Svensker vinder Nordisk Råds litteraturpris: - Hun er dannet, men skriver også om 7-Eleven

Digteren Katarina Frostenson vinder Nordisk Råds litteraturpris efter en lang karriere i svært tilgængeligt lyrik.

I morges udpegede den norske avis Dagsavisen i en bommert den svenske lyriker - nu er det bekræftet ved den officielle prisceremoni. (Foto: Mats Bäcker © Nordisk Råd)

Den svenske digter Katarina Frostenson har netop vundet Nordisk Råds litteraturpris 2016 for sin seneste digtsamling 'Sånger och formler'.

I sin motivation skriver Nordisk Råd, at hun "får helheden til at udkrystallisere sig gennem detaljer".

Og det er en meget god indkapsling af Frostensons forfatterskab, mener vært på Skønlitteratur på P1, Klaus Rothstein. Han har selv haft hende som outsider i feltet, der i år bestod af "voldsomt gode romaner":

- Men hun var klart det bedste bud, når man taler om prosa. Hun er kendt i hele det litterære miljø som en stor digter, og hun har den her "høj-stockholmske" dannethed i sit sprog, når hun læser op.

Skriver også om 7-Eleven

Og selvom hendes lyrik på grund af de opbrudte vers og sprængte syntakser er blevet kaldt svært tilgængelig, opfordrer Rothstein til, at man dropper sine fordomme og giver sig i kast:

- Der er også fortællende digte om ting, vi kender fra vores hverdag om forbrugersamfund og forurening. I hendes digtsamling 'Flodtid' er der et digt om, at hun står midt i 7-Eleven og registrerer sine omgivelser.

Samtidig er hun magtfuld i litterære miljø: I 1992 arvede hun stol nummer 18 i Det Svenske Akademi og er med til at uddele Nobelprisen i litteratur. Ved siden af hendes forfatterskab som digter har hun også skrevet prosa og dramaturgi.

Norsk avis udråbte vinder i bommert

I morges vakte det opmærksomhed, da den norske Dagsavisen på sin forside udråbte netop Katarina Frostenson som vinder - på trods af at prisuddelingen altså først skete i aften, og vinderen indtil da - efter planen - skulle hemmeligholdes.

En kæmpe skandale, der må få betydning for, hvordan Nordisk Råd håndterer pressearbejde næste år, siger Klaus Rothstein.

- Der har været en hel masse frustration over det, der er sket i dag, men der er en stor enighed om, at hun er en værdig prismodtager.