Spoiler alert! De her bøger får du (måske) i julegave

Vi elsker stadig at give bøger i julegave. Og de her er der god chance for at finde under juletræet i år.

(© Unsplash)

Hvis du er typen, der foretrækker de hårde, firkantede pakker til jul, så skal du måske ikke læse videre…

Medmindre du altså gerne vil vide, hvilken bog-julegave du med en vis sandsynlighed kan se frem til at grave frem under juletræet med dit navn på.

Vi har nemlig spurgt landet største onlineboghandel, Saxo.com, hvilke titler flest har 'tilføjet til indkøbskurven' her op til jul.

- Top ti-listen viser en stor bredde i år. Der er alle genrer repræsenteret, så det tyder på, at nærmest alle kan få en bog - og at alle har lyst til at give en bog, siger Mette Jørgensen, som er produktchef hos Saxo.

Vi har udvalgt nogle af titlerne, som du kan dykke ned i her – sammen med et par alternative bud fra en anden boghandler til sidst i artiklen.

Men vær forberedt på, at det måske ikke bliver helt lige så spændende at flå papiret af de firkantede pakker i morgen aften.

Ukompliceret kvalitetsmad

(© Politikens Forlag)

Den bog, der har solgt allerbedst her op til jul, er måske lidt af en overraskelse. Mest fordi en stor del af indholdet allerede kan findes på nettet.

Det er nemlig en kogebog fra den populære madblogger Valdemarsro.

- For nogle år siden ville mit bud have været, at kogebøger ville gå mere og mere af mode, fordi vi kan finde det hele på nettet. Men det er på ingen måde tilfældet og slet ikke som gavebog, siger Mette Jørgensen.

- Det er måske, fordi mange kender universet og har god erfaring med hendes blog. Og så er det bare god kvalitetsmad, som hverken er for kompliceret eller for simpelt. Alle kan være med.

Standup-fysiker med kultpotentiale

(© Gyldendal)

Noget, man med garanti ikke bare kan finde på nettet, er indholdet i den bog, der er den næstmest solgte hos Saxo.com.

Det er intet mindre end et af menneskehedens store spørgsmål, som fysiker Holger Bech forsøger at finde frem til i 'Teorien om alt', nemlig: Hvordan hænger universet sammen? Og hvilken rolle spiller mennesket?

- Han har fået kultstatus efterhånden, også blandt de unge. Jeg så ham for nylig omtalt som 'standup-fysikeren', fortæller produktchef Mette Jørgensen.

- 'Teorien om alt' er til dem, som gerne vil være klogere på verden og til en målgruppe, der går ind for fordybelse.

Ikke bare en sladderhistorie

(© Politikens Forlag)

En af dem, som mange kan glæde sig til at pakke ud juleaften, er 'Begge sider' om fodboldspilleren Nicklas Bendtner, der udkom i november.

- Der er rigtig mange læsere til den bog. Det har faktisk overrasket os, at den har så bred appel, og at vi har kunnet sælge den så længe.

- Jeg tror, at folk synes, det er en seriøs biografi og en spændende historie; ikke bare en sladderhistorie, siger hun om bogen, der er den fjerdemest solgte hos internetboghandlen.

Og måske endnu flere kan se frem til en Bendtner-bog i julegave nu, hvor hans kontrakt ikke blev forlænget med F.C. København – og han har meldt ud, at han overvejer at indstille karrieren.

Opfølger til kæmpesucces

(© Politikens Forlag)

For dem, der nyder at tage pause fra alle familieforpligtelserne i julen og forsvinde ind i en roman, så kan en del nok se frem til at gøre det i selskab med Sara Omars 'Skyggedanseren'.

Den ligger i hvert fald nummer fem på Saxo.com's bestsellerliste.

- Det er en bog, som jeg tror, at mange har ventet på. Hendes debut 'Dødevaskeren' blev læst af mange, så der er helt sikkert en del folk, der har ventet og glædet sig, siger Mette Jørgensen.

Den dansk-kurdiske forfatters nye roman er en opfølger til den delvist selvbiografiske debut, som hun bragede igennem med i 2017. I den nye bog fortsætter hun nogle af de samme tematikker.

- Den har det her kulturelle aspekt, der handler om at begå sig som ung pige i en kultur, der er meget mandsdomineret og meget religiøs. Og om kulturskiftet med at komme fra Mellemøsten til Danmark.

Mere end en hype-ting

(© Basilisk)

Udover top ti-listen, så er der også andre bøger, som har solgt godt her op til jul, fortæller Mette Jørgensen.

Én af dem er unge Jonas Eikas novellesamling 'Efter solen', som blandt andet er blevet omtalt som 'samtidskritisk sci-fi'.

Den 28-årige forfatter vandt for nylig Nordisk Råds Litteraturpris og kvitterede med en usædvanlig takketale, hvor han blandt andet langede ud efter Statsminister Mette Frederiksen.

- Vi kan se, at folk også vil den smallere litteratur. Jonas Eika har vi solgt helt vildt meget af lige siden, han vandt prisen. Det er ret overraskende, at salget bare har holdt ved.

Det bæredygtige valg

Benjamin Storr-Hansen, som ejer antikvariatet Storrs Antikvariat, har også haft ekstra travlt op til jul. (Foto: Martin Lehmann © Scanpix)

Hvis du – eller din julegavegiver – er hoppet med på bæredygtighedsbølgen, så kan du måske se frem til at få en brugt bog i gave i år.

Hos Storrs Antikvariat i Københavns Nordvestkvarter har indehaver Benjamin Storr-Hansen solgt en del ekstra bøger her op til jul, fortæller han.

- Det er blandt andet de lidt større, flotte formater, folk køber - som for eksempel kunst- og arkitekturbøger, siger han og tilføjer:

- Og så sælger kvindelige, danske forfattere som Tove Ditlevsen, Suzanne Brøgger og Dea Trier Mørch også rigtig godt.

I modsætning til Saxo og de store fysiske boghandler, så ligger Benjamin Storr-Hansen sjældent inde med flere eksemplarer af samme bog, og han kan af gode grunde ikke forudse, hvilke titler han har på hylderne.

Men han hjælper gerne sine kunder med at finde en god gave.

- Jeg ville nok anbefale en god klassiker, der holder. Det kunne for eksempel være 'Dobbeltgængeren' af Dostojevskij. Eller noget af Herman Hesse eller Franz Kafka, som jeg også sælger en del af, når jeg har dem hjemme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk