Står bag kæmpe 90'er-hit: Nu springer Marcus ud som forfatter - og skriver om Tinder og tømmermænd

Marcus Winther-Johns debutroman er inspireret af hans erfaring med at gå fra gift til single.

Marcus Winther-John fik sin musikalske debut med bandet Inside The Whale i 1990'erne. Nu kan han også kalde sig romanforfatter. (Foto: Jakob Boserup/Camilla Hey © Scanpix)

Tre vers og et omkvæd.

Det er den plads, sangskriver Marcus Winther-John i mange år har haft at boltre sine skrivetalenter på.

Og du kender ham sikkert fra 90'er hittet 'Hvor er tiden der ta'r os?' eller et af de mange hits, han har skrevet for stjerner som Mads Langer, Christopher og Sanne Salomonsen.

Lyt til Inside The Whales 'Hvor er tiden der ta'r os' herunder, mens du læser videre:

Men nu har den dansk-engelske musiker prøvet kræfter med et noget længere format. Han er nemlig lige debuteret som romanforfatter med '16 Tømmermænd'.

- Som sangskriver skal man være meget kortfattet. I romanen kan man gå meget mere i detaljer og længere ud ad en tangent, men strukturen i en sang minder forbavsende meget om strukturen i en roman, siger han fra en FaceTime-forbindelse til Los Angeles.

Marcus Winther-John befinder sig på den amerikanske vestkyst for at skrive sange med Tim Christensen.

Arbejdet som sangskriver bringer ham derover et par gange om året, oftest for at samarbejde med internationale musikere. Og musikken er stadig hans day job - og sådan bliver det ved med at være, forsikrer Marcus Winther-John.

Inside the Whale - med Marcus-Winther John yderst til højre - fotograferet i 1995. Gruppen nåede at udgive to engelsksprogede og to dansksprogede album op gennem 1990'erne, inden de gik hver til sit i 2001. (Foto: Erik Kragh © Ritzau Scanpix)

Som at medvirke i en sitcom

- Det der med at kunne skabe en indre film hos folk, når de læser, kan jeg se, er et stærkt virkemiddel. Og det vil jeg gerne forsøge at liste ind i mine sangtekster, siger han.

Den indre film, som Marcus Winther-John har forsøgt at skabe med '16 Tømmermænd', bygger på hans egen personlige historie, og den handler ifølge ham selv om 'alkoholvædede one-night stands, Tinder kommunikation og gå-en-tur-dates'.

- Jeg har været vant til at have antennerne ude og bruge mit liv som materiale at skrive på – og så fik jeg serveret et ordentligt læs følelser i form af en skilsmisse.

Det var en god ven, som foreslog ham at skrive mails og breve til ekskonen. Ikke med det formål at sende dem til hende, men for at få sat ord på alle tankerne og de svære ting, der fyldte.

- Jeg fandt tit mig selv i sådan nogle scener, hvor jeg tænkte, sker det virkelig? Når jeg skrev om det, fik jeg overblik og så det lidt oppefra, forklarer Marcus Winther-John, der ved at skrive oplevelserne ned fik øje på nogle af de mere tragikomiske sider af skilsmissen.

- Altså, hele tanken om at skulle på første date som 43-årig - jeg følte det nogle gange som om, jeg var faldet ned i en sitcom-scene. Jeg havde været kæreste med min eks, siden jeg var 19 år, siger den nu 47-årige sangskriver og forfatter, som i den mindre sjove afdeling også kæmpede for at acceptere, at ekskonen havde fundet en anden.

Efter at have skrevet en lang række uafsendte mails og breve i et års tid, begyndte han at lege med ideen om, at teksterne måske kunne blive til en roman. En roman som andre i samme situation kunne få noget ud af at læse.

Er kun lige begyndt

- Og så brugte jeg min blog som en prøveklud, hvor jeg skrev meget om skilsmissen. Jeg fik enormt mange tilbagemeldinger fra mænd, som ikke følte sig hørt og manglede noget at spejle sig i, forklarer Marcus Winther-John, der også selv savnede skilsmissehistorier skrevet af mænd.

- Rollerne i en skilsmisse er jo ikke kønsbestemte. Men da jeg var allerlængst nede, manglede jeg at høre historier, som ikke var politisk korrekte eller selvhjælpsagtige. Jeg havde brug for at vide, at andre indimellem også følte sig vrede og smålige og alle de andre ting, man ikke er så stolt af.

Nu er '16 Tømmermænd' ude, og Marcus Winther-John kan officielt kalde sig romanforfatter.

Selvom han ikke har planer om at opgive karrieren som sangskriver for både danske og udenlandske navne, så har han allerede et par ideer til nye bogprojekter klar.

- Jeg synes, det kunne være rigtig sjovt at skrive en krimi. Jeg kunne godt tænke mig at skrive en, som ikke handlede om en afdanket kriminalbetjent. Måske et mord i musikbranchen? siger han og griner, inden han må tilbage til sit day job derovre i Los Angeles.

Marcus Winther-John (th.) har været med til at skrive sangen 'League of Light', der deltager i årets danske Melodi Grand Prix. Her ses han sammen med sangskriver Joachim Ersgaard samt sangerinderne Nina Kreutzmann og Julie Berthelsen, der skal fremføre sangen. (Foto: PRIVATFOTO)
Facebook
Twitter