Træt af Wikipedia? Nu får Danmark sit største leksikon nogensinde

’Den Store Danske’ genoplives og bliver det hidtil største danske nationalleksikon, lover Gyldendals direktør.

'Den store danske encyklopædi' var først et fysisk opslagsværk på flere bind. Så udkom det som et digitalt leksikon, men måtte lukke på grund af dårlig økonomi. Nu vender det dog tilbage. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Savner du et alternativ til Wikipedia? Så er her godt nyt.

I løbet af halvandet års tid får Danmark et nyt og endnu større nationalleksikon end ’Den Store Danske’, der blev nedlagt i august sidste år.

Sådan lyder meldingen fra forlaget Gyldendal og opslagsværket Trap Danmark, der udgives af Gad. Det er dem, der sammen skal udgive værket.

Lukningen af 'Den Store Danske' kom efter, at den denstoredanske.dk i ti år havde fungeret som en digital version af bogværket 'Den Store Danske Encyklopædi'. Dengang meddelte Gyldendal, at værket gav 'et betragteligt underskud', men nu genoplives det store leksikon altså takket være en million-indsprøjtning.

Pengene, der får ’Den Store Danske’ på banen igen, kommer fra de 23 millioner kroner, der er sat af til formålet på finansloven frem til 2022.

- Det bliver det største og mest omfattende opslagsværk, man nogensinde har haft i Danmark, siger Gyldendals direktør Morten Hesseldahl til Kulturen på P1.

Universiteterne kommer til at bidrage

Morten Hesseldahl vil gerne involvere fagfolk på universiteterne i opdateringen af værket og den løbende produktion af nye opslag, og det er hans håb, at der på universiteterne kan findes penge til at finansiere dele af det nye nationalleksikon.

Det har man allerede erfaring med i Norge, og derfor kommer forlaget også til at skele til vores naboland, hvor universiteterne og staten er gået ind i finansieringen af ’Store Norsk Leksikon’.

- Vores vigtigste erfaring er, at et nationalleksikon aldrig nogensinde bliver økonomisk rentabelt og at fællesskabet derfor må træde til, hvis man ønsker et troværdigt leksikon også for dem uden høj og lang uddannelse, siger Erik Bolstad, chefredaktør på 'Store Norske Leksikon'.

Det norske leksikon havde i øvrigt – bare i november i år – 2.4 millioner unikke brugere.

Morten Hesseldahl anslår, at danskerne får et kvalitetskontrolleret alternativ til Wikipedia, der vil være tilgængeligt i 2020.