Thorkil har skabt Danmarks måske mindste bibliotek

En lille 'vejbod', hvor de lokale kan bytte bøger med hinanden er blevet et nyt samlingspunkt for lokalsamfundet i den fynske landsby Ulbølle.

  • Den 35-årige skolelærer Thorkil Fonnesbech lavede sidste forår sit eget lille bibliotek, hvor Ulbølles borgere kan bytte bøger med hinanden. (Foto: PRIVATFOTO © Thorkil Fonnesbeck)
  • Initiativet er inspireret af bevægelsen 'Little free library', der er kendt fra USA. (Foto: PRIVATFOTO © Thorkil Fonnesbeck)
  • Der er mange forskellige titler at finde i Thorkil Fonnesbechs lille bibliotek. (Foto: PRIVATFOTO © Thorkil Fonnesbeck)
  • Der kommer typisk 2-3 nye titler til om dagen, fortæller Thorkil Fonnesbech. (Foto: PRIVATFOTO © Thorkil Fonnesbeck)
  • Det er typisk danske romaner, der er at finde i Thorkil Fonnesbechs lille bibliotek, fortæller han. (Foto: PRIVATFOTO © Thorkil Fonnesbeck)
1 / 5

Den lille by Ulbølle på Sydfyn har omkring 600 indbyggere. Og én af dem har fået en rigtig god idé, der det seneste år er kommet byens lokale læseheste til gode. Den 35-årige skolelærer Thorkil Fonnesbech står bag 'Det lille gratis bibliotek', der mest af alt ligner en krydsning mellem et fuglehus og en vejbod - blot fyldt med brugte bøger frem for hjemmeavlede kartofler og fuglefoder.

Her er alle byens borgere velkomne til at kigge forbi på alle tider af døgnet og tage en brugt bog med hjem til natbordet - og meget gerne give en bog i bytte, der alligevel bare står og samler støv på bogreolen derhjemme.

Inspiration fra USA

Idéen til biblioteket er blandt andet inspireret af konceptet 'Little free library', der er et organiseret og kendt fænomen i USA. Ved hjælp af et gammelt genbrugsskab, nogle søm og et par klatter maling skabte Thorkil Fonnesbech herefter sit eget bud på konceptet. Ulbølles borgere har taget rigtig godt imod initiativet, siger Thorkil Fonnesbech og fortæller, at der typisk kommer 2-3 nye bøger til hver dag. - Mange har sagt: 'Hvor er det en god idé, hvor er det hyggeligt!' Og jeg har mødt mange, som jeg ikke før havde mødt. Det er en form for community, der skaber noget liv. Før gik folk bare forbi mit hus, nu stopper de op, siger Thorkil Fonnesbech. Fænomenet er, omend mindre organiseret, heller ikke helt ukendt i Danmark, hvor blandt andet flere brugere af Litteraturklubbens facebookside melder om kulturinstitutioner, arbejdspladser, butikker og privatpersoner, der har taget lignende initiativer.

Den enes skrald, den andens guld

Og her er plads til alle. Til Møllehave, Mari Jungstedt og Ken Follet. Og når pladsen bliver for trang til alle de store navne i forhold til det lille biblioteks begrænsede kapacitet, får nogle af dem plads i Thorkil Fonnesbechs garage, hvor han har to hylder med bøger i 'overskud'. Herefter vurderer og afprøver han jævnligt bøgernes popularitet i selve biblioteket.

Han fortæller, at det mest er danske romaner, der finder vej til hylden, men indimellem dukker også en uventet lille 'perle' op.

- Forleden var der pludselig kommet en lille bog fra den lokalhistoriske forening med billeder af 100 år gamle postkort, der viste, hvordan lokalsamfundet så ud dengang. Den synes jeg var utrolig sjov at kigge i, fortæller han.

Thorkil Fonnesbech elsker i det hele taget tanken om, at den enes skrald kan være den andens guld, som han siger. Han opfordrer derfor andre til at lave et lignende initiativ. Også på grund af det sociale aspekt.

- Tit har man nok i sig selv, men her er et sted man kan møde hinanden og have noget at mødes om, siger han. Du kan finde Thorkil Fonnesbechs bibliotek på facebook her.

Facebook
Twitter