Teenagere vil læse om kys, cutting og kemo

Mixet af romantik og selvskadende, syge hovedpersoner i ny litterær genre til unge forarger kritikere.

En ny genre inden for ungdomslitteratur kaldet 'sick lit' har alvorligt syge eller selvskadende unge i hovedrollen. (Foto: Trine Warrer Juul © DR)

I en ny genre er romantik sat ind i en meget virkelig verden af kemobehandling, cuttere og selvmordskandidater. Amerikanske og engelske boghylder er lige nu fyldt med ungdomsbøger i genren 'teen sick lit' efter en periode med populære fantasyfortællinger som Harry Potter og Twilight.

Det skriver Politiken i sin printavis onsdag.

Problematisk at skrive til unge om selvskade

Genren har dog vakt så stor bekymring, at anmelderen på The Times, Amanda Craig, afviste at anmelde 12 sick lit-bøger sidste år. Politiken citerer Craig for at sige til Daily Mail:

- Når man skriver til børn, har man et moralsk og socialt ansvar. Disse bøger er skrevet til unge teens i den periode i deres liv, hvor de er mest udsatte for at at forsøge selvskade eller at have selvmordstanker.

Udsigt til døden giver livsglæde

Lederen af Forfatterskolen for børnelitteratur herhjemme, Kari Sønsthagen, mener ikke genren er god litteratur. Men kærlighed og kemo er ikke nødvendigvis en dårlig blanding:

- Der er da også noget livgivende og livsglæde i, at uanset hvilke livsvilkår man lever under, er det vigtigere, at man lever sit liv og sine lyster ud. Jeg synes ikke, man skal undgå visse emner i ungdomslitteratur, for man kan alligevel aldrig vide, hvad der får nogle unge til at tippe oversiger hun til Politiken.

Godt modspil til fantasýgenren

På Forlaget Høst & Søn glæder redaktør Anette Øster sig over, at den nye og voldsomme realisme giver modspil til fantasygenrens eventyrverden.

- Det her er litteratur med noget på hjerte. Mange piger vil gerne røres og føle og tude lidt, mens de læser, og litteraturen matcher det omkringliggende samfund, hvor der også er meget alvor i øjeblikket, siger hun til Politiken.

Også Politikens Forlag har udgivet bøger i genren. De to bedst sælgende er 'En flænge i himlen' af John Green og 'Døde piger lyver ikke' af Jay Asher.

Facebook
Twitter