Skrev roman om mands sygdom: - Det er også en kærlighedserklæring

Norske Merethe Lindstrøm har skrevet en roman om en forfatter, der lever sammen med en maniodepressiv mand. Udgangspunktet er forfatterens eget liv med en mand, der ind imellem mister lysten til livet. Men mest af alt er det en kærlighedsroman, fortæller hun.

For Merethe Lindstrøm har det været vigtigt at være ærlig og tage sig selv med i sin nye roman 'Fra vinterarkiverne' (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Forfatter Merethe Lindstrøm stiller op til interview med DR i den sydengelske by, Ditchling. En by fyldt med charmerende huse, hyggelige haver og en tæt trafik i de smalle gader.

Merethe Lindstrøm har bosat sig i landsbyen Hurstpierpoint lige i nærheden. I første omgang i et par år. Hun spøger med, at hun valgte at flytte sin familie væk fra Norge, da hendes seneste roman 'Fra vinterarkiverne' udkom.

For det er ikke alle litteraturelskere, der elsker, når litteratur tager udgangspunkt i en forfatters eget liv.

En slags 1001 Nats Eventyr

Romanen 'Fra vinterarkiverne', der udkommer på dansk i denne uge, er baseret på forfatterens opvækst og liv. Merethe Lindstrøms far var psykisk ustabil, led af angst og hendes mand Mats er maniodepressiv.

Han har en bipolar lidelse og går i perioder i sort og har svært ved at se meningen med livet. I romanen beskriver Merethe Lindstrøm, hvordan det er at leve sammen med en mand, der ikke altid ønsker at leve.

- Udgangspunktet for at skrive bogen var at tænke den som en slags 1001 Nats Eventyr, hvor jeg fortæller historier om, hvor godt livet er, for at han holder sig i live, fortæller hun.

Vigtigt at være ærlig

I stedet for at give personerne i romanen andre navne, bruger hun sin mands og sit eget navn. Fortælleren er et jeg, der fortæller til et du.

- Jeg havde skrevet længe på de her tekster. For det handler jo om ham, jeg har levet sammen med i 20 år.

Det har vakt kritik, at forfatteren skriver så tæt på virkeligheden. Nogle mener, at hun som forfatter udleverer sin familie. Men sådan ser hun det slet ikke selv. Og hun har da også læst romanen højt for sin mand, som har godkendt den.

- For mig var det sådan, at alt andet ville føles som en løgn, hvis jeg ikke kunne skrive dette, som var så vigtigt, siger forfatteren i P1 Morgen.

- Man kan spørge sig selv, hvordan går det an at skrive om de her ting? Om det selvbiografiske. Men jeg synes, det er vigtigt at skrive ud fra noget ærligt og nært. At det kommer fra et lille sted i en og man tør løfte det frem, siger hun.

- Men jeg plukker og beskriver fragmenter og sætter det sammen på en måde, så historien bevæger sig væk fra virkeligheden.

Merethe Lindstrøm lever sammen med en mand, der ikke altid har lyst til at leve. Et emne hun behandler i sin nye roman. (Foto: Mette Willumsen © (c) DR)

Stærke scener fra familielivet

Romanen er bygget op af korte scener, der springer i tid og sted. De korte scener er nedskrevet gennem flere år og er siden æltet sammen i det, som forfatteren kalder sin skriveproces.

I en scene i romanen oplever parrets to døtre, hvordan deres far forsvinder mere og mere ind i sig selv. Han rammes af en heftig depression under en længere rejse til udlandet i tog. Han forandrer sig, bliver mere kortluntet og opfarende.

Han begynder at forlade sin plads i toget og bevæger sig fysisk længere og længere væk fra sin familie. Når faren går ud på perronen, bliver den yngste datter bange for, at han ikke når at vende tilbage til sin plads før toget kører. Men den ældste forsikrer hende om, at han altid vender tilbage.

- Det er en vældig stærk scene, det kan jeg godt mærke, når jeg læser den, siger forfatteren.

Man må tænke på sig selv

Merethe Lindstrøms samlever har lige som Mats i romanen i perioder ikke ønsket at leve. I perioder går han i stå, kommer ikke på arbejde, bliver i sengen, holder op med at gå i bad. Forandrer sig.

Når det sker, gør det forfatteren oprevet og hun føler, at han opfører sig egoistisk. Samtidig med at hun bliver bange for, om han kan finde på at tage sit eget liv.

- Men på et tidspunkt bliver man nødt til at tænke på sig selv, tage sig af sig selv, for at forsøge at magte situationen, siger Merethe Lindstrøm.

Forfatteren mener, at de fleste mennesker har eksistentielle tanker om, hvad der egentlig giver livet mening. Hvad der giver os lyst til at leve.

- Men man behøver ikke stille store spørgsmål hele tiden, man kan bare prøve at komme gennem dagen og tackle de prøvelser, man udsættes for. Bør man ikke være taknemmelig, spørger forfatteren.

- Men sådan er det ikke, når man har en depression. Hvor livet ses som gennem et mørkt gardin, siger forfatteren.

En kærlighedserklæring

Forfatteren har ikke skrevet en bog om psykisk sygdom, understreger hun. I skriveprocessen med romanen har forfatteren derimod ledt efter nye veje i sit forhold, med ham hun lever sammen med. Og hun oplever at litteraturen, både det at skrive og læse, giver hende en forståelse af tingenes tilstand.

Nogle gange handler det bare om at forstå, hvor komplekst alting er. Det hjælper at være i det – at kunne skrive og kunne læse.

Forfatteren kalder sin roman for en kærlighedshistorie.

- For mig er bogen en vældig kærlighedserklæring. Det er jo ikke sådan, at kærlighed glipper, fordi man går igennem svære ting. Det kan det gøre, men det behøver ikke være sådan.

- Litteraturen kan – når vi tager den alvorligt – skabe en genklang i os, siger Merethe Lindstrøm.

- Selvom bogen ikke kommer med løsninger, tror jeg nogle læsere vil finde en genklang, en genkendelse i den og det kan hjælpe til at man kan være i sin egen smerte. At det kan åbne noget.

Facebook
Twitter