(Foto: Martin Fält/grafik Oliver Seppo © Dr)

Sofie på 24 tegner sex og satire: 'Det kommer fra et vredt, mørkt, koldt, klamt sted inde i mig'

Illustrator Sofie Riise Nors har succes på Instagram - og har tegnet til 'Ditte & Louises' nye bog.

Sofie Riise Nors var 22 år og stadig studerende på Designskolen i Kolding, da hun blev kontaktet af de to skuespillere Ditte Hansen og Louise Mieritz, også kendt som duoen 'Ditte & Louise'.

De manglede en illustrator til deres kommende bog og var faldet over Sofie Riise Nors' profil på Instagram.

- Vi forelskede os i Sofies streg og humor. Først senere opdagede vi, hvor politisk et menneske hun er, fortæller Ditte Hansen.

I dag udkommer 'Gode kasser', som er en hybrid-bog om køn, sex og feminisme. I løbet af den to år lange arbejdsproces er Sofie Riise Nors blevet færdig med sin uddannelse og har skabt sig et navn som 'feministisk memekriger' på Instagram under navnet @waginapineapple.

Her deler hun sine kritiske og humoristiske tegninger om kønsstereotyper og hverdagssexisme, der enten udspringer af egne oplevelser eller ting, hun falder over i popkulturen.

- Alt det, jeg laver memes om, kommer fra et vredt, mørkt, koldt, klamt sted inden i mig, hvor alle følelser af frustration, afmagt og vrede sidder. Mit outlet er bare satirisk. Det er også der, folk er mest tilbøjelige til at lytte til det, du siger. Folk kan godt lide at grine – og de kan lide at blive pissed.

 • - Jeg har altid tegnet. Det er nok noget, der ligger i mit DNA. Tanken om at blive professionel kom også til mig meget tidligt. Allerede i gymnasiet vidste jeg, at jeg skulle direkte på Designskolen. Jeg skulle bare være illustrator, fortæller 24-årige Sofie Riise Nors, som har en bachelor i kommunikationsdesign. (Foto: Martin Fält © Dr)
  1 / 11
 • - Jeg elsker at portrættere mennesker – og jeg elsker, at de bliver helt skæve og mærkelige. Det er karikaturen, jeg synes er sjov. Jeg synes faktisk, det er ret empowering at tegne noget, der bliver en smule grimt, fortæller Sofie Riise Nors, som har portrætteret Ditte & Louise til bogen. (Foto: Sofie Riise Nors © Gyldendal)
  2 / 11
 • - Da jeg var studerende, begyndte det her med køn og feminisme at snige sig ind i mine projekter, og jeg blev mere og mere interesseret i at uddanne mig selv i feministiske bevægelser og teorier, særligt fra USA. Og det er helt sikkert her, mens jeg har arbejdet med 'Gode kasser', at det har udviklet sig. Og det har bare været en kæmpe inspiration, at Ditte og Louise, som jo laver feministisk satire, ville arbejde sammen med mig. (Foto: Martin Fält © Dr)
  3 / 11
 • - Jeg elsker selv de her, som er fra en test i bogen, hvor man enten kan blive en slut, snerpe eller mand. Især fordi, jeg elsker det her format med en ramme omkring. Det er også sådan, jeg laver min memes. (Foto: Sofie Riise Nors © Gyldendal)
  4 / 11
 • - Humor er et meget vigtigt redskab for mig til at omsætte den vrede, jeg oplever. Enten kan man stå og græde af vrede, eller også kan man grine. Der er ingen tvivl om, at jeg synes, at latteren er stærkere end gråden. Den er i hvert fald den sjoveste at være i. (Foto: Martin Fält © Dr)
  5 / 11
 • - Vores absolutte yndlingstegning er den med Jesus flankeret af Jomfru Maria og Maria Magdalene. En præcis tegning, der er ekspressiv i farve og udtryk og har et klart og humoristisk budskab, siger Louise Mieritz om tegningen, som optræder i bogen 'Gode kasser' sammen med et interview med den feministiske debattør Ekatarina Krarup Andersen. (Foto: Sofie Riise Nors © Gyldendal)
  6 / 11
 • - Jeg er ikke opdraget specielt kønsnormativt. Og jeg kommer fra et ret politisk bevidst hjem, hvor der altid er blevet diskuteret med meget store armbevægelser. Jeg har altid fået lov til at have mange holdninger. Og så har jeg bare et stort temperament. Jeg kan slet ikke holde det inde, hvis der er noget, der bevæger sig i mig. Så er jeg bare nødt til at udtrykke mig. (Foto: Martin Fält © Dr)
  7 / 11
 • I 'Gode kasser' gransker 'Ditte & Louise' stereotyper som 'slutten' og 'snerpen' - og der er masser af eksplicitte sexscener i bogen illustreret af Sofie Riise Nors. (Foto: Sofie Riise Nors © Gyldendal)
  8 / 11
 • - Sofie har stillet kritiske spørgsmål ind i materialet. Og vi har lyttet og er blevet klogere. Sofie er heldigvis ikke bange for at sige, hvad hun mener. Det er en stor kvalitet, synes vi. Og så elsker vi Sofies tegning af Jørgen Leth og Ditte på Louisianas toilet. I det hele taget er hun bare en rigtig dygtig karikaturtegner, siger Ditte Hansen. (Foto: Sofie Riise Nors © Gyldendal)
  9 / 11
 • - Jeg er blevet tvunget så meget ud af min comfortzone. Jeg føler nærmest, at hver ny tegning i den her bog har været en ny udfordring, for jeg har skullet producere noget, jeg ikke har prøvet før, siger Sofie Riise Nors, der også holder foredrag om sexisme på nettet og krænkelseskultur - og så er hun begyndt at producere merchandise med sine populære Instagram-memes. (Foto: Martin Fält © dr)
  10 / 11
 • - Jeg vil meget gerne lave flere samarbejder med andre feminister, som ikke tegner. Men jeg har selvfølgelig en integritet i forhold til det, jeg laver, som jeg beskytter. Der er ting, som ikke er 'on brand' for mig at joke med. Jeg kunne aldrig finde på at arbejde sammen med nogen, som for eksempel kulturelt approprierer, eller på andre måder udnytter andre eller sparker nedad. (Foto: Martin Fält © dr)
  11 / 11