Svend Brinkmann om sin nye bog: Jeg vil ikke moralisere og prædike

Den succesfulde forfatter har uden at ville det fået status som ledestjerne hos sine læsere.

- Jeg vil ikke moralisere og prædike og fortælle folk, hvad de skal gå glip af. Jeg vil fortælle, at der er en værdi i at gå glip af mere, siger Svend Brinkmann, der er aktuel med sin nye bog, der hedder 'Gå glip'.

Svend Brinkmann har ellers efterhånden opnået en status som en form for ledestjerne, selvom det ikke var hans mening.

OM SVEND BRINKMANN

Svend Brinkmann er professor i almen psykologi ved Aalborg Universitet.

Han er blandt andet forfatter til de to storsælgende bøger 'Stå Fast' og 'Ståsteder'. Heri leverer han ved hjælp af verdenshistoriens store filosoffer en kritik af vores samfunds selvudviklingskultur.

Han er netop aktuel med den tredje bog af den slags, 'Gå Glip', der handler om begrænsningens kunst og værdien af at gå glip af noget.

- Det er mærkværdigt, at jeg i mit forsøg på at gøre op med nemme konceptløsninger, og når jeg prøver at aflive ideen om, at vi har brug for guruer, selv bliver ophøjet til en guru eller selv bliver set som et koncept, siger Svend Brinkmand, der er aktuel med sine nye bog ’Gå glip’.

Den populære psykologiprofessor har sammenlagt solgt over 120.000 eksemplarer af sine to første bøger, ’Stå fast’ og ’Ståsteder’.

Den første bog, ’Stå fast’, som for alvor gav Brinkmann 'guru-status', var en kritik af de selvudviklings- og selvhjælpsbøger, der lover at hjælpe læseren til at blive en bedre udgave af sig selv.

I Brinkmanns bog, der var en parodi på førnævnte bøger, kunne man ved at følge syv trin opnå at undgå at udvikle sig.

- Det var på en vis måde samfundsvidenskabelig, psykologisk satire. Men jeg har paradoksalt nok oplevet, at mange mennesker har fulgt de her trin mere eller mindre og har været glade for det, siger han.

Læserne bestemmer over bøgerne

Svend Brinkmann oplever at få takkebreve, -mails og gaver fra tilfredse læsere, der netop har fulgt hans syv trin. De fortæller for eksempel, at det har gjort en forskel for dem at læse hans bøger.

- Hvis den på den måde kan bruges aktivistisk, så synes jeg, det er godt. Men var det ikke var mit ærinde.

Han tilføjer, at man som forfatter må acceptere, at bøgerne tilhører læserne og ikke forfatteren, når de er ude i offentligheden - og at de så kan fortolkes, som læserne vil.

- Men jeg kan som forfatter blive overrasket over, hvordan det bliver taget imod ind imellem, siger han.

Tænk dig om

I den nye bog ’Gå Glip’ er budskabet, at vi skal lære at nøjes, fordi vi bliver fraværende og stressede af at ville det hele. Samtidig skal vi som samfund tøjle vores overforbrug, så Jorden kan overleve.

Han bemærker, at livet i dag handler om at komme væk fra der, hvor man er og hele tiden opleve noget nyt, noget andet, noget mere.

- Og det er den trang, jeg tror, vi skal disciplinere i vores eget liv, hvis vi skal leve godt og ordentligt sammen, siger Svend Brinkmann.

Men hans uvilje mod rollen som koncept eller guru gør, at han ikke vil fortælle præcist, hvad det er, vi bør gå glip af.

Svend Brinkmann vil ikke have rollen som selvhjælpsbogsforfatter, der har alle svarene.

- Hvis du presser mig og insisterer på at spørge, hvad jeg gerne vil gå glip af - jamen, så vil jeg gerne selv være mindre på de sociale medier, spise mindre kød, udlede mindre CO2, men det er jo bare mig. Det er ikke det, jeg vil sige, bør gælde for alle, siger han.

Selvom han ikke ønsker gururollen for sine læsere, så fortæller bøgernes titler 'Stå fast' og 'Gå glip' ellers netop, hvad man skal gøre.

Svend Brinkmann afviser ikke, at han opfordrer til, at man ændrer sin adfærd, men tanken er, at bøgerne skal sætte gang i refleksion, de er ikke en opskrift, man blindt kan følge.

- Måske skulle alle bøgerne have heddet ’og tænk dig om’ i en undertitel: 'Stå fast – og tænk dig om', man skal jo ikke stå fast på hvad som helst. Eller: 'Gå glip – og tænk dig om', man skal jo ikke gå glip af hvad som helst, siger han.