Skal de vinde næste års DR Romanpris?

Maren Uthaug og Jonas T. Bengtsson har leveret hver sin romanperle og får nu muligheden for at vinde eftertragtet pris.

Jonas T. Bengtsson og Maren Uthaug er de to første kandidater i spil til næste års uddeling af DR Romanprisen.

To kilometer ude i havet fra den norske kyst, ved flækken Uthaug lidt nordvest for Trondheim, ligger en lillebitte ø, nærmest bare et skær, hvorpå der er placeret et fyrtårn. I det fyr har generationer af norske familier sørget for at holde lyset tændt og redde livet for sømændene på havet.

Det er livet bag murene i netop det fyrtårn, som bliver beskrevet i Maren Uthaugs roman 'Hvor der er fugle'. Og det er forfatteren lykkedes så fint med, at bogen netop er blevet valgt som den ene af de første to kandidater til DR Romanprisen 2018.

Den anden roman, som nu er indstillet, er Jonas T. Bengtssons 'Sus'. En fokuseret sag på kun 272 sider om pigen Sus, der helt alene i en lejlighed i en belastet boligblok, gør sig klar til sit livs opgave. Hun vil slå sin far ihjel, når han bliver løsladt fra fængslet. Men selv om hun er datter af et monster, er det ikke helt let selv at forvandle sig til et monster.

Seks kandidater kæmper om prisen

Mens det er første gang for Maren Uthaug, at hun bliver kandidat til DR Romanprisen, har Jonas T. Bengtsson prøvet det før. Hans forrige roman 'Et eventyr' var med i opløbet om at vinde DR Romanprisen i 2012, men blev slået af Erik Valeurs 'Det syvende barn'. 'Sus' er allerede nu solgt til udgivelse i en række lande, heriblandt Frankrig.

I alt seks romaner ender med at kandidere til DR Romanprisen 2018. Den næste bliver offentliggjort i september, mens de sidste tre kandidater først vil være på plads ved udgangen af november.

Fra december og frem til og med maj måned, læser og diskuterer DR Romanklubberne på landets biblioteker en bog pr måned. Det munder ud i en afstemning, hvorefter en jury finder den endelige vinder. Hvem det bliver, offentliggøres i juni 2018.

Isoleret liv på fyret

Maren Uthaugs 'Hvor der er fugle' vil være på DR Romanklubbens læseplan for december måned. I bogen møder vi Johan, der har ansvaret for at passe fyret ved Norges kyst i 1936. Vi er med ham i hans oplevelser og tanker om den familie, som lever dybt isoleret med ham.

Senere vender Maren Uthaug perspektivet, så vi kommer under huden på først hans datter og siden konen. Og det føjer overraskende nye detaljer til historien.

Det er læserne, der afgør hvem der skal vinde DR Romanprisen. Her er en del af dem samlet ved overrækkelsen af prisen i 2017, hvor Christina Hesselholdt vandt for sin roman 'Vivian'. (Foto: Suvi Helminen)

I januar måned kan læserne se frem til at gå i dybden med Jonas T. Bengtssons beskrivelse af et menneske, der har haft alle odds imod sig i opvæksten. Sus er 19, men ligner en pige på 12. Og det udnytter hun blandt andet til at sælge hash børnene på sin gamle skole.

Sus har en mission, som hun arbejder hen mod. Vi følger hendes bizarre forberedelser, der skal forvandle hende til en morder. Hvordan det ender, bliver DR Romanklubbens læsere klogere på om et halvt år.

Vil du være med til at afgøre, hvem der vinder DR Romanprisen 2018? Meld dig til en af DR Romanklubbens læseklubber. Spørg efter yderligere information på dit lokale bibliotek. Du kan også følge med i artikler og debat ved at melde dig til DR Romanklubbens nyhedsbrev her.

Facebook
Twitter