Per Stig: Ny bog er en kærlighedsgerning til min søn

Per Stig Møller har været med til at udvælge en række digte, som hans nu afdøde søn har skrevet. Digtene kan læses i en ny bog.

Per Stig Møllers søn, Asger Stig Møller, døde i 2010. Inden sin død nåede han at skrive flere digte. Per Stig Møller har været med til at udvælge nogle af de mest anråbende digte, som kan læses i en ny bog. (Foto: Gordon Inc. og DR)

Asger Stig Møller døde i 2010 og blev kun 44 år. Alligevel nåede han at skrive 18 bøger, hvor 11 var digtsamlinger. Størstedelen af digtene var præget af de store brydninger i livet med alt lige fra død, menneskets dæmoniske kampe og kærlighed.

I den nye bog 'De himmelske piber' har Asger Stig Møllers far, Per Stig Møller, i samarbejde med forfatteren Flemming Andersen udvalgt de mest anråbende digte.

Det er blandt andet sket for at give Asger Stig Møller den anerkendelse, som Per Stig Møller synes, hans søn har fortjent, men som det ikke lykkedes ham at få.

En kærlighedsgerning

- Jeg synes ikke, han fik den anerkendelse, han skulle have. Det gik ham jo også på. Men han valgte at leve med det. Man kan godt sige, at bogen er en kærlighedsgerning og en respekt for de værker, han lavede, siger Per Stig Møller i et interview med Skønlitteratur på P1.

Han mener, at Asger Stig Møller fik en uretfærdig behandling af Politikens anmelder, da hans første udgivelse blev anmeldt.

- Det var en fuldstændig vanvittig anmeldelse og et mord på en ung digter. Det var navnets forbandelse. Vi snakkede også om, hvorvidt han skulle skrive under et andet navn, fordi det kunne ramme ham, at det var Pers søn, og at han så skulle have nogen over nakken. Men han valgte at stå det igennem og beholde navnet, siger Per Stig Møller.

Et forhold fyldt med litteratur

Litteratur og kunst i det hele taget har lige fra Asger Stig Møllers barndom været et vigtigt omdrejningspunkt i forholdet mellem ham og Per Stig Møller.

Allerede da Asger Stig Møller var seks, skrev han tekster i hæfter og gav dem til sin far. Sidenhen oversatte han digte og fik sin far til at læse korrektur på dem, og da han flyttede hjemmefra, blev hans digte læst op over telefonen.

Det var i litteraturen og kunsten, hvor Asger Stig Møller kunne finde helle i livet, som var turbulent og præget af druk og psykiske problemer.

En ensom post

- Det var hans liv, og det var også derfor han i høj grad var eneboer og ikke var til at trække ud af sin lejlighed. Had sad og spekulerede, hørte musik og røg pibe. Og så gik han lange ture hver dag, men med sig selv. Det var poesi, men også musik, han trak sig tilbage til. Jeg plejede at sige til ham: "Du er på en ensom post. Men det er alle digtere. For at sige noget til mennesker, skal man trække sig tilbage fra menneskene," siger Per Stig Møller.

Det lyder som om, at det meget var litteratur og de analytiske samtaler, I havde, når du gengiver jeres samtaler. Kunne I aldrig have far og søn-samtaler, eller var det ligesom jeres forhold til hinanden?

- Ja, det var det vel fra meget tidligt, fordi det var det, han konstant spurgte mig om, fra da han var helt lille: "Far, hvem er bedst, Goethe eller Schiller?" Når jeg tænker tilbage, kan jeg godt se, at han gik via litteraturen for at komme i kontakt med sin far. Det var jo litteraturen, der var vores fælles rum. Men vi kunne så sandelig også tale om hans personlige situation, og så var det min opgave at opmuntre ham, når han var nede.

Var anderledes end sin samtid

Asger Stig Møllers første udgivelse udkom i 1991, men skilte sig markant ud fra 90'ernes andre forfattere som Naja Marie Aidt, Janus Kodal og Christina Hesselholdt.

- Han var anderledes end sin samtid. Det var ikke dagligdagslyrik, Asger leverede. Det var om de store brydninger i livet: Døden, kærligheden og dæmoner. Selvfølgelig er det hans egen far, der siger det, men jeg har altid følt, at der var langt mere på spil i hans lyrik.

Per Stig Møller håber derfor, at den nye bog i fremtiden kan være med til at forbedre Asger Stig Møllers eftermæle.

- Som jeg sagde til Asger: "Jeg går over i historien som en fodnote: Per Stig Møller. Ubetydelig politiker omkring år 2000, far til Asger Stig Møller."

'De himmelske piber' udkom 21. marts. Hør hele interviewet med Per Stig Møller i Skønlitteratur på P1 på onsdag.

FacebookTwitter