Stieg Larsson-fortsættelse får jævn modtagelse i Danmark

Den kontroversielle fortsættelse af Millennium-trilogien er en mellemvare ifølge danske anmeldelser.

Boghandler Arnold Busck åbnede torsdag morgen d. 27. august 2015 for salget af David Lagercrantz' fortsættelse af Stieg Larssons Millennium-trilogi, der udkommer i dag d. 27. august 2015 med titlen "Det der ikke slår os ihjel". (Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2015) (Foto: ERik Refner © Scanpix)

Tre ud af seks stjerner i Politiken og BT, fire ud af seks stjerner i Jyllands-Posten og Ekstra Bladet.

De danske anmeldere er ikke blæst omkuld, når det kommer til den kontroversielle fortsættelse af Millennium-trilogien, som udkom torsdag med titlen "Det der ikke slår os ihjel".

Men David Lagercrantz' forsættelse af den svenske forfatter Stieg Larssons bøger om journalisten Mikael Blomkvist og hackeren Lisbeth Salander er da værd at læse, lyder det fra Ekstra Bladet.

- Plottet fungerer, fortællingen løber forholdsvis let over siderne og både spænding og smerte er effektivt doseret, omend den bliver lige lovlig postulerende i de indviklede beskrivelser af matematikkens muligheder.

- Men det er ikke en bog, som var blevet trykt i så svimlende førsteoplag, hvis ikke det havde været for de fire ord under titlen på forsiden: "En Lisbeth Salander-krimi", skriver Ekstra Bladet.

Ørkenløst maratonløb for skildpadder

Ligesom Ekstra Bladet er Jyllands-Posten klar med fire stjerner af bogen, hvor førsteoplaget er på i alt 2,7 millioner eksemplarer.

Den fjerde bog i rækken er en "noget mere strømlinet thriller end de tre foregående", skriver Jyllands-Posten.

Mindre begejstret er Politiken, der giver tre ud af seks stjerner.

- Lagercrantz skriver nok bedre end Larsson, men han er sendt ind i den forkerte genre, står der i anmeldelsen, hvor der ligeledes tilføjes følgende:

- Med sin længde og langsommelighed bliver det et ørkesløst maratonløb for skildpadder. Du kan imidlertid ikke sige, at "Det der ikke slår os ihjel" er en decideret dårlig roman. Det er bare en ringe thriller.

Savner Larssons stærke følelser

BT, som også kaster tre ud af seks stjerner efter bogen, skriver, at David Lagercrantz' bog "absolut ikke" kan måle sig med de tre første.

- Problemet er bare, at grundhistorien og persongalleriet ikke er Lagercrantz' egne.

Derfor savner man hele vejen igennem den nye bog de stærke følelse, som Larsson tydeligvis nærede til alle sine personer - gode som onde, skriver BT.

Forfatteren David Lagercrantz' gennembrud var bestselleren og den anmelderroste "Jeg er Zlatan" fra 2011 om den svenske stjernefodboldspiller Zlatan Ibrahimovic.

/ritzau/

Facebook
Twitter