Udlandet vil have dansk litteratur

Danske forfattere er stadig mere populære i udlandet. I fjor blev der solgt knap 400 danske titler til udlandet.

Danske krimier er blevet et hit i udlandet. Forfatteren Jussi Adler-Olsen har brudt isen, siger forlagschef. (Foto: Phillip Drago Jørgensen)

Udenlandske læsere får i stigende grad øjnene op for dansk litteratur. Mens salget af bøger herhjemme er faldet, så oplever de danske forlag, at udlandet vil have mere dansk litteratur.

Ifølge en tælling, som Kulturstyrelsen har foretaget for Jyllands-Posten, blev der i fjor solgt 394 danske titler til udlandet, og ifølge Forlæggerforeningens statistik blev salget til udlandet øget med 8,9 procent i 2012 i forhold til året før.

- Vi oplever en stadig større international interesse for danske forfattere. Alle vil møde os, når vi er til messer i udlandet, siger Jenny Thor, leder af Gyldendal Group Agency, til Jyllands-Posten.

50 oversættere til København

Kulturstyrelsen har i forbindelse med Bogforum, der finder sted denne weekend i København, inviteret 50 udenlandske oversættere til byen. De skal blandt andet speeddate med de danske forlag og se flere af de steder, som det udenlandske publikum kender fra danske tv-serier og bøger.

Det er krimigenren, der vækker størst interesse i udlandet - hvor Jussi Adler-Olsen er suverænt størst. Men det skaber også muligheder for de andre danske krimiforfattere.

Hans Henrik Schwab, forlagschef på Lindhardt og Ringhof, fortæller til avisen, at Jussi Adler-Olsen har brudt isen, så danske forlag nu er brandet som nogle, der leverer kombinationen af spænding, gys og det nære.

Krimisucces kan have bagside

Til trods for at udlandet også har fået interesse for danske kogebøger, så mener Hans Henrik Schwab, at populariteten har en bagside.

- Jeg har talt med oversættere, og når de forsøger at sælge andre genre til forlag, forventes det, at det er en krimi. Krimiinteressen har en bagside, og vi har måske sejret os selv ihjel, siger han.

Til trods for udlandets stigende interesse faldt det samlede bogsalg i 2012 med 4,2 procent i forhold til 2011.

Facebook
Twitter