Sønderjysk forfatter: Først pisser I på os, så siger I vi lugter

En helt bevidst strategi har affolket Udkantsdanmark, siger romanaktuelle Erling Jepsen.

Mange mennesker i Jylland føler sig uden for det danske samfund, lyder det fra forfatteren, der efter eget udsagn vælger at smøre tykt på, når han skal tegne et billede af tingenes tilstand. (Foto: © Robin Skjoldborg, Gyldendal)

Hvis sønderjyderne i dag skulle stemme om, om de helst ville høre til Danmark eller Tyskland, så er der ingen tvivl om, at afstemningen ville falde ud til Tysklands fordel.

Sådan siger forfatter Erling Jepsen, der på tirsdag udgiver romanen Hjertets dannelse, der som hans tidligere romaner udspiller sig i den sønderjyske hjemstavn.

For ifølge ham er sønderjyderne efterhånden skuffede over det at være danske.

- Hvis man elsker nogen og kærligheden ikke er gengældt - og ikke har været det i mange år - skal man så ikke prøve at se realiteterne i øjnene og se sig om efter andre, der har blik for ens værdier?, spørger han i Kultursøndag på P1.

- Vi har været danske siden 1920, og siden er det faktisk bare gået ned ad bakke.

Aktiv favorisering af storbyerne

Erling Jepsens bredside mod storbyfavoriseringen mildnes ikke af, at Dansk Folkeparti har foreslået at rykke en række styrelser ud til provinsen. Han anerkender, at partiet som det eneste har blik for de problemer, der tårner sig op med affolkningen af Udkantsdanmark – eller Afgrundsdanmark, som han kalder det.

Men ellers mener han, at politikerne og skiftende regeringer har haft som bevidst strategi, at lukke alle statsstøttede institutioner i provinsen for at placere dem i de større byer.

Og når aviserne skriver, at regeringen passivt ser til, mens problemer med affolkningen af Udkantsdanmark finder sted, så passer det ikke, siger forfatteren.

- Regeringen har i mange, mange år været meget aktiv med at lukke alt hvad der lukkes kan. Ikke bare i Sønderjylland. Alt hvad der er statsstøttet. Det skal flyttes til større byer, og helst København, siger den sønderjyske forfatter, der selv har levet hele sit voksenliv i hovedstaden.

Ikke deres skyld, at der lugter

Konsekvensen er, at yderområderne bliver affolket i en sådan grad, at kun de dummeste og mest brutale bliver tilbage, siger Jepsen provokerende.

Men det er ikke deres egen skyld, tilføjer han og understreger, at han er satiriker og af ren kærlighed til Sønderjylland prøver at råbe vagt i gevær ved at smøre tykt på.

- Som de siger derovre: Først pisser I på os, så siger I, vi lugter.

Men der skal gøres noget, for det er ved at gå så galt, at det kan blive farligt. Store dele af Danmark føler ikke længere, at de hører til i fællesskabet.

- Mange af de mennesker - ikke kun i Sønderjylland, men også Nordjylland og Vestjylland - føler sig ikke længere integreret i det danske samfund. Og det er faktisk noget rigtig kedeligt noget, for så bliver de vrede på politikerne og stemmer på de yderligere partier, de der protestpartier, siger han og indrømmer, at han selv altid har stemt på Socialdemokraterne, men ikke gad stemme ved det seneste valg.

Fra den psykiske grænse til den fysiske

Erling Jepsen er vokset op i Gram i en familie med en hjemmegående mor og en far, der var chauffør i det lokale mejeri. En langt fra idyllisk barndom. Faren udnyttede Erling Jepsens søster seksuelt, og var på alle måder grænseoverskridende, fortæller han.

Men hvor hans tidligere romaner har beskrevet grænser fra den psykologiske vinkel, så handler ’Hjertets dannelse’ om den fysiske grænse mellem Danmark og Tyskland.

Romanen handler om den frygt, sønderjyderne ifølge Erling Jepsen har følt for at blive løbet over ende, lige siden den sidste tolder i 2001 nærmest skulle sparkes hjem.

- Det skabte en del panik dernede. Man var sikker på, at der ville komme en hel masse kriminalitet over grænsen. Det blev der trukket på smilebåndet af i det øvrige Danmark, især København. Man kaldte det fordomme, siger Erling Jepsen.

Frygten for at blive rendt over ende

Og også her er der en kilde til splid mellem københavnere og provinsboer. For med tiden har frygten vist sig at holde stik, siger forfatteren.

I romanen har spidserne i en sønderjysk landsby organiseret et vagtværn, der tager ud om natten og jager romaer, der ulovligt har sneget sig over grænsen og som gemmer sig i skovene.

Erling Jepsen anerkender den frygt, sønderjyderne oplever for at blive rendt over ende.

- Det er en grum virkelighed, vi lever i. Det her med grænser – det ligger så dybt i os, at vi kan blive overrendt, at det får det værste op i os. Desværre, siger han.

’Hjertets dannelse’ udkommer tirsdag.