Storsælgende 'mesterværk' blev trukket tilbage efter voldtægtsanklager - men nu trykkes bogen alligevel

Beskyldninger om seksuelle overgreb fik forlag til at stoppe salget.

Den amerikanske forfatter Blake Bailey bliver beskyldt for at stå bag en række seksuelle overgreb på kvinder, samtidig med at hans karriere rammer et højdepunkt. Billedet her er fra 2013. (Foto: Allen J. Schaben © 2015 Los Angeles Times)

På en måned er forfatteren Blake Bailey gået fra at være en litterær helgen til udstødt, inden han er nu er kommet en smule ind i varmen igen.

Da Blake Baileys bog om en anden forfatter, Philip Roth, udkom i starten af april, var anmelderne overvældet.

Bogen storsolgte, nærmede sig toppen af bestsellerlisterne og var ved at blive trykt i andet oplag.

Indtil forlaget bag, W. W. Norton & Company, sagde stop.

Årsagerne var de beskyldninger om seksuelle overgreb, der kom mod Blake Bailey, efter udgivelsen af Philip Roth-biografien.

- Beskyldningerne er alvorlige, lød forlagets begrundelse tilbage i april for at stoppe med at sælge bogen ifølge blandt andre The Guardian.

I går kunne samme medie fortælle, at et nyt forlag, Skyhorse Publishing, har meldt sig på banen, og 15. juni kommer Baileys Roth-biografi i handlen igen.

Blake Baileys biografi om Philip Roth har overvældet anmelderne, men er samtidig blevet startskuddet til en række sager om seksuelle krænkelser begået af forfatteren bag.

Dansk forlag: Selvfølgelig kan den udgives

Det manglede da også bare, mener man på Gyldendal.

Forlaget har for nylig oversat erindringerne fra Woody Allen, der ligesom Blake Bailey har en række alvorlige anklager hængende over hovedet, og ville ikke tøve med at oversætte og udgive Baileys bog, hvis man mente, den kunne sælge i Danmark.

- Jeg synes, at vi forlag skal holde blikket stenhårdt på, om det er relevant indhold, og om det er en vigtig bog, siger Gyldendal-direktør Morten Hesseldahl og understreger:

- Jeg synes ikke, at vi skal se på afsenderen.

Det gjorde man på W. W. Norton & Company, efter skeletterne begyndte at vælte ud af Blake Baileys skab.

Skabet står på en mellemskole i New Orleans, hvor Blake Bailey har undervist, og skeletterne er flere af hans tidligere elever.

Via lokalavisen The Times-Picayune fortæller de, hvordan Blake Bailey opbyggede et godt forhold til dem for senere at udnytte dem seksuelt, og i slutningen af april fortæller en af eleverne, den nu 40-årige Eve Crawford Peyton, via netmediet Slate, detaljer om, hvordan Bailey skulle have voldtaget hende, da hun var 23 år.

Også en forlagsredaktør ved navn Valentina Rice beskylder i New York Times Blake Bailey for at have voldtaget hende.

Sidstnævnte fortalte ifølge samme medie i 2018 W. W. Norton & Company om voldtægten. Den mail røg videre til Blake Bailey selv, som benægtede og bad hende om at tie stille, da rygterne ville ødelægge hans familie.

Blake Bailey har også skrevet til Eve Crawford Peyton og forklaret sig med, at han var psykisk syg på det tidspunkt, hvor hun beskylder ham for voldtægten.

I forhold til beskyldningerne fra de andre elever holder Blake Bailey fast i, at han ikke havde sex med dem, mens de var hans elever, og at de heller ikke var mindreårige. Og at han derfor ikke har forbrudt sig mod loven.

Forfatter Philip Roth nåede inden sin død i 2018 selv at udpege Blake Bailey som forfatteren til sin biografi. Philip Roth debuterede med 'Goodbye, Columbus' i 1959 og vandt Pulitzer-prisen for 'American Pastoral' i 1997. Billedet er taget i New York i 2010. (Foto: ERIC THAYER © Scanpix)

'Vi falder ned i et intellektuelt hul, hvis et pøbelvælde skal diktere, hvad der kan udgives'

Det er alvorlige anklager, men Gyldendals direktør holder fast.

Han kan ikke se noget problem i at udgive Baileys bog.

- Det er en voldsom glidebane, hvis vi som forlag skal se på, om afsenderen har begået noget kriminelt eller i det hele taget har gjort noget usympatisk, siger Morten Hesseldahl.

- Det er vigtigt, at domstolene tager stilling til den slags. Vi skal som forlag ikke lave en eller anden form for tillægsstraf. Vi skal udelukkende tage stilling til, om indholdet er relevant, og om det er en vigtig bog.

Og forlagsdirektøren mener ikke, det bringer noget godt med sig, at man forsøger at "slette" biografien, fordi manden bag måske har begået noget kriminelt.

- Den her cancel culture er noget af det dummeste, der findes, og det er noget, som man tidligere har set i totalitære samfund, siger Morten Hesseldahl.

- Vi falder ned i et intellektuelt hul, hvis et pøbelvælde skal diktere, hvad der kan udgives, og hvad der ikke kan udgives, og hvis vi som forlag ikke kan stå på mål for, at det er indholdet, der bestemmer.

Blake Bailyes bog om Philip Roth er ikke udgivet på dansk, og forlaget Gyldendal har heller ikke umiddelbart nogen plan om at gøre det.

Men det skyldes ifølge Morten Hesseldahl ikke beskyldningerne mod Blake Bailey, men en vurdering af, at Philip Roth ikke er særlig kendt i Danmark, og at der derfor ikke vil være interesse for en biografi om ham.

Skyhorse Publishing har endnu ikkefortalt omverdenen, hvorfor forlaget har valgt at gentrykke Roth-biografien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk