For travlt til tykke bøger? Her er 5 gode bøger du kan læse på ingen tid

Du behøver ikke at bruge flere timer i streg på at læse gode bøger i ferien. Her er en håndfuld af efterårets bedste bøger, som du kan gå til og lægge fra dig uden at ødelægge oplevelsen.

Det kan være svært at finde tiden til at gå ombord i en tyk roman. Men det er ikke alle bøger, der kræver, at du sætter god tid af til at fordybe dig.

DR Læseklubberne har her sammensat en liste af bøger til dig, som du kan tage med overalt og fordøje i små bidder.

Der er medrivende mordfortællinger, klæbrige kunstkup og skamfulde noveller. Og du behøver ikke være bange for kun at kunne nå nogle få sider, for du kan altid lægge bogen fra dig og vende tilbage igen senere.

'Ofte stillede spørgsmål' af Kirsten Hammann

Man plejer at sige, at der ikke findes dumme spørgsmål - kun dårlige svar. Men forfatter Kirsten Hammann er uenig. Hun siger rend mig i røven til journalisterne og udstiller med sine dagbogsnotater, hvor dumme hun synes, deres og læsernes spørgsmål kan være.

I bogen følger vi forfatterens liv gennem et lille års tid. Vi er med, når trangen til rødvin tager over, under frustrerende interviews og til ’mød din yndlingsforfatter ’-arrangementer, der mildest talt ikke er Kirsten Hammanns yndlingsdisciplin.

Der er ingen kapitler eller nogle oplagte skillelinjer i bogen, så snup du bare én dag ad gangen, og spring tilbage, når kalenderen tillader det.

Smagsprøve: Jeg kan ikke udholde jeres klynkeri. Nej, jeg vil ikke skrælle æblet og skære det i både for jer! Hvorfor skal I være så barnlige og usikre og uselvstændige? I får mig til at sige ting, jeg ikke mener. Nej, jeg kan ikke skære jeres æble i æblebåde! Jeg har vigtigere ting at foretage mig.

207 sider, Gyldendal.

'Mord på din ferie' af 6 danske krimiforfattere

Her har en flok garvede danske krimiforfattere givet hver deres bud på, hvordan en ellers idyllisk feriedestination kan blive fyldt med død og intriger.

Novellesamlingen består af seks mordfortællinger, der tager udgangspunkt i nogle af de steder, hvor forfatterne selv tager på ferie.

I Hornbæk ligger der en sort plasticsæk på stranden. Den viser sig at rumme et dødt spædbarn, hvis arme er amputeret. Og så er scenen sat for opklaringsarbejdet i netop den idylliske by, hvor forfatter Lotte Petri selv har sommerhus.

Du ser Allinge, Rørvig og Sommerland Sjælland i et andet lys, efter at have bladret dig igennem historierne.Hver novelle slutter med et kort interview med forfatteren om stedets betydning for historien. I samme serie findes kriminovellesamlingerne 'Mord i din hjemby' og 'Mord i dit hjem'.

Bidragydere til samlingen er: Lotte Petri, Lone Theils, Kim Juul, Einar & Berg, Eva Maria Fredensborg og Arne Woythal.

Smagsprøve: Forsigtigt hævede hun langsomt det, der lignede en dukke op af den sorte plastiksæk. Men det var ikke en dukke. Det var et dødt spædbarn.

193 sider, Byens forlag.

'Tragedie plus tid gange ni' af Kenneth Jensen

Kald det en kort roman, en selvbiografi, eller bare en sammenbrudsfortælling. Denne bog handler om manden Kenny, der går fra det ene ufaglærte arbejde til det andet, mens han psykisk bryder mere og mere sammen og begynder at stalke en kvinde.

Da han passer et job på et dambrug, dør fiskene. På et slagteri kommer han nærmest op at slås med sine kolleger. Men der er også lyspunkter, som da hans digter-idol Simon Grotrian ringer og siger, at han godt kan lide Kennys bog.

De fleste tekster fylder kun en halv side, så du har det privilegium at kunne gå til og fra Kenneth Jensens personlige tragedie, som du vil.

Smagsprøve: Efter at have siddet i Arne Mejlhedes venteværelse et kvarter kommer jeg ind og sidde ved hans skrivebord, og efter at have siddet i stolen i to minutter lider jeg af borderline. Han siger også i en lidt træt tone, at jeg skal holde op med at være så skizofren.

135 sider, Gyldendal.

'En ordentlig mundfuld' af Lone Hørslev

Findes det almindelige liv? I så fald er det det, som Lone Hørslev beskriver i de tyve noveller, der udgør 'En ordentlig mundfuld'.

Sorg og glæde, forelskelse og ulykkelig kærlighed får form i de forskellige skæbner, der udleverer og udlever deres liv i novellerne.

En kvinde og en mand møder hinanden i Fakta under en storm. De tager hjem og sover sammen indtil tidligt næste morgen, hvor kvinden tager hjem til sin mand.

En anden kvinde befinder sig i et voldeligt forhold og en tredje længes efter fortabt kærlighed.

Smagsprøve: Jeg fik en fugleklat i nakken i går. En stor hvid klat, kold og våd i min nakke. Jeg begyndte med det samme at græde. Det var som en hilsen fra selveste Døden.

208 sider, Rosinante.

'Et kup' af Niels Gangsted-Rasmussen

Hvem har brug for at finde på vilde historier, når virkelighedens begivenheder stikker alt? Niels Gangsted-Rasmussen opruller i kort og overskuelig form forløbet af et noget usædvanligt kunstkup, der fandt sted i 00’ernes Danmark.

Fru Meyer sælger et maleri, der tilsyneladende er malet af den franske kunstner André Derain til et dansk auktionshus.

Hun får 180.000 kroner for det, for selv om det er smukt udført har auktionshusets eksperter sagt, at billedet er falsk og en kopi. Under et år senere bliver samme værk solgt for 35 millioner kroner i USA.

Lad dig forføre eller afskrække af en af nyere tids mest ekstraordinære kunstsvindelsager. Kapitlerne er korte og overskuelige, også selv om der er retsudskrifter og domme med.

Smagsprøve: Vi skal for god ordens skyld gøre opmærksom på, at køber er orienteret om, at maleriet har været undersøgt af en Derain-ekspert, der afviste det som værende et Derain-maleri.

77 sider, Gyldendal.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk