsalver af publikum i Dokk1. (Foto: Suvi Andrea Helminen © dr)

- Man kan virkelig mærke, når man kommer ud for at læse og holde foredrag på bibliotekerne, at der er en stor begejstring, og en 'forberedthed', og det er vel nok dejligt. Tusind tak!

Det var en jury på fem medlemmer, der havde udpeget Christina Hesselholdts roman om 'Vivian Maier' som vinderbogen, efter at medlemmer af romanklubber rundt om i landet forinden havde fundet frem til de tre finalister ud fra i alt seks nominerede romaner.

'Jeg er så glad for, at du har kastet dig over denne historie'

Fotograf Carsten Ingemann (tv.) taler med jurymedlem Knud Hein under DR Romanprisen 2017. (Foto: Suvi Andrea Helminen © (c) DR)

Programmet i Dokk1 i Aarhus bød på et par hemmelige gæster, der kunne give en ny vinkel på bogen. Én af dem var Carsten Ingemann, der har været fotograf i 40 år.

- Det er en fuldstændig vidunderlig, mærkelig historie om en kvinde, der har ført et mærkeligt liv. Jeg er så glad for, at du har kastet dig over det, og du har på en pragtfuld måde givet denne her kvinde sjæl og tøj på, sagde Carsten Ingemann blandt andet til Christina Hesselholdt.

- Du har selv en evne til at skrive fantastiske fotografier ind i dit sprog.

Han ser barnepigen Vivian Maier som en kunstner med et stort værk bag sig. Samtidig mener han, at billederne er blevet mere interessante med tiden.

- De får en ekstra styrke, når de har ligget i en skuffe i 30-40 år. Tiden giver dem et ekstra lag, sagde han.

Han forklarede, at ligesom vi godt kan lide at se Matador stadigvæk, så kan Vivian Maiers billeder tage os tilbage til en svunden tid.

Hendes billeder er dog ikke udelukkende tidsbilleder, men også et billede på, hvem hun selv var.

- Det er interessant, at hendes billeder har den her styrke og store nærhed, men samtidig besidder de en kraft, som hun også må have besiddet. Som hun kan få ud af dét, hun fotograferer. Man bliver et spejl af det, man selv er, sagde han.

Under prisfesten afslørede Christina Hesselholdt, at hendes næste projekt også kommer til at handle om en historisk person. Hvem er dog stadig en hemmelighed, fortæller hun, men hun løftede senere sløret for, at der også er tale om endnu en 'mærkelig skæbne'.

Christina Hesselholdt delte som det sidste autografer og smil ud til det fremmødte publikum og fik taget fotos med juryen, før hun igen satte sig på toget tilbage til Sjælland.

25.000 kroner og ikke mindst en flot anerkendelse rigere.

Christina Hesselholdt sammen med fire ud af de fem jurymedlemmer. (Foto: Suvi Andrea Helminen © (c) DR)
Facebook
Twitter