Sexet homo-romance tog verden med storm og vandt en Oscar: Nu er fortsættelsen klar

'Call Me by Your Name' fik et stort gennembrud på film og vandt en Oscar for 'bedste filmatisering'.

Rollen som den unge Elio blev også lidt af et gennembrud for skuespiller Timothée Chalamet (tv.). (© Sony Pictures)

En saftig sommerromance mellem to unge mænd på et norditaliensk landsted i 1983. Det er omdrejningspunktet for romanen 'Call Me by Your Name', der udkom i 2007 og fik flotte anmeldelser og en pris for årets bedste 'gay fiction'.

Men det var først ti år senere, da den blev filmatiseret, at 'Call Me by Your Name' for alvor slog igennem.

Filmen blev nomineret til et hav af priser og vandt blandt andet en Oscar i kategorien 'Bedste filmatisering'. Pludselig var filmen - og ikke mindst Timothée Chalamet og Armie Hammer, der spiller de to hovedroller - på alles læber.

Publikum og anmeldere var vilde med kærlighedshistorien om 17-årige Elio og 24-årige Oliver, som i begyndelsen forsøger at undertrykke deres begær efter hinanden og skjule det for deres omgivelser. I LGBTQ+-kredse blev historien hurtigt udråbt til en moderne klassiker.

Helt naturligt med flydende seksualitet

At de to hovedpersoner også har forhold til kvinder, var et helt naturligt valg for forfatteren bag 'Call Me by Your Name', André Aciman. Det fortæller han over telefonen fra sit hjem på Manhattan i New York.

- Jeg mener, at vores identitet i det hele taget er flydende. Sådan er vi mennesker. Vi er i konstant bevægelse og evig forandring, siger André Aciman, der lige nu er aktuel med en opfølger til sin debutroman fra 2007.

- I de fleste bøger om flydende seksualitet er hovedpersonen ofte enten homoseksuel, eller også er han primært tiltrukket af piger og kun kortvarigt homoseksuel for så at vende tilbage til at blive heteroseksuel igen. Men det ønskede jeg ikke at begrænse mig til. Jeg ville gerne have nogle karakterer, som var konstant flydende og skiftede frem og tilbage.

André Acimans ide om at identitet – også seksuelt – ikke behøver være en statisk størrelse, men noget, der kan forandre sig over tid, mener han hænger sammen med den baggrund, han selv kommer fra.

Han voksede nemlig op i Egypten i en jødisk familie med italienske rødder, hvor hjemmets primære sprog var fransk. Senere flygtede familien til Italien og efterfølgende til USA.

- Jeg tænker det ikke sådan, at jeg har en officiel identitet. Og jeg kan ikke lide ideen om, at man er enten 100 procent x eller y, siger den 68-årige forfatter og professor i litteratur.

Også en 'hård og svær' historie

Én af de danskere, der faldt pladask for historien, er den tidligere P3- og P6-vært Mads Axelsen. Han kalder 'Call Me by Your Name' både 'charmerende og sexet', men også en 'hård og svær' film.

- Jeg skulle i hvert fald lige trække vejret dybt ned i maven for at holde til at se den færdig, siger Mads Axelsen, som først læste bogen, efter han så filmen.

Som med de fleste store kærlighedshistorier, så er 'Call Me by Your Name' nemlig ikke en ren rosenrød fortælling. Den er også historien om umulig kærlig og hjertesorg så dyb og smertefuld, som kun et teenagehjerte kan føle det.

Men Mads Axelsen var særligt glad for den måde, 'Call Me by Your Name' viser seksualitet som noget foranderligt, fortæller han:

- Jeg synes, det er dejligt at se skildringen af to mennesker, der mødes, falder hovedkulds for hinanden og giver sig i kast med deres følelser uden egentligt at tænke for meget over kønnet på personen, de er forelskede i.

- Og det er en vigtig ting at pointere i dag, hvor der stadig er mange, der opfatter seksualitet som noget, der max kan være tre ting: hetero, homo eller bi. Seksualitet er og skal være flydende. Sekundet den ikke er det mere, tror jeg, kærligheden stopper med at være spændende, siger Mads Axelsen.

I 'Call me by your name' har Elio også et forhold til en ung kvinde. I den nye bog er han i et homoseksuelt forhold, men har også været sammen med kvinder, fortæller André Aciman. Og Oliver er blevet gift med en kvinde. (© Sony Pictures)

Den gør homoseksualitet mere accepteret

I filmversionen er sexscenerne ikke helt så eksplicitte som i bogen, hvilket den også er blevet kritiseret for.

Til at begynde troede André Aciman ikke selv, at han ikke ville udpensle de seksuelle udskejelser mellem de to hovedpersoner, men det ændrede sig undervejs.

- Når nu jeg havde beskrevet alle afkroge af Elios sind og tanker og alle detaljer i hans daglige liv, så gav det ikke mening at være genert omkring det seksuelle. Det føltes meget naturligt, fortæller forfatteren, som forventede, at det kunne støde nogle læsere, fortæller André Aciman.

Det gjorde det ikke. Tværtimod. Han fik masser af positiv respons fra læsere. Og det overraskede ham.

- Det er vidunderligt, men det kom helt ud af det blå for mig, siger André Aciman, som gennem årene har oplevet, at bogen bliver læst og brugt forskelligt.

Fra nogle læsere har han hørt, at 'Call Me by Your Name' repræsenterer den første stormfulde forelskelse med al den passion og hjertesorg, der kan følge med. For andre handler bogen især om at stå ved sin seksualitet.

- Min bog gør det at være homoseksuel til noget accepteret og sikkert. Og det synes jeg er vidunderligt. Romantik og intimitet er det smukkeste, vi har, understreger André Aciman.

- Det er skønt, at den har haft den her succes og har rørt så mange mennesker. Der er intet galt med at være, den man er.

André Aciman (th. for Timothée Chalamet i lilla jakke) ses her til filmfestival i Berlin. omgivet til af skuespillere og folk bag filmen. Yderst til højre er det instruktør Luca Guadagnino. (Foto: Pascal Le Segretain © 2017 Getty Images)

En film på vej?

Da han for et år siden meldte ud på Twitter, at han var i gang med at skrive på en opfølger til 'Call Me by Your Name' vakte det også stor begejstring blandt fans. Og flere af dem skrev, hvor stor betydning bogen havde haft for deres liv.

I den nye roman, 'Find me', der foregår ti år senere, er hovedpersonerne stadig ikke begrænset til kun at være det ene eller det andet.

André Aciman har hele tiden vidst, at han en dag ville skrive en opfølger til sin debutroman fra 2007, fortæller han. Og efter den store succes med filmen er det måske ikke noget dårligt tidspunkt nu.

- De første forsøg jeg skrev, føltes lidt som en 'to'er'. En Rocky II eller Godfather II. Det føltes ikke naturligt, og det var ikke spændende nok for mig at skrive, forklarer han.

Han ville ikke bare skrive en opfølger om Elio og Oliver, som mange fans ellers sukkede efter. I den nye bog spiller Elios far og hans kærlighedsliv nemlig også en vigtig rolle.

- Og dér vidste jeg, at jeg havde historien, forklarer André Aciman om sin nye roman 'Find me'.

Romanen har fået blandede anmeldelser, men britiske The Guardian kalder den en 'smuk afslutning' på forholdet mellem Elio og Oliver. På Twitter har en del 'Call me by your name'-fans brokket sig over handlingen i opfølgeren.

Det er endnu ikke bekræftet, om 'Find me' også bliver filmatiseret. Men skuespiller Timothée Chalamet har i hvert fald proklameret, at han og en del af holdet bag filmen er klar på en 'Call Me by Your Name 2'.