Tommys debutbog er et kæmpehit i USA. Og det kan han takke Donald Trump for

Amerikanske Tommy Oranges debutroman strøg direkte ind på bestsellerlisten i USA. Han mener selv, at det blandt andet har med Donald Trump at gøre.

- Jeg tror, den rører ved noget, som folk gerne vil høre om nu, siger amerikanske Tommy Orange om sin debutroman, som har givet ham stor succes i USA. (Foto: Elena Seibert)

Den amerikanske præsident er egentlig ikke en del af historien i amerikanske Tommy Oranges debutroman ’Der der’, som udkom i hjemlandet i juni og blev en af sommerens mest solgte bøger i USA.

Men præsidentvalget i 2016 og situationen efterfølgende har alligevel haft indflydelse på bogens succes. Og den overhovedet blev udgivet, fortæller Tommy Orange. Han havde givet manuskriptet til to professorer fra den kandidatuddannelse i ’creative writing’, han var i gang med.

- Dagen efter Trump blev valgt, sendte de manuskriptet ud som et ’call to action’. De tænkte, at de måtte gøre noget, fordi det mest vanvittige lige var sket. Og så sendte de det til tre agenter, fortæller den 36-årige forfatter.

- Tre dage efter valget var Nicole (Aragi, red.), som endte med at blive min agent, oppe om natten med angst på grund det, der var sket. Hun læste mit manuskript, som fik hende til at føle sig håbefuld - og så underskrev vi kontrakt dagen efter.

Romanen er inspireret af Tommy Oranges eget liv og opvækst som halvt hvid halvt indianer i byen Oakland tæt på San Francisco. En by som blandt andet er kendt for høj kriminalitet og høj diversitet i forhold til etniske grupper.

Meget Oakland og meget indiansk

Det lå ikke i kortene, at Tommy Orange skulle være forfatter. Han klarede sig ikke specielt godt i skolen og var mere fokuseret på at dyrke rulleskøjtehockey, spille musik og at skabe sig en karriere som lydingeniør.

Men da han tilfældigt fik arbejde i en antikvarboghandel og på et center for indiansk kultur i Oakland, fik han vakt sin interesse for litteratur og for sin indianske baggrund. Og det fik ham til selv at begynde at skrive.

Det tog ham seks år at skrive bogen som han færdiggjorde, mens hans studerede på et universitet med særligt fokus på indiansk kultur.

- Jeg vidste, at der var mange historier, som kunne blive fortalt inden for den kontekst af Oakland og storbyindianere, som jeg selv var en del af. Så derfor ville jeg have, at bogen skulle være meget Oakland og meget indiansk, fortæller Tommy Orange om debutromanen, som han fik ideen til for otte år siden.

Den amerikanske stat kørte gennem mange årtier en stram assimileringspolitik, hvor de indfødte blandt andet blev tvunget på engelsksprogede kostskoler og blev opfordret til at flytte ind til byerne. Den politik har efter Tommy Oranges mening været med til at skabe den kulturelle rodløshed blandt de nye ’storbyindianere’, som bogen beskriver.

I ’Der der’ følger man forskellige ’storbyindianere’, hvis liv flettes sammen og kulminerer i en tragisk begivenhed omkring en ’powwow’, som er en stor indiansk festival.

Tommy Orange besøgte i denne uge København, hvor han blandt andet optrådte en stor forsamling i Politikens Boghal. (Foto: Ann-Kristine Hald)

Ikke-eksisterende eller karikaturer

- Jeg var altid ret bevidst om, at min mor var hvid, og min far var indianer og at der lå en indbygget konflikt der. De skændtes også altid. Så det var ret forvirrende, og jeg følte aldrig at jeg var hverken det ene eller det andet. Jeg var altid midtimellem de forskellige verdener.

I løbet af sin opvækst stødte Tommy Orange ikke stødt på mange indianske forbilleder. Der findes ikke ret mange bøger af indianske eller indfødte amerikanere, som de også kaldes. Og dem der findes, handler ofte om livet i de afgrænsede reservater, som de indfødte gennem århundreder har været forvist til.

Derfor ville Tommy Orange gerne beskrive de indianere, som flyttede ud af reservaterne og ind til byerne ligesom hans egen far gjorde det.

- Vi ser kun os selv som hoveder på trøjer, karikaturer af os selv, som dumme og alkoholiserede. Alle de her negative ting. Det er alt sammen noget, som skader os som individer og gør det sværere for os at trives. Hvordan kan man trives i et samfund, som ikke ved, du findes?

- Jeg har mødt mange mennesker, som ikke engang ved, at indfødte stadig eksisterer - og det er ret nedslående, siger Tommy Orange.

Han håber, at ’Der der’ med sine mange forskellige karakterer kan være med til at give et andet og mere nuanceret billede af indianere i dag og vise, at de har mange andre ansigter end de karikerede udgaver, som populærkulturen stadig viser.

- Hvis du ikke vokser op og ser positive billeder af dig selv, hvordan skal du så vokse med selvværd og et stærkt selvbillede, så du kan gå ud og finde dig et godt job - og tro at noget godt kan ske for dig? spørger han og understreger, at hans primære publikum har været indianere som ham selv

Selvhad og stolthed

Men det er ikke kun amerikanere med indiansk baggrund, som er endt med at læse bogen. Faktisk blev ’der der’ solgt til udgivelse i Danmark og Sverige, før noget amerikansk forlag købte det.

Det fortæller Tommy Orange som noget af det første, da vi mødes i København for at tale om bogen.

Og det skyldes først og fremmest hans agent Nicole Aragi, som han kalder en ’super agent’ og en af de mest anerkendte i USA. Hun har været med til at skabe den store hype omkring bogen, som man må sige, at bogen har indfriet.

Tommy Orange virker oprigtigt ydmyg og forundret over den berømmelse, hans bog på få måneder har katapulteret ham ud i. Udover at ’Der der’ – eller ’There there’ som den hedder på engelsk – straks strøg til tops på bestsellerlisten, så har den også fået mange fine anmeldelse og roser fra etablerede forfattere.

- Det er lidt et mysterium for mig, at der gået så godt. Jeg er ret fuld af selvhad og har ikke noget korrekt syn på mig selv eller på bogen. Altså, jeg er stolt af det, jeg har skabt og jeg har arbejdet hårdt for det - men jeg kan ikke forstå det, det giver ikke rigtig mening inde i mit hoved.

Udfordre ’standardindstillingen’

Og i forhold til modtagelsen og den store interesse for bogen, så er vi tilbage til Donald Trump, som Tommy Orange igen fremhæver som en medvirkende årsag. Selvom han ikke er glad for det.

- Jeg tror, den rører ved noget, som folk gerne vil høre om nu. De vil gerne høre en anden version af amerikansk historie, fordi de ved, der er noget galt. De ved, at den fortælling med, at vi kommer fra en nation, som engang var great. Lad os gøre den great igen, ikke er sand, siger Tommy Orange og uddyber:

- Folk, der elsker romaner, er klar til at høre en anden historie om indianere, hvad der skete med dem, og hvad der sker lige nu. For der findes ikke ret mange bøger, som har behandlet storbyindianernes liv.

Succesen med 'der der' har betydet, at Tommy Orange efter alt at dømme har skabt sig en solid levevej som forfatter og han er allerede godt i gang med de næste bøger, fortæller han.

- Så længe jeg skriver ud fra min personlige erfaring, så vil det have elementer af indiansk historie med. Det føles som om det ikke at indarbejde personlige erfaringer ville være forkert i det politiske klima, vi har lige nu.

Hvis ikke du som forfatter gør opmærksom på din karakters køn eller etnicitet, så går læserne ud fra, at karakteren er en hvid mand, forklarer Tommy Orange.

- Standardindstillingen hos folk er ’hvid mand’, og at fortsætte det dominerende fortælling er problematisk. Af den grund vil jeg altid inkludere informationer om, hvor jeg kommer fra, selvom historierne vil være forskellige.