Udskældte feminister skriver ’ludermanifest’

De kendte og udskældte medlemmer af ’GirlSquad’ skriver henover seks radioudsendelser et manifest, som blandt andet skal gøre op med luderbegrebet. Manifestet udkommer senere i bogform.

Nikita Klæstrup, Louise 'Twerk Queen' Kjølsen og Ekaterina Krarup Andersen udgør tilsammen 'GirlSquad', som står bag en nye radioserie på P1 og senere en bog med titlen 'Ludermanifestet'. (Foto: Ekaterina Krarup Andersen © Type 2)

- Vi har alle tre oplevet at blive kaldt ludere i vidt forskellige situationer og efterhånden rigtig mange gange.

Sådan siger Nikita Klæstrup, som er det ene af ’GirlSquads’ tre medlemmer. Gruppen, som foruden Nikita Klæstrup består af Louise ’Twerk Queen’ Kjølsen og Ekaterina Krarup Andersen, har gjort sig bemærket på sociale medier og i feminismedebatten det sidste års tid.

De tre unge kvinder insisterer på retten til gå udfordrende klædt og lade sig fotografere uden tøj på og samtidig kalde sig feminister, mere præcist ’fjerdebølge-feminister’. Det har provokeret nogle – især ældre - feminister, som mener, at de dermed er med til at objektiviserer sig selv. Noget som feminister tidligere har kæmpet imod.

At ’reclaime’ luderbegrebet

I løbet af seriens seks udsendelser vil de tre kvinder skrive et manifest, som blandt andet skal gøre op med brugen af ordet ’luder’ som en fornærmelse og måde at ’udskamme’ kvinder på. Ved at bruge ordet positivt mener GirlSquad, at de kan ’reclaime’ begrebet og taget magten fra dem, der bruger det negativt.

Nikita Klæstrup, som i dag er blogger og reality tv-stjerne, kom for et par år siden i offentlighedens søgelys på grund af en kjole, hun bar til et jubilæum for Konservativ Ungdom, hvor hun dengang var næstformand. Hun fortæller i programmet om episoden: - Jeg møder op til det her arrangement og har en rigtig god aften. Og jeg følger ikke rigtig, at folk kommenterer på min udskæring. Jeg får at vide, jeg ser godt ud, men uden at folk siger: ’Wow, burde du ikke dække dig til?’. Efter arrangementet bliver et billede af Nikita Klæstrup delt på en politisk satire-hjemmeside og senere spreder det sig til en lang række andre medier også. Her får hun en del ’ikke så søde kommentarer’, fortæller Nikita Klæstrup i første udsendelse i serien ’Ludermanifestet’, som har premiere på P1 i dag. - Jeg fik at vide, at jeg var en luder og at det var upassende at have sådan en kjole på – og det var da også ærgerligt, at jeg var nødt til at trække opmærksomheden derhen, og det måtte jo betyde, at jeg ikke havde andet at byde på end min krop.

Numseryst og Foucault

Louise Kjølsen, der er kendt som ’Twerk Queen’ på grund af sit talent for den specielle numserystende danseart, fortæller hvordan hun også har mødt fordomme. Det har især handlet om, at hun også udtaler sig om akademiske emner. - Det var egentlig ikke det her med at danse med numse i en meget lille badedragt, der gjorde, at jeg blev kaldt luder, siger hun og fortsætter: - Det var faktisk først senere, hvor jeg var i Go’Morgen Danmark for at tale om min optræden (på Roskilde Festival, red.), hvor jeg fortalte, at jeg på daværende tidspunkt studerede psykologi og havde meninger og talte om Freud og Foucault og magtstrukturer.

Louise Kjølsen fortæller også i programmet, at hun efterfølgende oplevede at blive ’kaldt rigtig meget luder’ på sociale medier.

De tre kvinder tager også ud og forsøger at blive klogere på forskellige emner, der relaterer sig til kvindefrigørelse - og det bliver sammen med interview og diskussioner til en bog med titlen ’Ludermanifestet’, der udkommer senere på efteråret. Manifestet er et forsøg på at forklare, hvad GirlSquads syn på feminisme egentlig går ud på.

Udover ’luderstigmaet’, som er temaet for den første udsendselse, så vil programrækken også handle om emner som orgasme, skønhedsidealer, ’dickpics’, seksuelle gråzoner og om privilegieblindhed.

Første program af ’Ludermanifestet’ blev sendt lørdag den 23. september på P1 klokken 16.30. Hør programmet HER.

Facebook
Twitter